Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2390.665
    %-1.51
  • Dolar
    32.3676
    %-0.45
  • Euro
    34.6997
    %-0.48

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Yerel seçimler ve özeleştiri zamanı…

03 Nisan 2024 Çarşamba 00:01

31 Mart yerel seçimleri tamamlandı ve ortaya çıkan sonuçlar her yönüyle değerlendiriliyor.

            31 Mart seçimlerini detaylı biçimde değerlendirmek gerekirse, CHP’nin bariz bir başarısı var. Hem ülke genelinde, hem de Antalya genelinde öncelikle oyunu artıran CHP, Alanya, Kepez, Korkuteli, Serik, Gazipaşa, Kaş, Kemer, Aksu gibi ilçelerde oyunu artırırken, aynı zamanda bazı ilçeler de de uzun yıllar sonra ilçe belediyelerini kazanmasıyla dikkat çekti.

            Örneğin Alanya’da, Serik’te, Korkuteli’de  uzun yıllar sonra ilçe belediyesini kazanarak dikkat çekti.

            Kepez bildiğiniz üzere AK Parti’nin kalesi olan bir ilçeydi ve Hakan Tütüncü bu ilçede 3 dönem belediye başkanlığı yaptı.

            Seçim değerlendirmesi yaptığım daha önceki yazımda Kepez’de oylar sayılırken ortaya çıkan sonuçların aslında Büyükşehir Belediye başkanlığı seçiminin kaderini tayin etmeye başladığı vurgulamıştım.

            Kepez’e ek olarak Serik, Aksu, Alanya, Gazipaşa ve Korkuteli’den CHP ilçe belediye başkan adaylarına  gelen oylar Büyükşehir seçiminde Muhittin Böcek’e de yansıdı ve ortaya çıkan sonuç şekillenmiş oldu.

            Sonuçları  Ak Parti açısından değerlendirmek gerekirse, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin’in seçim öncesi ve seçim dönemindeki performansı çok etkili ve başarılı olmasına rağmen bu sonucun çıkması ayrıca altı çizilmesi gereken bir ayrıntı.

            AK Parti İl Başkanı Ali Çetin’in seçim çalışmalarını zaman zaman yakından takip eden birisi olarak belirtmek gerekirse, Çetin’in Büyükşehir  ve ilçe belediye başkan adaylarıyla birlikte son derece uyumlu ve üretken  çalışmasına rağmen bu sonucun ortaya çıkması bir gerçeği ortaya çıkardı ki, ülke genelindeki ekonomik şartlar, emeklilerin durumu, hayat pahalılığı gibi konular da yerel seçime ciddi anlamda damgasını vurdu.

            Büyükşehir’in kaybedilmesinin yanı sıra sadece İbradı ve Gündoğmuş’un kazanılması, Büyükşehir ve 16 ilçenin CHP’li adaylar tarafından kazanılması AK Parti adına artık beraberinde bir özeleştiri yapılmasını kaçınılmaz kılıyor.

            Büyükşehir Belediye başkanlığının yanı sıra 19 ilçenin 16’sını kazanan CHP ise oldukça başarılı oldu.

                        Büyükşehir Belediye başkanlığını ikinci kez kazanan Muhittin Böcek’in özellikle kırsaldaki etkili çalışmaları, tarım ve hayvancılıkta ilçe halkına sunduğu imkanlar, verdiği destekler sonuç verdi.

            Böcek’in ilçelerdeki ‘’tanınırlığının’’ ne kadar önem taşıdığını da görmüş olduk.

            Girdiği hiçbir seçimi kaybetmeyen Muhittin Böcek 31 Mart seçimlerini de kazandı ve Kepez’de 3 dönem üst üste seçimi kazanmış olan Hakan Tütüncü’yü de yenmiş oldu.

            Yerel belediyecilikte stratejinin ne kadar önem taşıdığını, ilçelerdeki çalışmalar, hamle üstünlüğü, karar verme ve kriz yönetme anlayışının ne kadar etkili olduğu da ortaya çıkmış oldu.

                       

Bu yazı toplam 613 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim