Bugün 08 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2400.893
    %-0.46
  • Dolar
    32.2647
    %-0.16
  • Euro
    34.6857
    %-0.36
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Sağlık turizminde lider ülkeler arasındayız”
11 Şubat 2024 Pazar 17:06

“Sağlık turizminde lider ülkeler arasındayız”

Türkiye’nin sağlık turizminde önemli bir destinasyon olduğunun altını çizen Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Alperen Kaçar, “Sağlık turizminde dünyada lider ülkeler arasındayız. Önemli olan bu kritik işte

Türkiye’nin sağlık turizminde önemli bir destinasyon olduğunun altını çizen Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Alperen Kaçar, “Sağlık turizminde dünyada lider ülkeler arasındayız. Önemli olan bu kritik işte sürdürülebilir bir sağlık hizmeti ihracatını, sağlık turizmi gelirini tutturabilmek. Sürdürülebilirlik çok önemli” dedi.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteğiyle düzenlenen “Sağlık Turizminde Antalya Markası ATSO Vizyon Buluşmaları” etkinliğine katılan Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Alperen Kaçar, önemli değerlendirmelerde bulundu. Verilen desteklerle ilgili bilgiler paylaşan Kaçar, hizmet ihracatı desteklerinde önemli dönüm noktaları yaşandığına işaret etti. Sağlık ve spor turizmine önem verdiklerinin altını çizen Kaçar, Türkiye’nin sağlık turizminde lider ülkeler arasında olduğunu vurgulayarak sürdürülebilirliğe dikkat çekti.

img-9283-001.jpg

“HİZMET İHRACATI DESTEKLERİNDE 2015 VE 2022 KİLOMETRE TAŞI OLDU”

Katılımcılara hizmet ihracatına verilen desteklerle ilgili bilgi aktaran Kaçar, “2011 yılından itibaren hizmet ihracatına verdiğimiz destekler günden güne çeşitlenerek büyüyor. 2011 yılında başlattığımız sınırlı desteklerden sonra 2015 yılında önemli bir kilometre taşı oldu ve mal ihracatında uyguladığımız TURQUALITY sistemini hizmet ihracatında da uygulamaya başladık. 2022 yılında da önemli bir dönüm noktası oldu. Bütün hizmet sektörlerini, alt sektör itibariyle inceledik. Her sektörün ihtiyacı olan destekleri derinlemesine inceleyerek, sektör temsilcilerinin istifadesine sunduk” diye konuştu.

 

“SAĞLIK VE SPOR TURİZMİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Bakanlığın sağlık turizmine bakış açısının sağlık hizmeti ihracatı olduğunu söyleyen Kaçar, sağlık hizmeti ihracatı desteklerinin bu açıdan önemli olduğuna işaret etti. Katma değeri yüksek olan sağlık ve spor turizmine çok önem verdiklerinin altını çizen Kaçar, “Sağlık turizmi desteklerini 2022’de çeşitlendirdiğimizde spor turizmini de koyduk ve uygulamaya başladık” diye bilgi verdi.

img-3440.jpg

“PERFORMANS DENETİMİNE TABİ TUTULACAKSINIZ, TEŞVİKİN 2 KATI HİZMET GELİRİ BEKLENİYOR”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dikkat çekerek 2012 yılından bu yana sağlık turisti sayısının 6 kat, sağlık hizmeti ihracatının ise 4 kat arttığına ve 2.4 milyar dolarlık sağlık hizmeti ihracatı rakamına ulaşıldığına işaret eden Kaçar, “Bu işi kayıtlı bir şekilde yapmak önemli. Kayıtlı bir şekilde yaptığınızda devletin destekleri karşınıza çıkıyor. Bakanlık olarak biz bu işin kayıtlı olmasına çok önem veriyoruz. Teşvikleri 2022’de vermeye başladık ama 2 yıllık geçiş süreci vardı. Yani artık bu yıl performans ölçmeye başlıyoruz. Ne kadar teşvik kullandınız, ne kadar döviz getirdiniz? 2022 Haziran’da teşvik almaya başlamışsanız 2024 Haziran’ında performans denetimine tabi tutulacaksınız. Kullanmış olduğunuz teşvikin en az 2 katı hizmet geliri sizlerden bekleniyor” ifadelerini kullandı.

 

“ANTALYA’NIN SAĞLIK TURİZMİNDE MARKA OLMA HEDEFİ ÖNEMLİ BİR VİZYON”

Hasta trafiği açısından Antalya’nın İstanbul’dan sonra ikinci sırada olduğunu ve Antalya’nın sağlık turizminde marka olma hedefinin ortaya konduğunu belirten Kaçar, “Bu iddialı bir hedef ve çok önemli bir vizyon. Antalya’nın turizmde destinasyon olduğu tartışılmaz ama deniz, kum, güneşe ilaveten ‘Sağlık turizminde de iddialıyız ve önemli bir destinasyonuz’ iddiası önemli bir liderlik göstergesi. Kamu, özel, STK’lar ile birlikte bütün paydaşlarla bu hedefe doğru önemli adımlar atılması bizleri memnun ediyor. Çünkü bunlar, bir kişiyle değil ekip çalışmasıyla olacak şeyler. Bizde Bakanlık olarak her zaman sağlık hizmeti ihracatı ailemizin yanındayız. Şimdiye kadar yapılanlar, söylenenler birbirine benziyordu. Artık yeni şeyler ortaya koymak lazım. Antalya’da sağlık turizmi markası ve vizyonu demek yeni bir şey. Bunun altını doldurmak gerekiyor” dedi.

img-9290.jpg

“ANTALYA’NIN ENTEGRE BİR HİZMET VERME KAPASİTESİ VAR”

Sağlık hizmeti ihracatına geniş anlamda baktıklarını söyleyen Kaçar, “Sadece medical hizmet değil, esenlik termal, engelli ve yaşlı bakımı tarafı da var. Antalya önemli bir destinasyon. Bölgesel ve coğrafi olarak engelli ve yaşlı bakımı ile medical hizmeti bir arada getirecek entegre bir hizmet verme kapasitesi de var” açıklamasında bulundu.

    

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇOK ÖNEMLİ”

Hizmet ihracatıyla ilgili uluslararası kuruluşlara raporlama yapıldığını da belirten Kaçar, uluslararası bir kuruluşta yer alan sağlık amaçlı gelen gelirlerde raporlayan ülkeler arasında Türkiye’nin birinci sırada yer aldığını kaydetti. Bunun önemli bir gösterge olduğunu dile getiren Kaçar, “’Raporlamayan ülkeler var’ denilebilir ama herkes raporlasa bile Türkiye ilk beşte yer alır. En kötü ihtimalle ilk 10’dadır. Sağlık turizminde dünyada lider ülkeler arasındayız. Önemli olan bu kritik işte sürdürülebilir bir sağlık hizmeti ihracatını, sağlık turizmi gelirini tutturabilmek. Sürdürülebilirlik çok önemli. Hepimiz el ele verip ülkemizin sağlık turizmindeki destinasyon imajını korumamız gerekiyor. Bu konuda geç kalmamalıyız” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim