Bugün 06 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2390.367
    %0.00
  • Dolar
    32.335
    %0.00
  • Euro
    34.7427
    %0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Galericiler Sitesi istiyoruz”
03 Mart 2024 Pazar 17:02

“Galericiler Sitesi istiyoruz”

Antalya’da Galericiler Sitesi’ne ihtiyaç olduğunu vurgulayan Antalya Emlakçılar Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, bugüne kadar yaptığı bütün girişimlere rağmen bir sonuç alamadığını bildirdi. Yeni dönem için bazı belediye

Antalya’da Galericiler Sitesi’ne ihtiyaç olduğunu vurgulayan Antalya Emlakçılar Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, bugüne kadar yaptığı bütün girişimlere rağmen bir sonuç alamadığını bildirdi. Yeni dönem için bazı belediye başkan adaylarından söz aldığını açıklayan Çağlar, Antalya’ya Galericiler Sitesi kazandıracaklarına inandıklarını söyledi.

 

Antalya Emlakçılar Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, avukat Elif İnal ile birlikte sosyal medya hesapları üzerinden açtığı canlı yayında üyelerin sorularını yanıtladı. Geleneksel hale getirdiği canlı yayınların 3’üncüsünü gerçekleştiren Çağlar, önemli bilgi ve mesajlar verdi. 2 yıllık görev süresi içerisinde sorunları ilgili makamlara iletmek ve çözüm almak için en az 30 defa Ankara’ya gittiğini belirten Çağlar, “Emlak, galeri, rent a car sorunlarını ilk ağızdan ileterek tüm sorunları bütün mercilere anlattım” dedi. Antalya’nın ihtiyacı olan Galericiler Sitesi’nden mesleki yeterlilik ve yetki belgesine kadar birçok konuya değinen Çağlar, üyelere mesleklerine sahip çıkma çağrısında da bulunarak, kutsal bir meslek yaptıklarının altını çizdi.

untitled-1-copy-188.jpg

“MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ TEK BAŞINA İŞE YARAMAZ”

Yaptıkları çalışmaları anlatan Çağlar, Oda’ya kazandırdıkları hizmet binasında eğitimler düzenlediklerine dikkat çekti. Çağlar, mesleki yeterlilik ve yetki belgeleri üzerinde durdu. Mesleki yeterlilik belgesinin tek başına işe yaramadığının altını çizen Çağlar, mesleki yeterlilik belgesinin Maliye kaydı, Oda kaydı olduktan ve belediyeden ruhsat alındıktan sonra Ticaret İl Müdürlüğü’ne başvurularak yetki belgesi almaya yaradığını söyledi. Sadece mesleki yeterlilik belgesiyle ne emlakçılık ne de galericilik yapılabileceğini kaydeden Çağlar, “Mesleki yeterlilik belgesi yetki belgesi almaya yarar. O olmadan yetki belgesi alamazsınız. Yetki belgesini aldıktan sonra esnaf, galerici veya emlakçı olabilirsiniz. Mesleki yeterlilik belgesinin tek başına işe yaramadığını tüm esnaflarımıza anlatıyorum” açıklamasında bulundu.

 

“MALİYE KAYDI OLMAYANLARA MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VERİLMEMELİ”

Mesleki yeterlilik belgesinin herkese verilmemesiyle alakalı ilgili mercilerde girişimlerde bulunduklarını da bildiren Çağlar, “Mesleki yeterlilik belgesi alanların ‘Biz emlakçıyız, biz galericiyiz’ dediklerini, kimlere verilmesi gerektiğini, maliye kaydı olmayanlara verilmemesi gerektiğini tek tek mecliste anlattım. Maliye kaydı olmayana mesleki yeterlilik belgesi verilmesini istemiyorum. Maliye kaydı olanlara verilsin. Diğer türlü, yoldan geçen bu belgeyi boynuna takıyor, vatandaşlar da onu emlakçı veya galerici zannediyor” şeklinde konuştu.

 

“5 YILI GEÇİRMEDEN YENİLEYİN”

Mesleki yeterlilik belgesi alanlara 5 yılı geçirmeme uyarısında da bulunan Çağlar, geçerlilik tarihi geçtikten sonra tekrardan sınavlara girilmek ve para ödenmek zorunda kalındığını belirtti. Çağlar, 5 yıl geçirilmeden en az 1 ay önce yenilenmesi uyarısında bulundu.

untitle1-copy-003.jpg

“YETKİ BELGESİ İLE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ BİRBİRİNE KARIŞTIRILIYOR”

Yetki belgesi ile mesleki yeterlilik belgesinin birbirine karıştırıldığının altını çizen Çağlar, “Yeterlilik belgesi bir firmadan alınan belgedir. Yetki belgesi ise maliye ve oda kaydı ile mesleki yeterlilik belgesi olduktan sonra, belediyeden alınan ruhsatla Ticaret İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak alınan belgedir. Mesleki yeterlilik belgesi kişiye, yetki belgesi ise ofise verilen belgedir. Ofise verilen yetki belgesi ömür boyu sürer. Sadece ofis değiştirildiğinde Maliye’den, Esnaf Odası ve bizim Odamızdan adres değişikliği yapılarak 3 gün içerisinde yenilenebiliyor” şeklinde konuştu.

 

“GALERİCİLER SİTESİ’Nİ BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”

5 Haziran 2018 yılından önce yetki belgesi alan galericilere, mecbur kalmadıkça ofislerini değiştirmeme çağrısında bulunan Çağlar, şöyle konuştu:

“Biz yetki belgesi alırken taahhütname verdik. ‘Ofisi değiştirdiğimiz zaman ruhsatlı, galeriye uygun bir yere geçeceğiz’ dedik. Başka bir ofise geçtiğimizde tekrardan yetki belgesi alamayız. Yetki belgesi almak için belediyelerden ‘Burası galeri olabilir’ diye ruhsat almamız lazım. Ruhsat yoksa yetki belgesi alamayız. Bu imkan da Antalya’da şuanda yok. Tüm mercilere, belediye başkanlarına tek tek başvuru yaptık ama önümüzü açan olmadı. 2 yıldır çalmadığım kapı kalmadı. Belediye başkanlarının hepsinin kapısını tek tek vurdum. En az 10 kere ama hiçbiri yardımcı olmadı. Yeni dönemde de seçilen başkanların kapısını çalmaya devam edeceğiz. Birkaç başkandan söz aldım. Seçimden sonra da sözlerinin arkasında duracaklarına inanıyorum. Esnaflarımızı birlik olmaya davet ediyorum. Birlikte hareket ederek Galericiler Sitesi’ni yapıp, Antalya’mızı daha ileriye götüreceğimize inanıyorum. Antalya’da galericiler sitesi yok ama birlikte başaracağız.”

 

“YETKİ BELGESİ OLMAYAN İLAN GİREMEZ”

Yaptıkları girişimler sonucunda elde ettikleri kazanımları da anlatan Çağlar, ev veya araç sahipleri dışında yetki belgesi olmayan hiçbir kimsenin ilan sitelerine ilan giremediğinin altını çizerek, yetkisiz girilen ilanlara cezanın söz konusu olduğuna dikkat çekti. Sözleşmenin önemine de dikkat çekerek üyelerini uyaran Çağlar, tek tip sözleşme hazırladıklarını bildirdi ve tapuda emlakçıların da dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

 

“AYAKÇI KENDİLİĞİNDEN MEYDANA GELMİYOR”

Ayakçı sorununa da değinen Çağlar, “Ayakçı kendiliğinden meydana gelmiyor. Yoldan geçen emlakçı olamaz. 3-5 ay emlakçı yanında çalışan maliye kaydı, Oda kaydı yaptırmadan çıkıyor vergi yok emlakçılık yapıyor, benim esnafımdan çok kazanıyor. Sonuna kadar gideceğim. Bu işi gerçekten yapacaklar yapacak. Yapmayacaklar işine bakacak. Mesleğimiz için, geleceğimiz için uğraşmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

 

“MESLEĞİMİZİN DEĞERİNİ BİLELİM”

Üyelerine mesleklerine sahip çıkma çağrısında bulunan Çağlar, “Yaptığımız kutsal bir meslek. Hem galeri hem emlak kutsal bir meslektir. Niye, insanlar yıllarca para biriktiriyor ve sana güvenerek teslim ediyor. Sen o insanların yuva kurmasına, araç sahibi olmasına sebep oluyorsun. Onların duasını alıyorsun. Mesleğimizin değerini bilelim” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1493 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim