Bugün 28 Nisan 2024 Pazar
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2439.282
    %0.00
  • Dolar
    32.4246
    %0.00
  • Euro
    34.6533
    %0.00

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Telif Hakları….

04 Nisan 2018 Çarşamba 02:25

 MSG’nin başkanlık seçimleri tartışmalar arasında yapıldı.  Mevcut Başkan Garo Mafyan, bu seçimlerde başkanlığı Candan Erçetin’e bıraktı.  MSG’nin başkanlık seçimlerini takip etme şansımız olmadı. Seçimler sırasında yaşanan tartışmaları internet haberlerinden duyuyor ve öğreniyoruz. Hem MESAM hem de MSG’nin sağlıklı bir yapıya kavuşması, müzik sektörü için olmazsa olmaz.  Bence MSG ve MESAM, tartışmalar arasında başkanlarını seçtiklerine göre asıl konuya odaklanmalılar.

Türkiye’de telif sorunu yaşayan yüzlerce sanatçı var. Telif hakları yok olan sanatçılar haliyle para kazanamadıkları için üretimlerini durduruyorlar. Elbette kamuoyunda isim yapmış, çok fazla dinlenen müzisyenler bir şekilde para kazanıyor ama bilmeyenler, bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan sanatçılar, eserlerinden hiçbir şekilde para kazanamıyor.

MESAM ve MSG, telif hakları konusunda bir kez daha bir araya gelmeli ve iki birliğe üye olan sanatçılara danışmalık hizmeti vermeli. Şuanda gördüğüm kadarıyla böyle bir danışmanlık yok. Bilen biliyor, bilmeyen bekliyor.  Para kazanan kazanıyor, kazanamayan sanatını bırakıp başka yollardan para kazanmaya bakıyor.   Özellikle dijitalden para kazananlar sadece ünlü sanatçılar.  Eserleri dilden dile dolanan ama gücü olmayan sanatçılar maalesef dijitalden de gelir elde edemiyorlar.

Ülkemizde telif hakları sorunu ortada! Ortaya hangi proje konursa konsun, bu projeler bir türlü gerçekliğe kavuşmuyor. Özellikle sanatçıların telif haklarını takip edecek bir hukuk sistemi oluşturulmalı. Maddi durumu olanların var ama olmayanlara da hukuk hizmeti verecek bir sistemi bünyelerine katmalılar. Türkiye Barolar Birliği ile bu konuda bir anlaşma yapılmalı. Bunun sistematiği neyse ona göre tüm sanatçıların eserleri gerçek anlamda koruma altına alınmalı.

Sadece hukuk nazarında bu iş olmaz. Hukuk yoluyla kazanılan telif haklarının da devlet garantisine alınması gerekiyor.  Bu işte de Kültür Bakanlığı’na çok iş düşüyor. Kültür Bakanlığı, her iki meslek örgütüyle bu konuda bir çalışma yapmalı ve yapılan çalışmayı hayata geçirmeli.

Yoksa bu ülkenin müzik kültürü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya…

 

 

1-005.jpg

Bu yazı toplam 1792 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim