Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2388.514
    %-0.27
  • Dolar
    32.3353
    %-0.03
  • Euro
    34.833
    %0.20
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Emekliler mucize yaratıyor"
23 Nisan 2024 Salı 17:09

"Emekliler mucize yaratıyor"

En iyi ekonomistlerin 10 bin lira emekli aylığı ile geçinmek zorunda kalan emeklilerin olduğunu söyleyen TÜED Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, emeklilerin geçinebilmek için mucize yarattığını dile getirdi. "Emekliye gelince para yok ama başka her şeye

En iyi ekonomistlerin 10 bin lira emekli aylığı ile geçinmek zorunda kalan emeklilerin olduğunu söyleyen TÜED Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, emeklilerin geçinebilmek için mucize yarattığını dile getirdi. "Emekliye gelince para yok ama başka herşeye var" diyen Tezcan, en düşük emekli aylığının 32 bin lira olması gerektiğini kaydetti.

 

Emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, emeklilerin pandemi döneminden bu yanadır ekonomik açıdan çok büyük zorluk çektiğinin altını çizdi. 10 bin lira emekli aylığı ile geçinen emeklilerin en iyi ekonomistler olduğunu söyleyen Tezcan, geçinebilmek için mucize yarattıklarını kaydetti. Emeklilerin rahat bir hayat yaşayabilmeleri için yapılması gerekenleri dile getiren Tezcan, "Sosyal Güvenlik Yasası değiştirilmeli. GSMH'nin yüzde 5'ini bize veriyorlar. Avrupa'da bu yüzde 12 ila 17 arasında. GSMH'nın bizde de yüzde 12'si verilsin emeklinin maaşı yükselir" dedi. Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) dikkat çeken Tezcan, en düşük emekli aylığının 32 bin lira olması gerektiğini de söyledi.

img-0439.jpg

"EMEKLİLERİN AĞZINA BAL SÜRÜLECEK DÖNEM GEÇTİ"

Tezcan, "Bize verilen bayram ikramiyeleri 3 bin lirayı geçemedi. Aldığımız vergi iadesi yüzde 4'te ama KDV yüzde 20 seviyesinde. Biz yüzde 4 iade alırken KDV yüzde 8'di. Nerede bunun gerisi? Bugün en az yüzde 12 vergi iadesi verilmeli. Artık emeklilerin ağzına bal sürülecek dönem geçti. 'Haziran-Temmuz'da artıracağız' diyorlar. Zaten enflasyon ne çıkıyorsa veriliyor. Haziran'da yine hiç enflasyon yok gibi gösterilecektir. Bu sadece emekliye verilen maaşlar üzerinde etkili" şeklinde konuştu.

 

KENDİ MAAŞINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Kendi maaşından örnek veren Tezcan, "Paradan 6 sıfır atılmadan önce 2002 yılında asgari ücret 180 bin liraydı, ben 284 bin lira emekli maaşı alıyordum. Şimdi asgari ücret 17 bin lira, ben 12 bin lira alıyorum. Eskiden asgari ücretin üzerinde emekli maaşı alırken, şimdi asgari ücretten bile 5 bin lira zararım var. Eşim de emekli olduğu halde zor geçiniyoruz. Evimiz de kira değil. Kira olsa hiç geçinemeyiz" diyerek en ufak market alış verişinin bile çok pahalı olduğunun altını çizdi. 

 

"SON ANDA VERİLEN HİÇBİR VAADE İNANMAM"

31 Mart seçimlerinden önce adaylar tarafından emeklilere yönelik çeşitli vaadler verildiğini hatırlatan Tezcan, sosyal yardım için başvuranların emekli maaşı olduğu için reddedildiğini bildirdi ve emekli maaşı alanların sosyal yardım alamayacaklarına dikkat çekti. Bütçesi önceden hazırlanmadan verilen sözlere inanmadıklarını belirten Tezcan, "Zaten bütçe hazırlayıncaya kadar 3 sene geçer. Ben siyasetçinin son anda verdiği hiçbir şeye inanmam. Bunlar planlı ve projeli olur" diye konuştu.

img-0445.jpg

"GEÇTİĞİMİZ YIL 580 ÜYEMİZ VEFAT ETTİ"

Emeklilerin umutlarının tükenmek üzere olduğunu belirten Tezcan, "Biz umutlarımızı beklerken zaten göçüyoruz. Geçen yıl derneğimize üye olan 580 kişi vefat etti. Yaş ortalamamız yüksek olduğu için herhalde bu yıl binin üzerine çıkar" ifadelerini kullandı.

 

"EMEKLİYE GELİNCE PARA YOK"

"Emekliye gelince para yok ama başka herşeye var" diyen Tezcan, "Emekliye yetecek kadar para verilmeli. Daraltma değil, emekliye belli bir seviyeye kadar para verirseniz harcama yapar. Bu harcama sayesinde üretim teşvik edilir, fabrikalarda insanlar çalışır. Şuanda emeklinin 3 taksitle bile buzdolabı alacak hali yok. Bir taksiti bile emekli aylığını geçer" şeklinde konuştu.

 

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 32 BİN LİRA OLMALI"

En düşük emekli maaşının 32 bin lira olması gerektiğini vurgulayan Tezcan, "Ben en düşük emekli maaşı 17 bin lira olsun diyordum ama şuanda en az 32 bin lira olmalı. Bu paranın 10 bin lirasını kira verse bile emekli kalanıyla yaşamını sürdürebilir. Asgari ücret, bir insanın iş hayatına ilk defa girdiğindeki maaşıdır. 18 yaşında hiçbir tecrübesi olmayan birisine işe girdiğinde verilen ücrettir. Böyle bir durumda asgari ücretin 7 bin lira aşağısında aylık alan ve 25 yıl prim ödemiş bir emekliye 'geçin' deme şansınız var mı?" diye sordu.

 

EMEKLİLER İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Emeklilerin yaşamlarını ekonomik olarak rahatlatmak için yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulunan Tezcan, intibak düzenlemesinin "Emekliler Yılı" olarak ilan edilen 2024'te hayata geçirilerek, mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Emeklilere, seyyanen iyileştirme yapılması gerektiğini de ifade eden Tezcan, "Bayram ikramiyesi alım gücü çok düştüğünden, belirlenen tutar yeniden revize edilmeli. Emeklilerden, sağlıkta katkı payı alınmamalı. Derneğimizin girişimleriyle elde edilen promosyon hakkı, yine derneğimizin de emeklileri temsil ettiği bir sistemle, günün koşullarına göre belirlenmeli. Evi olmayan emeklilere kira desteği sağlanmalı. Emeklilerin elektrik, su, doğalgaz, yakacak gibi zorunlu harcamalarından vergi alınmamalı. Sosyal Güvenlik Yasası değiştirilmeli. GSMH'nın yüzde 5'ini bize veriyorlar. Avrupa'da bu yüzde 12 ila 17 arasında. GSMH'nın bizde de yüzde 12'si verilsin emeklinin maaşı artar. GSMH kişi başına yıllık 13 bin dolar. 30 liradan 390 bin lira yapar. 12'ye böldüğünüzde aylık 32 bin 500 lira olur. 22 bin 500 lirayı vatandaştan cebine koymaya hakkın var mı? Emekliye 10 bin lira maaş veriyorsun" açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 578 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim