Bugün 06 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2398.482
    %0.35
  • Dolar
    32.2398
    %-0.23
  • Euro
    34.6949
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Memurlar enflasyona ezdirilmemeli"
18 Aralık 2023 Pazartesi 11:45

"Memurlar enflasyona ezdirilmemeli"

Antalya'da düzenlenen "Türk Kadını, Türk Asrına Hazır" temalı Kadın Komisyonları İstişare Toplantısında konuşan Türk Büro Sen Genel Başkanı Türkeş Güney, memurların sıkıntılarına dikkat çekerek enflasyona ezdirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Antalya'da düzenlenen "Türk Kadını, Türk Asrına Hazır" temalı Kadın Komisyonları İstişare Toplantısında konuşan Türk Büro Sen Genel Başkanı Türkeş Güney, memurların sıkıntılarına dikkat çekerek enflasyona ezdirilmemesi gerektiğini vurguladı. Güney, düşük ücretler ve uzun mesai saatleri sebebiyle devlet memurluğunun cazibesini kaybetmeye başladığını kaydetti.

1-028.jpg

Türkiye Kamu Sen'e bağlı Türk Büro Sen tarafından düzenlenen "Türk Kadını, Türk Asrına Hazır" temalı Kadın Komisyonları İstişare Toplantısı, 15-17 Aralık tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. Toplantıya Türk Büro Sen Genel Başkanı Türkeş Güney, Genel Başkan Yardımcıları Özkan Ulupınar, Sami Çam, Nebi Yay, Genel Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Makbule Çalışkan, Hatay Şube Başkanı Neslihan Taşyürek, Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Dilşad Peker ve Şube Kadın Komisyonu Başkanı ile üyeler katıldı. Toplantının açılışında konuşan Kadın Komisyonu Başkanı Makbule Çalışkan, “Türk Büro Sen olarak kadınlarımızın toplumda hak ettiği yeri bulması, çalışma hayatında yaşadığı tüm sorunları aşabilmesi için üzerimize düşen görevleri yapacağız” dedi. Türk Büro Sen Genel Başkanı Türkeş Güney ise, "Bizim nezdimizde kadın annedir, vatandır, ülkedir, gelecektir, gelecek nesillerin teminatıdır. Kamuda görev yapan tüm kadın çalışanların meseleleri ile ilgili yoğun bir mücadele yürütüyoruz. Çalışma hayatı annelere göre dizayn edilmeli. Kreş ne yazık ki hala en önemli sorun olarak duruyor. Sözleşmeli çalışma, kadroya geçişlerdeki süre aileleri parçalıyor. Aşırı iş yükü, mobbing gibi istenmeyen durumlar aile ve sosyal hayatlarını olumsuz etkiliyor. Biz kadınlarımızın her zaman yanında ve destekçisi olacağız" diye konuştu.

2-034.jpg

TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNE DİKKAT ÇEKTİ
Konuşmasında Ağustos ayında yaşanan 7. dönem toplu sözleşme sürecine değinen Güney, “7. dönem toplu sözleşme ve hakem heyeti sürecinde, yetkili ancak beceriksiz ve etkisiz sendikanın bundan önceki 6 toplu sözleşmede olduğu gibi memurun hakkını hukukunu aramak gibi bir amacının ve böyle bir niyetinin olmadığı görülmüştür. Daha, oturduğu masanın yetkisini bilmeyen, kendi yetkisini hakkını bilmeyenlerin memurun hakkını, hukukunu bilmesi ve araması mümkün değil" şeklinde konuştu. "Doğum yardımı ödeneği”nin yetkili sendika tarafından, masanın konusu değil diye ayrılan 40 maddenin birincisini oluşturduğunu belirten Güney, mutabakata varılan maddeler arasında yer alan 3600 konusunda yaşanılan gelişmelerin göz ardı edildiğini kaydetti. 

3-023.jpg

"SAYISAL ÇOĞUNLUĞU AŞAMADIK"
Uzlaşmazlıkla sonuçlanan toplu sözleşme sürecinde genel taleplerin hakem heyetine taşındığını hatırlatan Güney, Türkiye Kamu Sen'in masaya katkı vermeye hazır olduğunu belirtmesine rağmen çağrılarına cevap verilmediğini kaydetti. Türkiye Kamu Sen’in hakem heyeti müzakerelerinde memuru ilgilendiren konuları, büyük bir cesaret ve özgüvenle savunmasına ve hakem heyetinin kamu tarafını vicdanen ikna etmesine rağmen, sayısal çoğunluğu aşamadığını belirten Güney,  Türkiye Kamu Sen ve Türk Büro Sen'in mücadelesinin temelinde 3600 ek göstergenin 1. dereceye gelen tüm memurlara verildiği, Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışanlarının GİH’e geçirildiği, 2008 öncesi ve sonrası emekli olanların haklarının düzenlendiği, çalışma barışının korunduğu bir çalışma hayatının yer aldığını vurguladı.

4-012.jpg

"BIRAKTIĞIMIZ SEVİYE KORUNSAYDI BUGÜN EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 27-28 BİN LİRA ARALIĞINDA OLURDU"
Türkiye Kamu Sen’in yetkili olduğu 2011 yılında, en düşük memur maaşının asgari ücretin 2.33 katı iken; Temmuz ayında yapılan zamlar dahil şu an en düşük memur maaşının asgari ücretin 1.78 katına ancak gelebildiğini ifade eden Güney, Türkiye Kamu Sen’in bıraktığı seviye korunsaydı bugün en düşük memur maaşının 20 bin 300 lira değil, 27-28 bin lira aralığında olacağını söyledi. 

5-004.jpg

"MEMURLAR ENFLASYONA EZDİRİLMEMELİ"
Toplu Sözleşme ve Hakem heyeti sürecinin hem yetkili sendikanın memuru temsil edecek gücünün kalmadığını hem de mevcut kamu personel rejiminin günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini gösterdiğini kaydeden Güney, kamuda ücret adaletini zedeleyen, bölgesel farklılıkları göz ardı eden 666 sayılı kanun hükmünde kararnamenin gözden geçirilmesi ve memurlara ek ücret ile refah payı verilmesi taleplerini TBMM’ye taşıdıklarına dikkat çekti. Memurların enflasyona ezdirilmemesi için refah payı verilmesinin şart olduğunu vurgulayan Güney, diğer taleplerini şöyle sıraladı:
"Memur maaşları tek kalem ödenmeli. Refah payı verilmeli. 8 bin 77 lira ilave ek ödeme emeklilere yansıtılmalı. Tüm ek ödemeler emekliliğe sayılmalı. Enflasyon farkı oluştuğu ay ödenmeli. Gelir vergisi yüzde 15’e sabitlenmeli. Tüm memurlara bayram ikramiyesi verilmeli. 2008 öncesi ve sonrası emeklilerin hakları düzenlenmeli. Birinci dereceye gelen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmeli. Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışanlarının tamamı GİH kadrosuna geçirilmeli. 666 sayılı KHK ile kaldırılan haklar yeniden verilmeli. Büyükşehirler ve sahil bandında yaşayan memurlar başta olmak üzere tüm memurlara kira yardımı yapılmalı. Tüm sosyal yardımlar günümüz ekonomik şartlarına göre belirlenmeli. Avrupa’da mesai saatleri kısaltılmıştır, bizde de uzun mesai saatleri düzenlenmeli. Memurlarımız servis hizmetinden faydalandırılmalı."

"DEVLET MEMURLUĞU CAZİBESİNİ KAYBETMEYE BAŞLADI"
Türk Büro Sen olarak, çalışma hayatında çalışma barışının korunmasını ve devletin devamlılığının sağlanmasını istediklerini kaydeden Güney, "Düşük ücretler ve maalesef uzun mesai saatleri sebebi ile devlet memurluğu cazibesini kaybetmeye başlamıştır. Biz mutlu çalışan, mutlu ülke inancı ile memurlarımızın ekonomik kaygılardan uzak şekilde, vatandaşlarımıza hizmet verebilmesi için mücadele ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında, Devletimizin 'Türk Yüzyılı' vizyonuna destek veriyoruz" dedi.

6-005.jpg

"YOLUMUZ UZUN, YÜKÜMÜZ AĞIR"
Türkiye Büro Sen'in 100 şubesi, 16 Temsilciliği ve 92 bin 502 üyesi ile Türkiye Kamu Sen'in yaklaşık 500 şubesi, 553 bin üyesi ve gönül vermişlerle birlikte ülkenin her yerinde dimdik ayakta olduğunu dile getiren Güney, "30 yılı aşan tarihimizin tertemiz sayfalarına bakıldığında doğruluk, cesaret, samimiyet, vefa, millilik, adalet, devlete ve milletimize sadakat ve Kamu Sen’e güvenen çalışanlarımıza hiç ihanet etmediğimiz görülecektir. Sendikacılığın gereklerini, hak ve hakikat için milli ve manevi değerlerimizden ödün vermeksizin yerine getireceğiz. Davamız büyük, ülkümüz büyük, inancımız ve imanımız büyüktür. Zafer, inananların ve inançları uğruna meşakkatli yolda şerefle yürüyebilenlerindir. Türk Yüzyılında, toplu sözleşme masasında değişiklik yapmanın zamanı gelmiş, hatta geçmektedir. Memurun hakkını, hukukunu savunacak adam gibi bir sendikanın toplu sözleşme masasına oturması, yetkili sendika olması şarttır. İşte bu sendika Türkiye Kamu Sen’dir, Türk Büro Sen’dir. Memurlarımız bizi yetkili sendika yaptığında, memurun hakkı hukuku masada nasıl aranır, dost da düşman da görecektir. Yolumuz uzun, yükümüz ağır ama biz, 40 çerisi ile Çin Sarayını basan Kürşad’ın dava arkadaşlarıyız. İmkansızlıklar içerisinde yedi düveli dize getiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, onun dava ve mücadele arkadaşlarıyız” şeklinde konuştu. Toplantının 2. bölümünde ise Güney, “1 Temsilci, 1 Sendikadır” konulu sunum yaptı. HABER: ÖMER ALİ YETGİN

Bu haber toplam 1104 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim