Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya28 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2392.404
    %-0.11
  • Dolar
    32.3509
    %-0.05
  • Euro
    34.7737
    %-0.06
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Odalar görüş ayrılığında
01 Eylül 2023 Cuma 17:13

Odalar görüş ayrılığında

Eski hal alanını (Real) ‘ticaret-konut alanı’na dönüştüren imar plan değişikliği, TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi arasında görüş ayrılığına neden oldu.

Eski hal alanını (Real) ‘ticaret-konut alanı’na dönüştüren imar plan değişikliği, TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi arasında görüş ayrılığına neden oldu. Antalya İKK adına açıklama yapan İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, konunun bir süredir kent gündemini meşgul ettiğine dikkat çekerek, farklı görüşlerin söz konusu olduğunu söyledi. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler ise, “Sadece biz kral çıplak diyoruz” diye konuştu.

 

Geçtiğimiz günlerde kent gündemine bomba gibi düşen yıkılan Real AVM’nin olduğu eski hal alanı plan değişikliği, bölgeye getireceği yapılaşma yoğunluğu nedeniyle tartışma konusu olmaya devam ediyor. Konuyu gündemine alan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meslek Odaları Antalya İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından basın toplantısı düzenlenerek bir açıklama yapıldı ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi arasında görüş farklılığı olduğu bildirildi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirilen İKK açıklamasına plan değişikliğinde imzası bulunan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük gelmezken, plan değişikliğine karşı çıkan ve açıklamaya şerh düşen Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, açıklamayı dinleyiciler arasından takip etti. Antalya İKK adına açıklama yapan İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, yaşanan görüş ayrılığına dikkat çekerek, teknik anlamda konu üzerinde uzlaşamayan iki odanın idari ve hukuki süreçlerini kendilerinin takip etmesinin uygun görüldüğünü bildirdi.

sam-4147.jpg

“İKK GÜNDEMİNE ALINARAK TARTIŞILDI”

Söz konusu alandaki parsellere ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13 Şubat 2023 tarihli kararı ile onaylandığını belirterek, Plan değişikliğiyle Merkezi İş Alanı (MİA) olarak planlı taşınmazlardan, Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin yer aldığı parselin “Ticaret Alanı” fonksiyonuna, eski Real AVM’nin yer aldığı parselin ise “Ticaret ve Konut” (TİCK) fonksiyonuna dönüştüğüne dikkat çeken Akdoğan, plan değişikliğine konu bölge içerisinde “Özel Eğitim Alanı” (Anaokulu) ile park ve yeşil alan kullanımları getirildiğini de kaydetti. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine konu edilen kullanım kararlarının Muratpaşa Belediyesi’nin Ağustos Ayı Meclis Kararı ile uygun bulunan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin onaylanmak üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildiğine işaret eden Akdoğan, Bir süredir kent gündemini meşgul eden imar plan değişikliğinin TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu gündemine alınarak tartışıldığını açıkladı. Akdoğan, “Kentimizde yapılacak her imar planı veya değişikliğinde, şehrimizin nüfus yoğunluğunu arttırmayacak, çevresel ve sosyal yük getirmeyecek, ulaşımı daha da zorlaştırmayacak çözümler önceliğimiz” dedi.

sami-003.jpg

“İKİ ODANIN FARKLI GÖRÜŞLERİ SÖZ KONUSU”

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu’nun gündemine gelen her konuda öncelikli olarak konuya hakim meslek disiplinlerinin görüşlerinin alınarak tartışıldığını ve fikir birliğine varıldığı durumlarda açıklama yapıldığını belirten Akdoğan, “Söz konusu imar plan değişikliği gündeminde de aynı şekilde ilgili meslek odalarının görüşleri öncelikli alınarak konu her boyutu ile değerlendirilmiştir. TMMOB Antalya İKK’na bağlı 20 meslek odamızdan söz konusu gündeme hakim, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odasının farklı görüşleri söz konusu. Kamu tüzel kişiliğe haiz TMMOB’a bağlı Odalarımız, kent ve ülke gündemindeki konulara kişisel siyaset, menfaat ve tartışmalardan uzak bir şekilde, sadece kamu yararı gözeten bakış açısıyla yaklaşan, her yönüyle kamunun yanında duran bir anlayış içerisinde olmuşlardır ve olmaya devam edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

 

 “İDARİ VE HUKUKİ SÜREÇLERİ KENDİLERİ TAKİP EDECEK”

İl Koordinasyon Kurulu’na bağlı konunun uzmanı iki farklı meslek odasının teknik anlamda konu üzerinde uzlaşamadığının altını çizen Akdoğan, “Bu süreçte bünyemizdeki ilgili iki odanın idari ve hukuki süreçlerini kendilerinin takip etmesi uygun görülmüştür” açıklamasında bulunarak, TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin açıklamaya şerh düştüğünü bildirdi.

 

ÇERÇİLER: “İKK İLE AYNI GÖRÜŞTE DEĞİLİZ”

TMMOB Antalya İKK’nın açıklamasının ardından Oda binasında gazetecilere açıklama yapan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler ise, eski hal alanındaki plan değişikliğine karşı olduklarının altını bir kez daha çizdi. İKK ile aynı görüşte olmadıklarını belirterek açıklamaya düştükleri şerhin açıklamada yer almadığını görünce basın toplantısını izleme gereği duyduğunu belirten Çerçiler, bu konuda İKK’daki diğer odalarla aynı safta yer almadıklarını söyledi. Açıklamaya koydukları şerhte İKK’nın, TMMOB’nin asıl görevi olan bilim ve teknik donelerin olmadığı, yasal mevzuat hükümlerini içermeyen bir açıklamanın içerisinde olmayacaklarını belirttiklerini kaydeden Çerçiler, şunları dile getirdi:

“Bizim işimiz bilim, teknik ve yasal mevzuata uygunluk. Kent planlamasında, kamu alanlarının korunması konusunda olsun belirli standartlarımız var. Bu standartları bilim ve tekniğin ışığında korumaya devam edeceğiz. Bunu karşımızda kim olursa olsun ona karşı koruyacağız… Biz orada ilim, bilim, teknik doneler yok diyoruz. Teknik done olarak orada sadece ada ve parsel var. Başka hiçbir şey yok. Bu şekilde İKK’nın top çevirmesini olumlu bulmuyoruz. İKK, TMMOB bu ülkenin en önemli yapı taşıdır. Kamuya en fazla sahip çıkan yapı taşıdır. Mimarlar Odası bunun bir parçası olmasına rağmen tek başına bazı davaları götürmek zorunda kalmıştır. Bundan önce kaldı, yine kalacaktır. Biz haklı direnişimizi sürdüreceğiz.”

sam.jpg

“BU KONUDAKİ TAVRIMIZ NET”

“Bir kez daha kral çıplak demeyi tercih ettik. Sadece biz kral çıplak diyoruz. Diğerleri çıplakmış diyecek ama biraz zaman geçecek” diyen Çerçiler, “Yine bizi kovacaklar, bize kötü diyecekler ama sonunda 10’ncu köyde herkesi bekliyoruz.  Bu konudaki tavrımız net. Kentimiz, kamu alanları için mücadelemize yılmadan devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“BİZ BURAYA YÜK GETİRİLMESİNE KARŞIYIZ”

Alanın daha önceden de ticaret olarak kullanıldığına işaret eden Çerçiler, “Eski planda M1 alanı olarak geçiyor. M1 Alanları MİA altında kalan alanlardır. MİA konut ve ticaret yapılabilen alanlardır ama orası M1’dir. Plan, ‘M1 ibaresi kamuya ait ofis, ticaret, park ve kültürel tesis alanlarıdır’ der. Toptancı hal iken de ticaretti. Biz buraya ek bir yük getirilmesine karşıyız. Konut, araç, okul yükü getirilmesine karşıyız. Okul yükünü özel anaokulu yaparak çözdük diyemezsiniz. Başka bir plan değişikliğiyle başka bir şeye dönüştürülebilir” uyarısında bulundu.

 

PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİN İPTALİ BEKLENTİSİ VAR

İmar plan değişikliğinin Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından iptalini bekleyip beklemedikleri sorulan Çerçiler, “İnanıyorum ki sağduyulu kişiler, Antalya sevdalıları hâlâ siyaset yapıyordur” diye karşılık verdi. Alandaki Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin Büyükşehir Belediyesi’nin gündemine kültür merkezi olarak girdiğini, ancak kararın ticaret alanı olarak çıktığını belirten Çerçiler, “Meclise girenleri inceliyoruz ama meclisten çıkanları çok incelemiyoruz. Burada hata yaptık. Daha fazla inceleme yapacağız. Çünkü, girenle alakasız çıkan konular var. Bunları daha iyi irdelememiz gerekiyor. Fark ettiğimiz anda durun dedik ama duran yok” ifadelerini kullandı.

 

“GEREVE GELDİĞİMDEN BU YANA KENT İLE İLGİLİ 24 DAVA AÇTIK”

Söz konusu alandaki plan değişikliğinin Büyükşehir Meclisi’nden geçmesi halinde dava açacaklarını da bildiren Çerçiler, kamu alanlarının korunması gerektiğinin altını çizerek göreve geldiğinden bu yana kent ile alakalı önceden devam edenlerin dışında 24 tane dava açtıklarını bildirdi. Çerçiler, “Kadriye sahilleriyle alakalı dava açtık. Phaselis’teki çalışmaları bizim açtığımız dava durdurmuştur. Bunlara benzer konuyla ilgili Antalya’da kamu alanı, sahil şeridi, orman, davalar açtık. Patara’da çalınan kuma kadar hesap sorduk” şeklinde konuştu. Son olarak 15 yıldır Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin yönetim kurullarında görev aldığını hatırlatan Çerçiler, “Ben odacılığın damarından geliyorum” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1356 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim