Bugün 07 Mayıs 2024 Salı
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2407.339
    %-0.15
  • Dolar
    32.2208
    %-0.09
  • Euro
    34.7162
    %0.03

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Turksat 5B lobileri çıldırttı

06 Ocak 2022 Perşembe 01:45
 
Türkiye’nin veri kapasitesini 15 kat artıracak, Türkiye’nin 8’ncü uydusu olan Turksat 5B uzaya fırlatıldı. Turksat 5B uydusu, milyarder işadamı Elın Musk’ın uzay şirketi SpeysX tarafından, Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. 
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şuayip Birinci ve beraberindeki bürokratlar, uydunun fırlatılışını fırlatma merkezinde izledi.  
 
4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip Türksat 5B'nın kapsama alanı bu fırlatma daha da genişleyecek. 
 
Türkiye’nin yanı sıra, bölgesel olarak Orta Doğu’nun tamamı, Kızıldeniz, Akdeniz,  Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika gibi ülkeleri Turksat 5B uydusu sayesinde kapsama alanı içerisine alınmış olacak. 
 
42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek uydu, sabit sınıf uydularına oranla 20 kat verimliliğe sahip ve 35 yıl manevra ömrüne sahip. Tabi Türkiye'nin uydu veri iletişim kapatistesini 15 kat artıracağını söylemiştik. 
 
Yeni uydunun devreye alınmasıyla, internet erişiminin kısıtlı olduğu bölgere, kapsama alanındaki kullanıcılara geniş bant uydu internet hizmeti verilebilecek. 35 yıl hizmet ömrüne sahip olan Turksat 5B uydusu; İletişimin karasal ulaştırılması mümkün olmayan hava, deniz ve  karada, türksat 5B kapsamı alanına giren heryerde, kesintisiz internet hizmeti verilmesini sağlayacak. 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gönderdiği video mesajında Elın Musk'a teşekkür etti. Türkiye karşıtı lobilerin Musk'a baskı ve şantaj yaptığını ancak Musk'ın bu şantaja boyun eğmediğini söyledi. 
 
Peki Elın Musk'a kim neden şantaj yaptı?
 
Elbette bu konu ile ilgili çok sayıda sebep var. Çünkü Türkiye'nin ağının genişlemesi, veri kapasitesindeki artış, bu yöndeki teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacak. 
 
Türksat 5B uydusu ile birlikte; Türk SİHA'larının Avrupa, Asya ve Ortadoğu'daki hareket kabiliyetini artmış olacak. Bu, Türkiye'nin savunma sistemlerinin gelişmesine istemeyenler için en iyi baskı ve şantaj sebebi. 
 
 
Amerikan Ermeni Milli Komitesi, fırlatmadan hemen sonra bir Twit attı. Bu twit aynı zamanda Elın Mask'a kim baskı yaptı sorusunun da bir nevi cevabı oldu. Space X'in fırlatılmasını pervasız bulan Amerikan Ermeni Milli Komitesi, Erdoğan'ın öldürücü insansız hava araçlarının atış menzilini Avrupa, Avrasya ve Ortadoğu'da çarpıcı biçimde genişletecek" diyerek korkularını da dile getirmiş oldular. 
Bu yazı toplam 1492 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim