Bugün 30 Nisan 2024 Salı
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2438.191
    %0.02
  • Dolar
    32.4757
    %-0.35
  • Euro
    34.7263
    %-0.42

Gürsel Kaya

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gürsel Kaya

BİR SEÇIM BİR ANALİZ-2

05 Nisan 2024 Cuma 10:23

Seçim bitti, mazbatalar alındı; kutlamalar abartısız şekilde yapıldı.. Antalya’da Chp büyük bir zafer elde etti.. Kaş ve Akseki’nin dışında yanıldığımız pek olmadı çok şükür. Büyükşehir’de geride başladığı yarışta Tütüncü’yü önce yakaladı, sonra geçmeyi başardı Böcek. Ve bir kez daha siyasetteki ustalığını, kıvrak zekâsını ispat etti. Özellikle son haftada yaptığı manevralarla Tütüncü’nün seçimi kaybetmesine neden oldu. Ancak Tütüncü’nün kaybetmesinin bize göre birkaç nedeni daha var..

Seçmen, sahada çok üst noktalardan konuşan ve davranan Tütüncü’yü her önüne gelene sarılıp, boynuna atılmasına rağmen çok samimi bulmadı açıkçası.. Özellikle bazı söylemlerinde de pek inandırıcı bulmadı. Örneğin bir televizyon programında mobbingle ilgili söyledikleri çok tartışıldı. Çünkü bu konuda Kepez Belediyesi’ndeki personelden yoğun şikâyetler vardı. Uğradıkları mobbing neticesinde yıllarca sürgüne gönderilen ve baskı sonucunda emekli olmak zorunda bırakılan onlarca kişi bu konudaki şikâyetlerini ve bozulan psikolojik durumlarını dile getirdiler..

Demek ki Tütüncü kamuoyunu yanıltıyordu, bu da O’nun güvenilirliğini sorgulattı.. Personelin tutumu ve düşüncesi önemliydi çünkü..Son günlerde servis edilen ve gazetede haber olarak yayınlanan cübbeli Ahmet’le namaz kılarken çekilmiş fotoğrafı, özellikle kent merkezinde Tütüncü’ye oy verecek Atatürkçü lâik seçmeni kararından döndürdü..

Kamuoyunda çok tartışılan bu fotoğraf, amacına ulaşmıştı.. Bu arada Antalya ile ilgili gelecek planları ve hesapları olan ve Tütüncü’nün ben bilirim havâi denilebilecek tavır ve davranışlarından rahatsızlık duyan Akp içindeki bazı dinamikler, Büyükşehir’de Tütüncü’nün seçilmesini istemediler. Çünkü Tütüncü seçilirse, kendilerine sıra kolay kolay gelmeyecekti. Aynı âkıbete geçen seçimde Türel de uğramıştı.. Bu tarz parti içi bazı dinamikler Rıza Sümer için de Kepez’de harekete geçti.. Serik’te de Chp adayı Kumbul lehine bazı Akp iç dinamikleri tarafından alttan alta böyle bir çalışma yapıldığı bilinen bir gerçek..

Muhittin Böcek’e gelince. . Böcek yukarda da belirttiğimiz gibi yine tecrübesini konuşturdu. Yalnızca aday olmayı değil, yüzde kırk dokuza yaklaşan bir oy oranıyla bir kez daha başkan seçilmeyi başarmıştı. Bu da yetmemiş; altı kez üst üste ülke çapında, iki kez üst üste büyükşehirde başkan seçilerek bir rekora imza atmıştı.. Tütüncü’nün kazanmışlık havasıyla değil, son dakikaya kadar temkinli bir şekilde davranmış, çok ince hesaplar yapmıştı. Bu da kendisine yaklaşık dokuz puanlık bir farkla başarıyı getirdi.. Kırsal kesimden gelecek olan oyları ve kent merkezinde partisine ve kendisine tepkili her düşünceden oyu lehine çevirmeyi başarmıştı.  Örneğin Alanya’dan kendisine gelmeyeceğini tahmin ettiğimiz oyları bile, özellikle kırsal kesimden kendisine yöneltmeyi sağlamıştı..

Kepez’e bakacak olursak. Kepez’in DNA’sını çok iyi bilen Mesut Kocagöz, profesyonelce yürüttüğü seçim sürecinin ardından ipi göğüsledi. Zaten çalışmaya aylar öncesinden değil, yıllar öncesinden başlamıştı. Yarışa sonradan katılan ve amatör bir ekiple süreci yürütmeye çalışan Rıza Sümer, bu süreçte Kocagöz’ü bir türlü yakalayamadı. Ve kendisini, Tütüncü’nün gölgesinden sıyrılıp Kepez halkına bir türlü gösteremedi. Tecrübeli bir siyasetçi olmasına rağmen, çevresinde olup bitenleri göremedi.. Erdal Öner’in aday gösterilmeyip Tütüncü’nün aday gösterildiği seçimde Kılıçdaroğlu Öner’i arayıp kendisine adaylık teklifinde bulunmuş, ancak Öner bu teklifi kabul edememişti. O günlerde Kocagöz yana yakıla aday olmak istemiş, ama Öner buna sıcak bakmamıştı. Eğer Kocagöz o gün CHP’den veya MHP’den aday olsaydı kazanma şansı çok yüksekti.. Ne var ki kendisi için kısmet bu güne imiş.. Şimdi Kocagöz’ün hedefi Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanlığı ve beş yıl sonraki ya da daha sonraki Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi olacaktır… 

Bu arada daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi Kumluca’da Aydın Özer’in desteklediği Demokrat Parti adayı Mesut Avcıoğlu seçimi kazandı. Nasıl ki Akp’nin İstanbul ve Ankara adayı yanlış seçilmiş ise, CHP’nin İzmir ve bazı yerlerde olduğu gibi Kumluca adayı da yanlış seçilmişti. Köleoğlu Kumluca’da kısa sürede yıpranmıştı. Kumluca halkının çok istemesine rağmen partisi Aydın Özer’i aday göstermemişti. O da önce DP’den aday oldu, daha sonra adaylığı düşürülünce Avcıoğlu’nu çıkardı ve kazandırdı.. Şimdi Avcıoğlu CHP’ye geçer mi sorusu akla geliyor. Bu, elbette Aydın Özer’in elinde olacak.. İkna edilirse Chp, Kumluca’yı da kazanmış olacak.. Vesselam…

Bu yazı toplam 589 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim