Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya13 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2244.297
    %-0.00
  • Dolar
    32.3288
    %0.06
  • Euro
    35.1686
    %-0.08

Tuğçe Öztürk Almaç / Avukat

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tuğçe Öztürk Almaç / Avukat

Türkiye’de Şirketlerin İstikrarsızlığı Ekonomiyi Olumsuz Etkiliyor

15 Ocak 2020 Çarşamba 06:41
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Kasım ayında yayınlanan 2019 yılı kurulan/kapanan şirketler ortalama verisine göre 10.271 anonim şirket, 14 kollektif şirket, 65.968 limited şirket, 1.058 kooperatif kurulurken; 2.161 anonim şirket, 45 kollektif şirket, 2 komandit şirket, 8.788 limited şirket, 764 kooperatif kapanmıştır. Verilerden açıkça görüleceği üzere kurulan şirket sayısı oldukça fazladır ve bunların büyük kısmını limited şirketler oluşturmaktadır. Bu kadar çok şirket kurulmasına rağmen neden bu ekonomik verilerde az da olsa düzelme sağlanamıyor!
 
Gerek 2019 yılında gerekse daha önceki yıllarda kurulan ve kapanan limited şirketlerin sayısı her zaman fazla olmuştur. Çünkü limited şirket kurmak diğer şirket tiplerine göre çok daha kolaydır ve daha az masraflıdır. Bu nedenle tercih sıralamasında en önde gelir. Ancak kurulan ve yine çok kısa sürede kapanan limited şirketlerin yönetiminde çok ciddi sıkıntılar yer almaktadır. Daha önce de bahsettiğim üzere KOBİ’lerin büyük kısmı limited şirket ve hatta aile şirketidir. Bu limited şirketler genelde aile ortaklarından oluştuğu için ailenin şahsi kasası olarak görülmektedir. Aile üyelerinden oluşmayan limited şirketlerde de durum çok farklı değildir.
 
Malum sermaye şirketlerinde ortakların sorumluluğu 2. derecededir. Yani siz bir anonim ya da limited şirketin alacaklısı iseniz alacağınızı almak için öncelikle şirket tüzel kişiliğine gitmelisiniz. Zira şirketin ortakları şirkete karşı ödemeyi taahhüt ettikleri sermaye payını ödemişlerse sorumlulukları kalmaz. Bunun istisnası ise limited şirket ortaklarının kamu borçlarından doğan sorumluluklarıdır. İşte tam bu sebepten dolayı da limited şirketlerin içi çok kolay boşaltılmakta ve malvarlığı ortaklar tarafından profesyonel şirket yönetimi kurallarına uygun olmayacak şekilde kullanılmaktadır. 
 
Ticaret mahkemelerinde açılan ortaklıktan ayrılma ya da şirketten çıkma/ çıkarılma davalarının çoğunda da konu şirket ortaklarının kasayı kendi istek ve ihtiyaçlarına uygun derecede kullanamıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Halbuki sermaye şirketlerinin kurulma amacı kar elde etmektir ve kar elde etmesi beklenilen ise şirketin kendi tüzel kişiliğidir. Bu tanım aslında şirketlerin büyüme ve gelişme odaklı olması gerekliliğini gösterir. Ancak şirket paravan olarak kullanıldığın ne şirket büyüyebilmekte ne de ekonomik problemler çözülebilmektedir. Akabinde de küçük ya da büyük şirketlerin iflas erteleme ya da konkordato talebinde bulunduğu, alacaklarını ödemeden piyasadan kaçtığı duyulmaktadır. Bu bir zincirin halkası gibi alacağını alamayan alacaklının kendi borcunu ödeyememesi şeklinde halka halka devam eder.
 
Şirketlerin kuruluşuna engel olmak mümkün değil ancak ticaret kanunda 2011 yılından sonraki hükümlerin yeterince uygulanmadığı ve denetimin olmaması da bir gerçek. Örnek olarak bugün asgari limit olan 10.000 TL sermayeli bir limited şirket kurmak istesem sermaye taahhüdümün tamamını hemen yerine getirmek zorunda değilim.
 
Kanuni düzenleme gereğince %25’ini tescilden önce geri kalanını 24 ay içinde tamamlayabilirim. Ancak anonim şirketler gibi limited şirketler için de geçerli olan %25 sermayenin tescilden önce bankada bloke zorunluluğu artık limited şirketlerde yok ve genelde bu limited şirketler kanundaki belirli limitin altında kaldığı için denetime de tabi değil. Kısacası siz bu limited şirketlerden birinin alacaklısı iseniz, aslında şirket 0 TL sermaye ile kurulmuş dahi olabilir ve alacağınızı alamadığınızda eliniz boş evinize dönmek zorunda kalabilirsiniz. Ekonominin belini kıran bu şirketlerin sayıca çok işlevce yok olmasının temel nedenlerinde biri de denetlenmiyor oluşu...
Bu yazı toplam 6000 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim