Bugün 06 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2413.146
    %0.96
  • Dolar
    32.2664
    %-0.21
  • Euro
    34.8187
    %-0.11
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Fiyatları ihracat belirliyor”
05 Nisan 2018 Perşembe 00:01

“Fiyatları ihracat belirliyor”

Tarımsal üretimin yaklaşık yüzde 94’lük kısmının iç piyasada tüketilmesine rağmen yüzde 6’lık ihracatın fiyatları belirlediğini söyleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, “Yüksek iç tüketim oranına rağmen ihracat, tarımsal üretimde

Tarımsal üretimin yaklaşık yüzde 94’lük kısmının iç piyasada tüketilmesine rağmen yüzde 6’lık ihracatın fiyatları belirlediğini söyleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, “Yüksek iç tüketim oranına rağmen ihracat, tarımsal üretimde ürün fiyatının belirlenmesi anlamında çok önemli. Bir ürünün ihracatı varsa o dönemde fiyatı aniden ve hızlı şekilde yükseliyor, tersi durumda da fiyatlar çakılıyor” dedi.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen Tarım Zirvesi’nde konuşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, tarımsal üretim ve ihracatla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Türkiye’nin tarımsal üretimde Avrupa’da birinci, dünyada ise beşinci olduğunu belirten Satıcı, yıllık 45 milyon tonun üzerindeki üretimin yaklaşık 3.5 milyon tonunun ihraç edildiğini söyledi. İhracatın fiyatların belirlenmesinde önemli olduğunu vurgulayan Satıcı, Türkiye’nin bölge ülkelerine ihracat konusunda şanslı olduğuna dikkat çekti. Önemli bir pazar olan Rusya’ya ihracatta domates dışındaki bütün ürünlerde kısıtlamanın kalktığını kaydeden Satıcı, sektörün istihdam bakımından önemine de dikkat çekerek önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

 

“İHRACAT, FİYATLARI BELİRLİYOR”

İhracatı yapılan ürün fiyatlarının aniden ve hızlı şekilde arttığını belirten Satıcı, “Türkiye tarımsal üretim anlamında önemli bir bölgesel oyuncu. Sadece sebze meyve grubunda yıllık 45 milyon tonun üzerinde üretimimiz var. Bu üretim miktarıyla Avrupa’da ilk sıradayız, dünyada beşinci büyük üretici konumundayız. Üretim hacmi anlamında çok iyi bir noktadayız. Buna bağlı olarak çok ciddi bir iç tüketimimiz var. Ürettiğimiz ürünlerin yaklaşık 3.5 milyon tonunu ihraç ediyoruz. Buda yaklaşık yüzde 6’lık bir kısma denk geliyor. Kalan yüzde 94’lük kısmını iç piyasada tüketiyoruz. Yüksek iç tüketim oranına rağmen ihracat, tarımsal üretimde ürün fiyatının belirlenmesi anlamında çok önemli. Bir ürünün ihracatı varsa o dönemde fiyatı aniden ve hızlı şekilde yükseliyor, tersi durumda da fiyatlar çakılıyor” dedi.

“KÜÇÜK ÖLÇEKTEN DOLAYI SIKINTI YAŞIYORUZ”

Küçük alanlarda üretim yapılmasının sıkıntılara neden olduğunu kaydeden Satıcı, “Üretici bazında baktığımızda ölçek ekonomisi yapamıyoruz. 2 bin metrekarelik alanlarda seracılık yapıyor, 7 bin metrekarelik bahçelerde meyve, 15 bin metrekarelik alanlarda hububat, bakliyat üretiyoruz. Bu küçük ölçekten dolayı ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Tedarik edemiyor, tam istediğimiz gibi üretimi planlayamıyor, verimlilik ve kaliteyi yakalayamıyoruz. Bütün bunların sonucu olarak da gıda güvenliği ve ilaç kalıntısı konusunda bu işin sistematiğini tam oturtamıyoruz. Bu dış pazarda bize çok ciddi sıkıntı yaratıyor” diye konuştu.

“GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA CİDDİ MESAFELER ALDIK”

Antalya’dan başlayarak ülke geneline yayılan gıda güvenliği kavramı konusunda çok ciddi mesafeler alındığını dile getiren Satıcı, “Alıcı pazarlarda dönem dönem sıkıntı yaşanabiliyor, ürünlerimiz geri dönebiliyor ama genele baktığımızda çok başarılı örnekler veriyoruz” ifadelerini kullandı.         

“BÖLGEDE 66, GENELDE 109 ÜLKEYE İHRACAT”

Bölgede örtü altı üretimin önemli olduğunu vurgulayan Satıcı, “Çok büyük potansiyelimiz var ama sebze meyve özelinde baktığımızda uzun süreli taşımalarda kalite problemi yaşıyoruz. Dolayısıyla çevre coğrafyamıza ihracat şansımız çok yüksek. Bölgemizde 66 ülkeye, genelde ise yaklaşık 109 ülkeye sebze meyve ihracatı yapıyoruz” dedi. 

“KRİZDEN ÖNCE İHRACATIN YÜZDE 45’İ RUSYA’YA YAPILIYORDU”

Rusya’nın önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Satıcı, 2016 yılındaki uçak krizini hatırlatarak şunları söyledi:

“Kriz öncesinde toplam ihracatımızın yüzde 45’ini Rusya oluşturuyordu. Krizi yaşadığımız dönemde Rusya’ya ihracat payımız yüzde 45 olmasına rağmen hem hükümetin desteği hem de farklı pazarlarda büyüme modeliyle o yıl ihracatımız sadece yüzde 7 azaldı. Yani yüzde 45’lik bir pazarı kaybettik ama o yıl sadece yüzde 7’lik bir kayıpla kurtulduk” diye konuştu.

“DOMATES DIŞINDA BÜTÜN ÜRÜNLERDE KISITLAMALAR KALKTI”

Rusya’ya ihracatta domates dışında bütün ürünlerde kısıtlamaların kalktığını bildiren Satıcı, domateste miktar ve firma kısıtlamasının devam ettiğini söyledi. Domates, örtü altı üretimi ve Rusya’nın birbirinden ayrılmaz üçlü olduğunu dile getiren Satıcı, “Bunları mutlaka birarada tutmak gerekiyor. Umarım önümüzdeki günlerde yoluna girer” şeklinde konuştu.

“TARIM SEKTÖRÜ DAHA FAZLA ÖNEMSENMELİ”

Son olarak tarımın her ülkenin önem verdiği ve desteklediği sıra dışı bir sektör olduğunu kaydeden Satıcı, “Bizim açımızdan da iki özelliği var. Birincisi yaratmış olduğu istihdam, diğeri ise ihracatta sağladığı net ihracat. Bugün birçok sektörün milyar dolar üzerinde ihracatları var fakat çok daha fazla ithalatları bulunuyor. Tarım sektörü yüzde 98 oranında büyük bir ihracata sahip olduğu için bu sektörün çok daha fazla önemsenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1141 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim