Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2389.586
    %-0.23
  • Dolar
    32.3116
    %-0.00
  • Euro
    34.7079
    %0.81
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Antalya’da muhteşem Cumhuriyet sergisi
29 Eylül 2023 Cuma 17:51

Antalya’da muhteşem Cumhuriyet sergisi

Aralarında Antalya’nın da bulunduğu Anadolu’daki şehirlerin işgalinin, savaş yılları ve sonrasının, Cumhuriyetin geçmişten günümüze yansıtıldığı “Kurtuluştan Kuruluşa 100 Yıllık Cumhuriyet” sergisi, AKS’de açıldı. Sergide Atatürk portreleri, Osmanlıca yaz

Aralarında Antalya’nın da bulunduğu Anadolu’daki şehirlerin işgalinin, savaş yılları ve sonrasının, Cumhuriyetin geçmişten günümüze yansıtıldığı “Kurtuluştan Kuruluşa 100 Yıllık Cumhuriyet” sergisi, AKS’de açıldı. Sergide Atatürk portreleri, Osmanlıca yazılı orijinal nutuk ve fotoğraflar da yer alıyor.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Cumhuriyet’in 100. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında, 30 Eylül – 29 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek “Kurtuluştan Kuruluşa 100 Yıllık Cumhuriyet” sergisi Antalya Kültür Sanat’ta (AKS) açıldı. Grekov Askeri Ressamlar Stüdyosu’nun önemli temsilcilerinden Alexander Samsonov’a ait eserlerin eskizlerinin sunulduğu sergide, aralarında Antalya’nın da bulunduğu Anadolu’da işgal edilen şehirler yansıtılıyor. Savaş yılları ve sonrasının, Cumhuriyet döneminin de yansıtıldığı sergide, Atatürk portreleri, Osmanlıca yazılı orijinal nutuk ve fotoğraflar sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Serginin tanıtım toplantısı ve açılışı AKS’de gerçekleştirildi.

sam-4895.jpg

RUS SANATÇININ ESERLERİ SERGİLENİYOR

Serginin tanıtımında konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Oda olarak birçok alanda olduğu gibi kültür sanat alanında da çalışmalara devam ettiklerini söyledi. “Cumhuriyetin 100. yılını yaşıyoruz. Konseptimiz Cumhuriyet, 100. yıl ve Atatürk” diyen Bahar, uzun zamandır Antalya’da olan Rus sanatçı Alexander Samsonov’a ait eserleri sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Rus sanatçı Samsonov’un Anıtkabir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde önemli çalışmaları olduğunu bildiren Bahar, Samsonov’un atölyesinde çok önemli eserlere tanıklık ettiklerini açıkladı.

sam-4899.jpg

“ŞEHRİ ŞEHİR YAPAN, İÇİNDEKİ OLGU, FELSEFE, KÜLTÜRDÜR”

Antalya’da kültür sanata ilgide eksiklik olduğunu belirten Bahar, kültür sanat olmayan bir şehirden evrensel, dünya şehri olarak bahsedilemeyeceğini kaydetti. Turizm şehrinin içine kültür sanatın, tarihin adapte edilmesi gerektiğini vurgulayan Bahar, “Bu uzun bir yolculuk” dedi. Şehri şehir yapanın binalar olmadığının altını çizen Bahar, içerisindeki olgu, felsefe ve kültür olduğunu söyledi. Serginin herkese açık olduğunun altını çizen Bahar, herkesi eserleri görmeye davet etti.

sam-4873.jpg

“ESERLERİN ASILLARI ÇOK DAHA BÜYÜK”

İzleyiciler açısından sıra dışı bir sergi hazırlandığını belirten Rus sanatçı Alexander Samsonov ise, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı anlamında önemli bir sergi. Burada gördüğünüz eserlerin asılları çok daha büyük. Buradakiler ölçek olarak daha küçük olan eskizleridir. Salona yerleştirmek için ölçeklendirmek zorunda kaldık. Burada başka şehirlerde sergileniyor olan eserlerin eskizleri var. Örneğin Anıtkabir’de, Gaziantep’te sergilenen eserler” dedi.

sam-4860.jpg

“OKUDUKÇA TÜRK TARİHİNE İLGİM ARTTI”

Türk tarihine, okuyarak bilgisi derinleştikçe ilgisinin arttığını bildiren Samsonov, Rusya ile Türkiye arasında tarihsel paralellikler olduğunu söyledi. Birinci dünya savaşı sonrasında her iki ülkenin de dönüşüm yaşayarak yeni bir devlet inşası gerektiğini hatırlatan Samsonov, “İki halk da zor dönemlerden geçti. Çöküşten sonra modern bir devlet inşası kolay olmadı. Sergide de 100 yıl boyunca olan değişim, dönüşüm görülebiliyor” açıklamasında bulundu.

sam-4878.jpg

“GEÇMİŞTE DE RUSYA-TÜRKİYE ARASINDA İŞBİRLİĞİ VARDI”

Rus sosyalist devrimci ve politikacı Vladimir Lenin’in Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e desteğinin hatırlatılması üzerine Samsonov, “Bahsettiğiniz işbirliğini biliyorum. Anıtkabir’de çalışmalara başladığımızda oradaki eserleri incelediğimizde veya Kırıkkale’deki askeri müzede Rusya’ya ait askeri malzemelerin parçaları var. Bunu Lenin-Atatürk ilişkisi babında tablolaştırdığım bir eserim yok ama benim bunları deneyimlemem eserlerime yansıyor. Bahsettiğimiz işbirliği silah yardımının da ötesinde. O nedenle ilginç ve derin. Altın, petrol işleme fabrikası, halı fabrikası gibi sanayi alanında da işbirliği var” ifadelerini kullandı.    

sam-4881.jpg

“SERGİYİ BÜYÜK BİR GURUR VE İLHAMLA KURDUK”

Serginin Küratörü Seray Kantarcıoğlu ise, eserlerle ilgili ayrıntılı bilgi aktardı. 2 temadan oluşan bir konsept hazırlandığını bildiren Kantarcıoğlu, “Ziyaretçilerimiz ilk katta milli mücadele yıllarından büyük taarruza bir ulusun var oluş mücadelesinde başından geçen olaylarda belli kesitlerle karşılaşacak. Diğer katta ise, bu yıl 100. yılını kutladığımız Cumhuriyetin ilk kutlama yıllarından bu güne yanan coşkuyu yansıtan eserlere tanıklık edilecek. Bu sergiyi büyük bir gurur ve ilhamla kurduk. Ziyaretçilerimizin de aynı duyguları yaşayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

sam-4893.jpg

SERGİ GEZİLDİ

Konuşmalardan sonra sergi alanı gezildi. Küratör Seray Kantarcıoğlu, sergiyi gezdirerek eserlerle ilgili katılımcıları bilgilendirdi. HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

sam-4883.jpg

Bu haber toplam 1226 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim