Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2439.282
    %-0.03
  • Dolar
    32.4246
    %-0.15
  • Euro
    34.6533
    %0.03

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Telefonunuza ne indirdiğiniz önemli!

03 Nisan 2018 Salı 10:12

 Cep telefonunuza indirdiğiniz uygulamalara dikkat edin. Uygulama yüklerken, sizden istenen izinlere özellikle bakın. Şüpheli olduğuna inandığınız uygulamaları dikkate almayın, yüklemişseniz derhal bu uygulamaları telefonunuzdan kaldırın. Çünkü verdiğiniz izinler, gelecekte sizin başınızı ciddi ölçüde ağrıtabilir.

Geçtiğimiz haftalarda Facebook, milyonlarca kişinin kişisel bilgilerini başkalarına sattığı için soruşturma geçirmişti. Soruşturma henüz sonuçlanmış değil. Bu soruşturma sonucunda Facebook suçlu bulunursa, çok yüklü bir miktarda cezaya çarptırılacak.

Dünyanın popüler iletişim ağı ile ortaya çıkan gerçek, cebimizde taşıdığımıza her zamankin daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini ortaya koyuyor.  Teknolojinin gelişmesiyle hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan akıllı telefonların tümü,  özel hayatın gizliliği cephesinden bakıldığında birer tehdit. Bu modern sanal casuslar her şeyimizi biliyor ve takip ediyorlar. Nerede olduğumuzu, ne yaptığımızı, neyi beğendiğimizi, neyi beğenmediğimizi, kime mesaj atıp atmadığımıza kadar her şeyi kendi verilerinde depoluyorlar. Sanal alışveriş sitelerinin verdiği reklamlar bile akıllı telefon uygulamalarından toplanan bilgiler ölçeğinde belirleniyor. Dünyanın en önemli güvenlik mekanizmaları tarafından denetlenen sanal şirketler bile bunu yaparsa,  güvenilir olmayan uygulamaların ortaya koyacağı performansı siz düşünün.

IOS işletim sisteminin uygulama yükleme mağazası Apple Store ve Android İşletim Sisteminin Uygulama Mağazası Google Play’de binlerce uygulama var.  IOS bu uygulamaların büyük çoğunluğunu kontrol ediyor.  Ama Android bu konuda çok sıkıntılı. Bu yüzden Android işletim sistemli cep telefonu kullanıyorsanız, hayatınızı kolaylaştırdığını düşündüğünüz uygulamaları yüklerken bir değil iki defa düşünün.  

Facebook ile ortaya çıkan özel hayatın gizliliği ihlali, BTK’yı da harekete geçirdi.  Ankara 1’nci Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru ile sayıları 70’i bulan rehber uygulamalarına erişim kısıtlaması getirildi.  GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, Kim Arıyor gibi popüler uygulamaların, kullanıcı bilgilerini izinsiz sattığı söyleniyor. İddialar ne kadar gerçek ne kadar değil bilmiyoruz.  Fotoğraf düzenleme uygulamaları ve rehber uygulamalarının cep telefonunuzdan istediği izinler sıradan izinler değil. Dikkatli olmanızı öneririm.

Hepimiz, bir şekilde cep telefonundan aranıyoruz. Bir bakıyorsunuz bir Telekom şirketi, bir bakıyorsunuz bir klima şirketi tarafından günde birkaç defa aranıyoruz.  Eminim telefon şirketlerinin reklam aramaları hepimize bir noktada gına getiriyor.  Hani soruyoruz ya bu insanlar bizi nasıl arıyor diye, işte cep telefonunuza indirdiğiniz uygulamalar aracılığı ile arıyorlar. Sizin bilgilerinizi işte bilinmeyen ve güvenilir olmayan cep telefonu uygulamaları para karşılığında satıyor.

Artık her zamankinden daha fazla dikkatli olmak da yarar var.

Bu yazı toplam 984 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim