Bugün 04 Mayıs 2024 Cumartesi
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2390.367
    %0.03
  • Dolar
    32.335
    %-0.05
  • Euro
    34.7427
    %0.01
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“100 bin olan dalışı 1 milyona çıkaracağız”
24 Mayıs 2019 Cuma 14:47

“100 bin olan dalışı 1 milyona çıkaracağız”

Turizmi çeşitlendirmek için su altı dalış turizmine destek verdiklerini belirterek Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikle askeri yasak ve güvenlikli bölgelerde artık belli şartlarda izin alındıktan sonra dalış yapılabileceğini kaydeden AK Parti An

Turizmi çeşitlendirmek için su altı dalış turizmine destek verdiklerini belirterek Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikle askeri yasak ve güvenlikli bölgelerde artık belli şartlarda izin alındıktan sonra dalış yapılabileceğini kaydeden AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, dünyanın en iyi 20 dalış merkezinden Kaş’ta 100 bin olan dalışı 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

 

Turizmi Teşvik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, turizmin önemine dikkat çekerek verdikleri kanun teklifiyle ne amaçladıklarını anlattı. Türkiye’nin turizmde dünyanın en büyük 6'ncı, turizm sayısı ve geliri bakımından da 13'üncü ülkesi olduğunu belirten Uslu, 2023 yılında 70 milyon turist 70 milyar dolar turizm geliri hedeflendiğine işaret etti. 2003 yılından bu yana turizmdeki gelişmelere dikkat çeken Uslu, turizmin daha da geliştirilmesi için Turizmi Teşvik Kanunu'nda değişikliğin zorunlu hale geldiğinin altını çizdi. Değişiklikle askeri yasak ve güvenlikli bölgelerde belli şartlarda izin alındıktan sonra dalış yapılabileceğini dile getiren Uslu, artık Üçağız Kekova bölgesindeki batık şehre dalış yapılarak Kaş’ta geçtiğimiz yıl 100 bin olan dalışın 1 milyona çıkarılabileceğini kaydetti.

 

“DÜNYADA 2 TRİLYON DOLARIN ÜZERİNDE TURİZM GELİRİ VAR”

Turizmin dünyada hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerin çok ilgi gösterdiği bir sektör olduğunu söyleyerek dünyada 2 trilyon doların üzerinde bir turizm gelirinin bulunduğunu belirten Uslu, 1.2 milyon insanın turizm amaçlı yabancı ülkelere gittiğini açıkladı. Turizmin ekonomiyi besleyerek istihdam oluşturduğunu ve tanıtıma katkı sağladığını söyleyen Uslu, insani diplomasi özelliğiyle de dünya barışına önemli katkılar sunduğunu dile getirerek dünyanın en büyük barış politikasının turizm olduğunun altını çizdi.

 

“ÇOK BÜYÜK TURİZM POTANSİYELİNE SAHİBİZ”

Türkiye’nin turizm anlamında çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Uslu, “Türkiye, Olimpos'tan Patara'ya, Efes'ten Kapadokya'ya, Hacı Bektaş Veli'den Mevlana'ya, Selimiye'den İshak Paşa'ya, Göbeklitepe'den Perge'ye, Likya Yolu'ndan Sufi Yolu'na dünyanın en büyük açık hava müzesi. Doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi, otantik ile moderni, geçmiş ile geleceği, deniz ile dağı, mozaik ile çiniyi, ney ile kemençeyi, kaplıca ile kayağı, daha nice rengi ve ahengi bir arada bulunduran bir coğrafyadır” dedi.

 

“2023 HEDEFİ 70 MİLYON TURİST, 70 MİLYAR DOLAR GELİR”

Türkiye’nin bugün turizmde dünyanın en büyük 6'ncı, turizm sayısı ve geliri bakımından da 13'üncü ülkesi olduğunu açıklayan Uslu, “2023 için 50 milyon turist hedefimiz vardı. Bu rakama 2019 yılı içerisinde inşallah ulaşacağız. Şimdi rakamları revize ediyoruz. Hedefimiz 2023 için 70 milyon turist 70 milyar dolar turizm geliri. 2003'te iktidara geldiğimizde Türkiye’ye 16 milyon turist geliyordu. Bugün 46 milyona ulaştık. Bakın, yine 2003'te 13 milyar dolar turizm gelirimiz vardı. Bugün 30 milyar dolara ulaştı. İnşallah bu, 2019’da daha da artacak. Biz hem yatak sayısını hem mavi bayraklı plaj sayısını artırıyoruz. 2002’de 127 tane mavi bayraklı plaj vardı. Bugün bu sayı 470 oldu. 306 bin yeşil yıldızlı yani çevreci tesisimiz var” diye konuştu.

 

“YATIRIMCILARIN DİNAMİZMİ DEĞİŞİKLİĞİ GEREKTİRİYOR”

“Biz turizmde Türkiye'yi devler ligine taşıdık. Şimdi hem turizmin ülkeye yaygınlaştırılması hem uzun mevsimlere doğru genişletilmesi anlamıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hem turist sayısını hem de turist başına geliri artıracağız. Hem pazarı hem de ürünü çeşitlendiriyoruz” diyen Uslu, “Şimdi Turizmi Teşvik Kanunu’nu üzerine değişiklikler yapıyoruz. Yapılması gerekiyor. Sürecin içerisinde turizmdeki bu dinamik sektör, yatırımcıların dinamizmi bunu gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

 

6 BAŞLIKTA YENİ DÜZENLEME

Teklifte 6 başlık altında düzenleme yapıldığını belirten Uslu, şunları dile getirdi:

“Birincisi personel ihtiyaçlarıyla ilgili. Personel lojmanları alanlarının tahsis edilmesini sağlıyoruz. Turizmcilerin ve turizm sektöründe çalışanların büyük bir talebi. Bunu sağladığımız andan itibaren derme çatma yapılarda veya otellerin bodrum katlarında çalışanlar kalmayacak. Personel daha nitelikli ortamlarda kalacak, beraberinde de müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi artacaktır. İkincisi, bu alanların Turizm Bakanlığı’na tahsis sürecinin iki ay içerisinde tamamlanmasını öngörüyoruz. Yatırımcının önünü görebilmesi açısından önemlidir diye düşünüyoruz. Üçüncüsü, bütüncül anlamda Turizm Bakanlığı’nın belli alanlarda alt yapı hizmetlerine destek vermesini sağlıyoruz. Dördüncüsü, deniz turizmi araçlarıyla ilgili düzenlemeler yapıyoruz. Böylece Türk bayraklı yatların, deniz turizmi araçlarının rekabet gücünü artırıyoruz. Beşincisi, konaklama amaçlı farklı bakanlıkların yetkileri var. Bu yetkileri Turizm Bakanlığı’nın bünyesinde tamamlıyoruz. Son olarak da turizmi çeşitlendirelim dedik. Su altı dalış turizmine destek veriyoruz. Askeri yasak bölgelerde ve güvenlikli bölgelerde artık belli şartlarda ve izin alındıktan sonra dalış yapılabilecek.”

 

“100 BİN DALIŞI 1 MİLYONA ÇIKARACAĞIZ”

Dalış turizminin önemine dikkat çeken Uslu, dünyada dalış turizmi için Mısır'a 10 milyon turist gittiğini belirterek, “Bunun 7 milyonu da Avrupa'da. Bizim de büyük bir potansiyelimiz, floramız, faunamız, denizaltında arkeolojik değerlerimiz, muazzam batıklarımız var. Bakın Antalya'da geçen bir batık bulundu. Milattan önce 1600 yılına ait. Yani 3600 yaşında bir batık. Dünyanın en eski batığı. Buralarda dalış turizmini geliştirmeye çalışıyoruz. Yine Türkiye'de, Kaş dünyanın en iyi 20 dalış merkezinden biri. Geçen yıl 100 bin dalış yapıldı. Bunu milyonlara çıkarmak istiyoruz. Kaş bölgesinde güvenlik bölgesi, askeri bölge adı altında Üçağız Kekova bölgesi var. Bu bölgede yıllar önce, binlerce yıl önce deprem olmuş ve batık şehir var. Tüm dünyadaki dalgıçlar, denizaltı sporuyla ilgilenen herkes, su altı meraklıları burayı keşfetmek istiyor. Şimdi burayı izin alınarak dalış turizmine açıyoruz. 100 bin dalışı 1 milyona çıkaracağımıza inanıyorum” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2931 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim