Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2412.296
    %-0.62
  • Dolar
    32.3677
    %-0.44
  • Euro
    34.7308
    %-0.31

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Tütüncü ve projeleri…

04 Mart 2024 Pazartesi 00:05

 

            31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde heyecan giderek artarken, partilerin adayları da proje tanıtım toplantılarına devam ediyor.

            Geçtiğimiz hafta hem CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Muhittin Böcek, hem de Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, trafikten ulaşıma, kentsel dönüşümden çevreye kadar 200’ün üzerindeki projelerini tanıttı.

  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, önceki dönem Dışişleri Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, önceki dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediye başkan adayları, il ve ilçe teşkilatları ile çok sayıda vatandaşın katıldığı tanıtım toplantısında Tütüncü, projelerini açıkladı.

  Tütüncü, projelerini Ulaşım, Altyapı, İmar ve Şehircilik, Temel Belediyecilik, Turizm, Yerel Kalkınma, Tarım-Hayvancılık, Bilim-Teknik, Kültür-Sanat, Sosyal Belediyecilik, Çevreci Belediyecilik ve Spor Projelerinden oluşan ana başlıklar altında katılımcılara aktardı.

     Ulaşım Planında; Yeni Yolların Açılması, Kavşak Düzenlemeleri, Katlı Kavşak Düzenlemeleri, Toplu Taşıma Hatlarının Rehabilitasyonu, Raylı Sistemler, Nostaljik Tramvay Hattının İyileştirilmesi, Toplu Ulaşıma Özendirme ve Kolaylaştırma Projesi, Park Et Bin Noktaları, Elektrikli Otobüsler, Yaya ve Bisiklet Yolu Ana Planlarının Yapılması, Yaya Üst Geçitlerin Artırılması, Kaleiçi ve Şehir Merkezinin Yayalaştırılması, Yapay Zeka Destekli Ulaşım Yazılımları, Elektronik Trafik Yönlendirme Levhaları, Otopark, Lara-Manavgat Sahil Yolu Düzenlemesi, D- 400 yolunun iyileştirilmesi, Antalya-Alanya Oto Yolunun İlçelere Bağlantısı, Yeni Otobüs Terminalleri Projeleri yer aldı.

            Projelerin tanıtımında  Büyükşehir Belediye başkanlığı adaylığı için isimleri geçen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, önceki dönem Dışişleri Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, önceki dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Tütüncü’ye desteği, birlik ve beraberlik vurgusu dikkat çekiciydi.

            Tütüncü’nün proje tanıtım toplantısında bir detay dikkatimi çekti.

            Tanıtım toplantısında Antalya genelinde plajlar ile ilgili olarak; ‘’Millet Plajlarını Açacağız’’, ‘’Aile Plajları Kuracağız’’, ‘’Engelsiz Plajlar ve Özel Kadın Plajları Açacağız’’, ‘’Falezlerde Bulunan Yüzme Alanlarını Yenileyeceğiz’’ teması adı altında projeler katılımcılara tanıtıldı.

            Seçim vaadi olarak Antalya genelinde böyle bir sınıflandırmaya ve plajları biçimlendirmeye gerek var mıydı?

           Bence yoktu.

            Öte yandan ulaşım ve trafik sorununu çözmeye yönelik yeni güzergahların açılacak  olması, katlı kavşaklar, raylı sistem ağının genişletilmesi, toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, ilçeler odaklı olarak mevcut güzergahların iyileştirilmesi, ilçe ana ulaşım planlarının hazırlanması gibi ayrıntıları olumlu buldum.

            Aynı şekilde tarıma desteğin genişletilmesi, yeni evlenecek kira desteği, üniversite öğrencilerine ilk 1 yıl ulaşımın bedava olacak olması, TEKNOKENT, Bilişim Vadisi, OSB’lerin yanında işçi konutlarının yapılacak olması, emeklilere yönelik ulaşım desteği, BİLİMFEST ve sosyal projelerin artırılması gibi ana başlıklar kent ve kent yaşayanı adına değer katacak çalışmalar.

            Sonuç olarak hem CHP Büyükşehir adayı Muhittin Böcek’in hem de Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü’nün proje tanıtım toplantısında ulaşım ve trafik sorununu çözmeye yönelik vaatlerini kıyasladığımda ‘’benzeşen’’ yönler buldum.

            Oysa ki; ulaşım ve trafik hafif metro, katlı kavşaklar, yeni güzergahlar ve raylı sistem ağı ile bu şekliyle çözümlenecek gibi görünmüyor.

            Metro olgusu  pahalı bir yatırım olmasına rağmen Antalya’nın ulaşım ve trafik sorununu çözme noktasında belirleyici olacaktır. Bunun dışındaki yaklaşımlar ve uygulamalar belki bugünü kısmen kurtarır ama önümüzdeki birkaç yıl için yine ulaşım kaosunu maalesef  yıllarca yazar ve çizeriz…

            

Bu yazı toplam 332 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim