Bugün 28 Nisan 2024 Pazar
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2439.282
    %0.00
  • Dolar
    32.4246
    %0.00
  • Euro
    34.6533
    %0.00

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Siber ağlar ve Türkiye!

06 Nisan 2018 Cuma 03:51

 Dünya genelinde 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip Facebook ile ilgili iddialar dinmek bilmiyor.  87 milyon kişinin verilerinin çalınması ile ilgili açıklama yapan şirket, verilerin İngiltere ve ABD’deki seçimleri etkilemek için çalındığı açıklamasını yaptı. Facebook Üst Teknoloji Yöneticisi Mike Schroepfer; "Çoğu ABD'de bulunan yaklaşık 87 milyon kullanıcıyla ilgili bilgilerin Cambridge Analytica'yla uygunsuz şekilde paylaşıldığına inanıyoruz” açıklamasını yapsa da, bu konuda insanlar bildikleri gibi düşünmeye devam ediyor.  Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, veri skandalıyla ilgili önümüzdeki günlerde ABD Temsilciler Meclisi komitesine ifade verecek.

Facebook üst düzey yöneticisinin suçu başkasına atma girişimi, akıllara Rusya’yı getiriyor. Bilindiği üzere;  Amerikan seçimlerinde Rusya, kararını deli Trump’tan yana kullanmıştı. Rus gizli servisinin, Facebook ve benzeri platformlar aracılığı ile seçimlere müdahil olmaya çalıştığı dünyada da genişçe bir şekilde tartışılmıştı.  Rusya her ne kadar müdahale iddiasına karşı çıksa da,  sonuçlar Rusya’yı ele veriyor.

Dünyada teknolojik gelişmeler baş döndürücü bir şekilde ilerliyor. You Tube ile başlayan sosyal paylaşım çılgınlığına, her gün bir yenisi daha ekleniyor. Sosyal paylaşım ağları geliştikçe, kullanıcıların gizliliği hayalet insanların müdahaleleriyle ortadan kalkıyor. Parmak izi, yüz tarama derken artık insanların kalp atışlarının hızını ölçen uygulamalar çıktı. Özellikle son yıllarda Rusya’nın teknolojik yatırımları dikkat çekici. ABD ve Rusya sadece siyaset arenasında değil, teknoloji arenasında da ciddi bir kapışma içerisinde.

Peki tüm dünyada ülkeler birbirleriyle teknoloji yarışı içerisindeyken, bizde durumlar nasıl? Türkiye, özellikle güvenlik meseleleri nedeniyle yerli ve milli yazılımlara ağırlık vermiş durumda. Devlet içinde kullanılan yazılımların büyük bir çoğunluğu yerli yazılımlar. Siber saldırılara karşı güvenlik çalışmaları ise, her geçen gün artmaya devam ediyor.

Yeterli mi, hayır!

Çünkü Türkiye’nin dünyaya açılabileceği bir teknolojisi yok. Şuanda Türkiye, dünyanın en büyük teknoloji tüketicisi. Akıllı telefon üretimi konusunda ise sınıfta kaldık.  Yerli üretim diye sunulan ürünlerin büyük bir çoğunluğu, Çin’den toplanıp getirilen ürünler. Bu yüzden Türkiye,  ülkeye katma değer sağlayacak teknolojik ürünlere yatırım yapmalı. Kendisi yapamıyorsa devlet olarak katma değere yatırım yapan firmalara istihdam ve yatırım desteği getirmeli. Özellikle verilerimizin başka ülkelerce çalınmasını istemiyorsak, yerli sosyal paylaşım ağlarını da artık  ortaya çıkarmalıyız.

Facebook bu skandalı her ne kadar Rusya’nın üzerine atsa da, gerçek ortada. Ülkeler artık topla tüfekle değil, siber aracılığı ile savaşıyor. Bizlere özgür bir sosyal ortam sağladığını düşündüğümüz küresel şirketler ise tüm bilgilerimizi bize hissettirmeden çalışıyor, başkalarına satıyor.

Türkiye, bu konu üzerinde artık sıkı düşünmeye başlasa iyi olur.

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 1203 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim