Bugün 04 Mayıs 2024 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2389.553
    %-0.23
  • Dolar
    32.3413
    %-0.04
  • Euro
    34.8304
    %0.20
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kutsal bir meslek yapıyoruz”
21 Nisan 2024 Pazar 16:02

“Kutsal bir meslek yapıyoruz”

Kutsal bir meslek yaptıklarının altını çizen Antalya Emlakçılar Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, "İnsanların yıllarca biriktirdiği paraları değerlendiriyoruz. Bazıları 'emlakçı, galerici, rent a carcı' deyip geçiyor.

Kutsal bir meslek yaptıklarının altını çizen Antalya Emlakçılar Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, "İnsanların yıllarca biriktirdiği paraları değerlendiriyoruz. Bazıları 'emlakçı, galerici, rent a carcı' deyip geçiyor. Yok öyle. Mesleği ve Allah rızası için çalışanlar farklı” dedi. Çağlar, esnafın aylık giderinin en az 100 bin lira olduğunu da bildirdi.

 

Antalya Emlakçılar Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, avukat Elif İnal Bilgin ile birlikte sosyal medya hesapları üzerinden üyelerin sorularını yanıtladı. Geleneksel hale getirdiği canlı yayınların 4’üncüsünü gerçekleştiren Çağlar, önemli bilgiler paylaşarak mesajlar verdi. Yaptıkları işin kutsallığına değinen Çağlar, esnafın sorunlarını en üst makamlara aktarmaya ve çözüm bulmaya çalıştıklarının altını çizdi. Mesleki yeterlilik belgesi ile yetki belgesine dikkat çeken Çağlar, mesleki yeterlilik belgesinin yetki belgesi almaya yaradığını, yetki belgesinin ise ofislere verildiğini belirtti ve yetki belgesi olmadan yeterlilik belgesinin bir işe yaramadığını kaydetti. Vatandaşlara dolandırıcılık uyarısında da bulunan Çağlar, "Kayıtlı olmayandan alış veriş yapmayın” diye uyardı. Galericiler sitesi olmamasının Antalya’nın en büyük sorunu olduğunu da dile getiren Çağlar, bu sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de en çok vergi veren kesim olduklarına işaret eden Çağlar, üyelerinin 200 bin lira olan kredi limitlerinin de 750 bin liraya çıkartılması için çalıştıklarını belirtti.     

 

"TEK İŞİMİZ ESNAFIMIZA HİZMET"

Türkiye'nin her yerinden kendisine sorular sorulduğunu belirterek Odaların esnaflara hizmet için var olduğunu vurgulayan Çağlar, "Bizim tek işimiz esnafımıza hizmet. Sorunları çözmek için elimden geldiği kadar uğraşıyorum. Esnafımız için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğim. Her konuda esnafımızın arkasındayım. Galeri, emlak ve rent a car esnafımızın tüm sorunlarını en üst mercilere taşımaya ve sorunları tek tek çözmeye çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz yaklaşık 2 buçuk yıllık süre içerisinde yapılmayanları elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Odamızın daha ileri seviyelere gelmesi için çabalıyoruz. Sizlerin desteğiyle bunu başaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.

 

"KUTSAL BİR MESLEK YAPIYORUZ, ESNAFIMIZIN AYLIK GİDERİ EN AZ 100 BİN LİRA"

Kutsal bir meslek yaptıklarının altını çizen Çağlar, "İnsanların yıllarca biriktirdiği paraları değerlendiriyoruz. Bazıları 'emlakçı, galerici, rent a carcı' deyip geçiyor. Yok öyle. Mesleği ve Allah rızası için çalışanlar farklı. 6 bin üyemiz var ama Antalya'da 15 bine yakın bu işi yapan var. Kayıt dışı. Esnafımızın aylık gideri en az 100 bin lira. Benim esnafım en doğru şekilde satmak ve komisyon almak ister. Benim emlakçım, galericim ve rent a carcım Türkiye'nin en fazla vergi veren esnafıdır. Galerici noter satışını aldığında vergisini ödemek zorunda. Noter satışını aldıktan sonra her arabanın vergisini ödüyor. Türkiye genelinde yaklaşık 140 bin emlakçı, 100 bin galerici ve 100 bine yakın rent a carcı var. Her rent a carcı Kiralık Araç Bildirim Sistemi'ne (KABİS) girdiğinde faturasını kesiyor. KABİS'e girilmeden hiçbir işlem yapılmıyor. Galerici satış aldığında fatura kesmek zorunda. Emlakçılar tüm kira ve satışlarda faturalarını kesiyor ve vergisini ödüyor. Esnaflarımıza 750 bin lira kredi verilmesi için bütün mercilere başvuru yaptık. 'Tamam' dendi ama şuanda esnaflara kredi verilemiyor" diyerek verilen 200 bin lira kredi limitinin yetersizliğine ve 750 bin liraya yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

"MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ, YETKİ BELGESİ ALMAYA YARAR"

Yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi ile ilgili sıkıntılar yaşandığını belirten Çağlar, yetki belgesinin önemine dikkat çekti. Meslek olma yolunda ilerlediklerine işaret ederek yasalarını çıkarmaya çalıştıklarını belirten Çağlar, şöyle konuştu:

"5 Haziran 2018 tarihinden bugüne kadar kimse uğraşmadığı için yasalar oturmadı. Artık mesleğimiz olsun istediğimiz için bunları yapmaya çalışıyoruz. Oda kaydı olmadan yetki belgesi alınamaz. Hâlâ bu karıştırılıyor. Bazıları mesleki yeterlilik belgesinden para kazandıkları için sadece onu satıyor. 'Eğitim veriyorum. Mesleki yeterlilik belgesi al, başka bir şeye gerek yok' diyor. Böyle bir şey yok. Mesleki yeterlilik belgesi tek başına bir işe yaramaz. Mesleki yeterlilik belgesi, maliye kaydı, Oda kaydı, 100 saatlik eğitim sertifikası, en az 25 metrekare ofis olduktan sonra, önceden sigortalı emlakçı olarak çalıştıysanız, üniversite mezunları 6 ay, lise mezunları 1 yıl çalışarak stajı tamamladıysa yetki belgesi almaya yarar. Yetki belgesi olmadan bir iş yapamazsınız. Yetki belgesi kişiye verilmez, ofise verilir. Ofisinizi değiştirdiğinizde yeni adresinize tekrar yetki belgesi için başvuru yapılması gerekiyor. Yani, adres değiştirdiğiniz anda yetki belgeniz iptal oluyor. Buna dikkat edin."

untitled-1-y-027.jpg

"MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ, SADECE MALİYE VE ODA KAYDI OLANLARA VERİLMELİ, KAYITLI OLMAYANDAN ALIŞ VERİŞ YAPMAYIN"

Meslek yeterlilik belgesini herkesin alabildiğine dikkat çeken Çağlar, bu belgenin tek başına bir işe yaramadığını yineledi. Çağlar, "Mesleki yeterlilik belgesinin sadece maliye ve Oda kaydı olanlara verilmesi gerektiğini Meclise dahi taşıdık ama maalesef herkese veriliyor. Herkes bunu alıyor, boynuna takarak 'Ben emlakçıyım' diyor. Vatandaşımız bilmediği için 'Belgesi var' diyerek alış veriş yapıyor ve dolandırılıyor. Ben 'Dolandırıldım' diye birçok telefon alıyorum" dedi ve "Kayıtlı olmayandan alış veriş yapmayın. Emlak, galeri, rent a car fark etmiyor. Hepsi aynı" uyarısında bulundu.      

 

YETKİ BELGESİ'NE DİREKT BAŞVURU İMKANI

Yetki belgesiyle ilgili müjde veren Çağlar, bir esnafın yanında staj gördükten sonra Ticaret İl Müdürlüğü'ne gidilerek verilen dilekçenin, verdikleri uğraşlar sonucunda kaldırıldığını ve staj bittikten sonra direkt Oda'dan yetki belgesi için başvuru yapılabildiğini söyledi. Farklı firmalarda staj yapılabildiğini de sözlerine ekleyen Çağlar, önemli olanın üniversite mezunları için 6 ay, lise mezunları için 1 yıl stajın tamamlanması olduğunu kaydetti. Çağlar, mağduriyetlerin yaşanmaması için yapılması gerekenlerle ilgili Oda'dan bilgi alınabileceğinin de altını çizdi.

 

"MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİ HANGİ FİRMADAN ALDIYSANIZ, O FİRMADAN YENİLETMEK ZORUNDASINIZ"

Mesleki yeterlilik belgesinin 5 yıl dolmadan önce hangi firmadan alınmışsa o firmadan yenilenmesi gerektiğini de belirten Çağlar, firma kapanmışsa Bakanlığın bildirdiği başka bir firmadan yenilenebileceğini söyledi. Çağlar, "5 yıl dolmadan 1 ay önce, firmayı arayarak mesleki yeterlilik belgesini yeniletin. Yeniletmezseniz ve süre geçerse tekrar sınava girmeniz, sınav ve belge ücreti ödemeniz lazım. Mağdur olmamak için 5 yıl dolmadan belgenizi yeniletin" diye uyardı.

 

"GALERİCİLİKTE LİSE MEZUNU ŞARTI KALKACAK"

Galericilikte lise mezunu olmayanlara yeterlilik ve yetki belgesi verilmediğini kaydeden Çağlar, "Bunu emlakçılarda derseler anlarım. Emlakçılık tecrübe, bilgi isteyen birşey. Galeride öyle birşey yok. Ekspere baktırıyorsunuz tamamdır. İlk okul veya orta okul mezunu olmuş ne alakası var? Ticaret Bakanımız Ömer Bolat, bunun kaldırılacağını söyledi. Bir yazı geldi ve başka görüş istediler. Onları da sunacağız ve lise mezunu olayı kalkacak" şeklinde konuştu.

 

"EN BÜYÜK SORUN GALERİCİLER SİTESİ OLMAMASI"

Antalya'da apartman altlarında galericilik yapıldığına işaret ederek gelericiler sitesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çağlar, "Türkiye’nin bütün illerinde galericiler sitesi var, turizmin başkenti Antalya'da galericiler sitesi yok. Bunu yapmayanlar, yapamayanlar utansın. Antalya'da 2 bin esnaf var. Yeni yetki belgesi alınamıyor. Antalya'da galericiler sitesi için yer olmadığı söyleniyor. Galericiler sitesi yapılması lazım. Bugün Lara, Konyaaltı bölgesinde apartmanın üstendeki birisi esnafın arabasının üzerine izmarit atıyor. O araba 300-500 bin lira değer kaybediyor. Esnafımız mağdur oluyor. Bunlar yanlış. Onun için galericiler sitesi yapılması lazım. Antalya'nın en büyük sorunu, galericiler sitesi. Bunu biran önce çözmemiz lazım. Yetkililerden esnafımız için bunu istiyorum. Gece gündüz bunun mücadelesini veriyorum. Çalmadığım kapı kalmadı" açıklamasında bulundu. Antalya'ya yapılacak geniş kapsamlı bir galericiler sitesinin birçok sorunu çözeceğini de belirten Çağlar, trafiği bile rahatlatacağını söyledi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 474 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim