Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Temsil oranı artmalı…

08 Kasım 2023 Çarşamba 16:17

 

            Kadınlarımızın her alanda elini taşın altına koyması, yönetimlerde görev alması demokrasimizin daha da güçlenmesi için büyük önem taşıyor.

            Rekabetçi, yenilikçi, istikrarlı ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışı için sorumluluk almak gerekiyor. Bu noktada kadınlarımızın farklı iş kollarında, kamu kurum ve kuruluşların beyin takımında görev yapması büyük bir zenginlik…

            Kadın milletvekili sayısının azlığının çokça gündeme geldiği günümüzde TBMM başta olmak üzere devletin her kademesinde mevcut sorunların çözümü için çalışması geleceğimiz açısından çok önemli.

            Daha çok kadın milletvekili, daha çok bakan ve bürokrat eşitlikçi, tutarlı ve rekabetçi bir hizmet periyodu bakımından büyük kazançlar sağlayacaktır.

            Kadın muhtar sayımızın son yıllarda artmaya başlaması bu bakımdan çok değerli.

            Hele hele Antalya gibi turizmin amiral gemisi bir şehirde kadın muhtarlarımızın ve muhtar adaylarının artmasını büyük bir gelişim ve değişim olarak görüyorum.

            Tam da bu noktada geçtiğimiz günlerde Antalya’da olumlu bir toplantı düzenlendi.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ‘Daha Eşit ve Kapsayıcı Bir Mahalle Mümkün’ projesi kapsamında ‘Kadın Muhtar ve Muhtar Adayları Kapasite Güçlendirme Programı’ düzenlendi. Kadın muhtar ve adaylarına aday olma süreçleri ve strateji geliştirme, yerel siyaset, mahalle dinamikleri ve demokrasi gibi konularda eğitim verildi.

  Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı’nın ‘Daha Eşit ve Kapsayıcı Bir Mahalle Mümkün’ projesinin ikincisi eğitim programı Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Proje kapsamında, 2024 yerel seçimleri öncesinde hem mevcut kadın muhtarların güçlendirilmesi hem de kadın muhtar sayısının artırılması hedefleniyor.

  Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası içerisinde düzenlenen eğitim toplantısına; Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Cihangir Yılmaz, Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı ile Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfının Kurucusu Hilal Dokuzcan, Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Başkanı Ayşe Kaşıkırık, Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu, Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu ile Antalyalı kadın muhtar ve muhtar adayları katıldı. Eğitimde, aday olma süreçleri ve strateji geliştirme, yerel siyaset, mahalle dinamikleri ve demokrasi, mahallenin imar sorunları, katılımcı planlama ve muhtarın rolü, mahallede eşitlik ve hak temelli yaklaşım, kadın dostu ve kapsayıcı kentsel hizmetler konuları ele alındı.

   Söz konusu projenin Türkiye’de 7 bölge ve 7 şehirde devam ettiğini söyleyen Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Başkanı Ayşe Kaşıkırık, “Türkiye genelinde kadın muhtar oranı sadece yüzde 2’dir. Bu oranın artmasını ve önümüzdeki yerel seçimde kadın muhtarımızın eşit temsile katkı sunabilmesini hedefliyoruz. Mevcut kadın muhtarlarımıza toplumsal cinsiyet eşitliği, insan hakları, kadınlara yönelik şiddet, imar sorunları, kentsel dönüşüm ve afetlere karşı dirençli hale getirebilmek başlıklı eğitimler veriyoruz” diye konuştu.

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı ile Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı’nın Kurucu Hilal Dokuzcan da Cumhuriyet’in 10’ununcu yaşında kadınların ilk kez köy muhtarları ve ihtiyar heyetlerini kazandığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Türkiye'de seçimle muhtarlığı kazanmış ilk kadın Gül Esin ile başlayan bu süreçte Cumhuriyetimizin 100. Yılında 50 bin muhtar içerisinde kadın muhtarlar sadece yüzde 2 oranında temsil ediliyor. 2024 yerel seçimlerinde bu sayının arttırılmasını hedefliyoruz.’’ Değerlendirmesini yaptı.

            Yazımın başında vurguladığım üzere temsil oranının artması noktasında kadınların yaşamın her alanında cesaretli adımlar atması gerekiyor…

 

Bu yazı toplam 347 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim