Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2389.586
    %-0.23
  • Dolar
    32.3116
    %-0.00
  • Euro
    34.7079
    %0.81
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Memur ve emeklilerimizin vicdanına bırakıyoruz”
04 Eylül 2023 Pazartesi 10:43

“Memur ve emeklilerimizin vicdanına bırakıyoruz”

7. dönem toplu sözleşme sürecinin fiyasko ile sonuçlandığını belirten Türkiye Kamu Sen Antalya İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, yetkili konfederasyon ve sendikaları eleştirdi. Danabaşoğulları, "Yetkili ama yetersiz konfederasyonun tavrını, 6 dönemden

7. dönem toplu sözleşme sürecinin fiyasko ile sonuçlandığını belirten Türkiye Kamu Sen Antalya İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, yetkili konfederasyon ve sendikaları eleştirdi. Danabaşoğulları, "Yetkili ama yetersiz konfederasyonun tavrını, 6 dönemden beri toplu sözleşme görüşmelerinde birbiri ardına fiyaskolara imza atan sözde yetkili sendikaların iş bilmezliğini bir kere daha Türk memurunun ve memur emeklilerinin vicdanına bırakıyoruz" dedi.

1 Ağustos tarihinde başlayan 7. dönem toplu sözleşme görüşmeleri, Kamu İşveren Heyeti ve yetkili konfederasyon arasında 22 Ağustos günü hizmet kollarında uzlaşma, genel konularda ise uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Devamında oluşturulan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Heyeti, toplu sözleşme masasına getirilen zam oranlarından farklı bir oran ortaya koymadı ve teklif aynen hakem kurulunda kabul edilerek milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren 7. dönem toplu sözleşme süreci geçtiğimiz hafta tamamlandı. Buna göre, memur ve memur emeklilerine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında ise yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. 7. dönem toplu sözleşme sürecinin daha öncekilerde olduğu gibi yine fiyasko ile sonuçlandığını belirten Türkiye Kamu Sen Antalya İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, yetkili konfederasyon Memur Sen ve sendikalarını eleştirdi. Danabaşoğulları, "Masadan memurların hakkını alamayan, yaşanan ekonomik gelişmelerin faturasının memur ve emeklilere mal edilmesine sessiz kalan yetkili ama yetersiz konfederasyonun tavrını, 6 dönemden beri toplu sözleşme görüşmelerinde birbiri ardına fiyaskolara imza atan sözde yetkili sendikaların iş bilmezliğini bir kere daha Türk memurunun vicdanına bırakıyoruz" şeklinde konuştu.

"FİYASKOYA DÖNÜŞTÜĞÜNE ŞAHİT OLDUK"
Piyasa gerçekleri ile örtüşmeyen, büyümeden pay verilmeyen hatta resmi enflasyon tahmin ve beklentilerinin dahi altında kalan bir zam oranının kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Danabaşoğulları, "Toplu sözleşme sürecini, toplu pazarlık ve hakem süreci olarak iki aşamada ele aldığımızda, toplu pazarlık sürecinde heba edilen zaman ve emeğin, kamu işveren tarafı temsilcilerinin çoğunlukta olduğu ve memurların 1-0 yenik başladığı bir hakem heyetine bırakılarak sorunların ötelenmesine şahitlik ettik. Bütün çabamıza rağmen yetkili konfederasyon ve sendikalar ile kamu işveren tarafının sorunları masaya yatırıp çözüm yollarını bütün paydaşlarla tartışmaktan ısrarla kaçındıklarını gördük. Bu yaklaşımın, daha önceki 6 dönem toplu sözleşme görüşmelerinde olduğu gibi 7. dönemde de yeni bir fiyaskoya dönüştüğüne şahit olduk" açıklamasında bulundu.

e095ac00-b353-4a6d-8026-090ba071772d.jpg

 "TOPU TACA ATTILAR"
"Refah payı, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılması, emeklilerimizin 8 bin 77 TL'lik ek ödemeden faydalanması, yardımcı hizmetliler, bayram ikramiyesi, vergi dilimleri, kira, ulaşım, ısınma ve yemek yardımı gibi birçok başlığın, pazarlık sürecinde Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti toplantılarında masaya taşınmadığına, milyonların merakla beklediği konuların çözülmek yerine havanda su dövülerek zamanın boşa harcandığına ısrarla vurgu yaptık" diyen Danabaşoğulları, şunları ifade etti:
"Heba edilen toplu pazarlık sürecinin ardından çözüm bekleyen konuların Kamu Görevlileri Hakem Heyetine bırakılması ise topu taca atmak anlamına gelmiştir. Mevcut Hakem Kurulu’nun 6 kamu işveren tarafı, 5 sendika tarafı temsilcisinden oluşan adaletsiz yapısıyla yeni bir karara imza atması ve kamu işveren tarafının sözünün üstüne söz söyleme şansının olmadığı bir kere daha görüldü. Gerek toplu pazarlık gerekse hakem sürecinde önerilen maaş artışlarının beklenen enflasyonun dahi altında kalmasından ve kamu işveren tarafının ifadelerinden anladığımız, 2023 Temmuz ayında memurlara yapılan artışların 2024 ve 2025 yıllarında memurlardan mahsup edilmek amacı taşıdığı görüldü."
    
"HÜSRANA DÖNÜŞTÜ"
Resmi enflasyon tahmini yüzde 33 olarak tahmin edilirken kamu çalışanlarına toplamda yüzde 25’lik bir artış yapılmasının memur ve emeklileri enflasyona ezdirmekten başka bir izahı olmadığını söyleyen Danabaşoğulları, "Bu durumun sorumlusu, kamu işveren tarafının bu yaklaşımına tepkisiz kalarak yaşananlara çanak tutan yetkili ama etkisiz konfederasyon ve sendikalarıdır. Yaşanan bu kısır döngü, çözüm üretemeyen toplu sözleşme sisteminin değişmesi ve etkin bir toplu pazarlık sistemine geçilmesi konusundaki taleplerimizin ne denli yerinde olduğunu ortaya koymakta. Ne yazık ki, geride kalan 6 toplu sözleşmede olduğu gibi 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri de yetkili konfederasyonun basiretsizliği ve iş bilmezliği ile hüsrana dönüştü" ifadelerini kullandı.

"YÜZLERİ GÜLDÜREBİLMEK ADINA MÜCADELE VERDİK"
Türkiye Kamu Sen olarak teknik heyetle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda süreci titizlikle takip ederek kamu çalışanlarına yeni kazanımlar ekleyebilmek amacıyla mücadele ettiklerinin altını çizen Danabaşoğulları, "Ancak her daim eleştirdiğimiz hakem heyetinin yapısı gereği sonuç yine memurlarımızın aleyhine çıktı. Tüm kamu görevlileri ve emeklilerimiz bilmeli ki, 600 bin üyemizden aldığımız güçle 32 yıllık tecrübemizle bu toplu sözleşme masasında da kazanımlar elde edebilmek, kamu görevlilerimizin ve emeklerimizin yüzlerini güldürebilmek adına mücadele verdik" dedi.

"ŞİMDİ ETKİLİ SENDİKALARIN SÖZ SÖYLEME ZAMANI"
"Diğer konfederasyonları dışlayarak masada sadece ben varım anlayışıyla hareket edenlerin ve kamu görevlilerini bir kez daha masada bırakanların bu işi beceremedikleri 7. dönem toplu sözleşmede bir kez daha tescillenmiştir" diyen Danabaşoğulları, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kamu çalışanlarının 2024 yılında yaşanması muhtemel ekonomik olumsuzluklara mahkum bırakılmaması adına Türkiye Kamu Sen olarak memur ve emeklilerimizin haklarının ilerletilmesi için her platformun değerlendirilmesi gerekiyor. Bu amaçla her türlü mücadeleyi vereceğiz. Yetkili görünen sendikaların göstermelik mücadelesi yine bilindik şekilde sonlanmış, oyunlarının perdesi kapanmıştır. Şimdi etkili sendikaların söz söyleme zamanıdır. Bu da Türkiye Kamu Sen ve bağlı sendikalarıdır. Türkiye Kamu Sen olarak memurların haklarını alma konusunda geçmişte başardıklarımız rakamlarla ortada. Kamu görevlilerine çağrımız bir dahaki dönemde Türkiye Kamu Sen’i yetkili konfederasyon olarak masaya oturtması ve iş bilmezlere gerekli cevabı vermeleridir.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1150 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim