Bugün 06 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2387.588
    %-0.11
  • Dolar
    32.2367
    %-0.24
  • Euro
    34.7051
    %-0.15
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Sadaka değil hakkımızı istiyoruz”
19 Mart 2024 Salı 17:08

“Sadaka değil hakkımızı istiyoruz”

Antalya’da soğan-ekmekli eylem yapan emekliler, “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz” diye haykırdı. İnsanca yaşamak istediklerini vurgulayan emeklilere TİP Ankara Çankaya Belediye Başkan adayı İrfan Değirmenci de destek verdi.

Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi üyeleri, Attalos Meydanı’nda bir araya gelerek soğan-ekmekli eylem yaptı. Yaşadıkları geçim sıkıntısına dikkat çeken emekliler, iktidara yönelik eleştirilerde bulunarak “Gün gelecek devran dönecek AKP emekliye hesap verecek, Ankara duy sesimizi bu gelen emeklinin ayak sesleri, saraya değil emekliye bütçe, bu daha başlangıç mücadeleye devam, emekliyiz haklıyız kazanacağız, karanlığa teslim olmayacağız, açlığa sefalete teslim olmayacağız, insanca yaşamak istiyoruz, sadaka değil hakkımızı istiyoruz, yılgınlık yok direniş var, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz, birleşe birleşe kazanacağız” şeklinde slogan attı. Emeklilere Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara Çankaya Belediye Başkan adayı İrfan Değirmenci de destek verdi. Tüm Emeklilerin Sendikası Kadın Sekreteri Oya Umur, talepleri dikkate alınmazsa, yakın bir zamanda bir çok bölgede mitingler düzenleyeceklerini bildirdi.

img-0459.jpg

“YAŞAM KOŞULLARIMIZ ÇOK KÖTÜLEŞTİ”

“Bugün Tüm Emeklilerin Sendikası olarak Ardanuç'tan Edirne'ye, Giresun'dan Mersin'e kadar onlarca il ve ilçede alanlardayız. Sefalete, yoksulluğa, açlığa mahkum edilmeye itirazımızı en güçlü şekilde duyurmak için alanlardayız” diyen Umur, AK Parti iktidarına yönelik eleştirilerde bulundu. “Bu yönetim anlayışı emeklilere derin yoksulluk, açlık, daha doğrusu ölüm sınırında bir yaşam olarak geri dönmüştür” ifadelerini kullanan Umur, “Yaşam koşullarımız çok kötüleşti. Bugün emekliler 18. ve 19. yüzyıldaki yaşam koşullarından daha beter yaşam savaşı veriyor” dedi.

img-0490.jpg

“EMEKLİLER YATAĞA AÇ GİRİYOR”

Emeklilerin yeterli beslenemediğini ve yatağa aç girdiğini söyleyen Umur, “Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor. Alış veriş yapamıyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu. Kasabın yolundan vazgeçtik, ekmek alamıyor. Sözün özü emekliler adeta sürüm sürüm sürünüyor” dedi. “Derin yoksulluk nedeniyle geleneklerimizi ve göreneklerimizi terk ettik” diyen Umur, “Emeklilerin tek gidebildiği yer, parklardaki belediye bankları oldu. Boş bank bulan şanslı sayılıyor. Emeklilerin kaliteli yaşlanmasının ölçütü, banklara hapsedilen bir yaşam oldu” ifadelerini kullandı.

img-0481.jpg

“EMEKLİLERİN 10 BİN LİRA İLE NASIL GEÇİNEBİLDİĞİNİ HESAPLAMAK, YÜZYILLARDIR ÇÖZÜLEMEYEN MATEMATİK PROBLEMİNDEN ZOR”

“Metruk binalarda yaşam savaşı veren emeklileri saymazsak, artık sokaklarda geceleyen, açlıktan ölen emekli haberleri sürpriz olmayacaktır. Bu gidişle, bu onur da bu iktidara ait olacaktır” diyen Umur şöyle konuştu:

“İktidara sesleniyoruz, duyun bu çığlığı ve acil çözüm üretin. BES- AR’ın araştırmasına göre açlık sınırı 20 bin 834 lirayı, yoksulluk sınırı 60 bin 757 lirayı aştı. Bekar bir çalışanın sadece yaşam maliyeti 26 bin 970 liradır. Bu hayat pahalılığında, her üç emekliden ikisinin 10 bin lira aldığı biliniyor. Bu durumda emeklilerin nasıl geçinebildiğini hesaplamak, yüzyıllardır çözülemeyen matematik probleminden zordur. Denklem açıktır. 4 kişilik çekirdek ailenin sadece mutfak gideri açlık sınırıdır. Temel ihtiyaçlarına; giyim, ulaşım, ısınma, elektrik, su, barınma, telefon, internet, eğitim giderleri eklendiğinde asgari yoksulluk sınırında bir gelir gerekiyor. Sosyal ve kültürel aktiviteleri saymıyoruz bile. Yani yoksul yaşamak için bile 60 bin 750 liraya ihtiyaç varken, 10 bin lira ile bütün bu girdilerin karşılanmasını çözen varsa beri gelsin.”

img-0464.jpg

EMEKLİLERE SESLENDİ, ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SUNDU

Emeklilere seslenen Umur, “Sizin umutla beslenme zamanınız yoktur. Boş vaatlere kulak asmayın, haklarınızın çalınmasına sessiz kalmayın. Barışçıl ve demokratik tepkilerinizi gösterin. Demokratik haklarımızı fiili ve meşru yollarla kullanıp, en geniş şekilde örgütlenin. Kurtuluş kendi ellerinizdedir. Onun da yolu örgütlenmekten geçer” dedi. AKP ve iktidar ortaklarının yüzdelik maaş artışlarının çözüm olmadığını vurgulayan Umur, her 6 ayda bir yapılan maaş ayarlamasının emeklileri derin yoksulluğa ittiğinin altını çizerek çözüm önerilerini şöyle dile getirdi:

“Çözüm bellidir. 2008’de uygulamaya konulan ‘Sosyal Güvenlik Reformu’ derhal iptal edilmeli. Memurlara verilen seyyanen ödenek, bütün emeklilerin maaşına hemen eklenmeli ve en düşük emekli maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmeli. Prim günü, çalışma koşulları, eğitim gibi diğer kriterler göz önüne alınarak maaş ayarlamaları yapılmalı. İntibak yasası tez zamanda çıkarılmalı. Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme, ikramiye olarak her emekliye ödenmeli. Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalı. Özel veya devlet hastanesi demeden, bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalı. Emekliler için ‘Toplu Sözleşmeli Sendika Yasası’ çıkarılmalı. Sendikalarımıza dokunulmamalı. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli ve her türlü keyfe keder uygulamalara son verilmeli.”

img-4315-002.jpg

“EMEKLİLER VE ÇALIŞANLARIN GÜÇ BİRLİĞİ YAPMALARI ZORUNLU”

Çalışan emekçilere de seslenen Umur, “Hepinize sağlıklı ve uzun ömür dileriz ama günün sonunda sizlerde emekli olacaksınız. Bugün zar zor geçindiğinizi biliyoruz. Emekli olduğunuzda hiç istemeyiz ama çok daha zor günler sizi bekliyor. Bu nedenle emekliler ve çalışanların omuz omuza insanca yaşam için güç birliği yapmaları zorunlu. Gün birlik, dayanışma ve mücadele günüdür” açıklamasında bulundu.

 

“TALEPLERİMİZİ DİKKATE ALIN”

Son olarak AK Parti iktidarına seslenen Umur, “Taleplerimizi dikkate alın. Çözüm üretin. Şayet bizi duymazdan gelirseniz, demokratik eylemlerimizi yükselterek sürdüreceğiz. Adım atmazsanız, yakın bir zamanda bir çok bölgede mitingler düzenleyeceğiz. İsteklerimizin yanıtsız kalması halinde yapacağımız bölgesel mitinge, şimdiden bütün emek ve demokrasi güçlerini güç birliğine davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

img-0494.jpg

“VERECEKLERİ İKRAMİYE BİR ÖĞÜNDE ÖDEDİKLERİ PARADAN ÇOK DAHA AZ”

Kendisinin de emekli olduğuna dikkat çeken TİP Ankara Çankaya Belediye Başkan adayı İrfan Değirmenci ise, “Basın emeklisiyim. Şimdi bayramda verecekleri ikramiyeyi bekleyenlerdenim. O ikramiye, bir öğünde ödedikleri paradan çok daha az olduğunun farkındayız. Bu adaletsizliği gidermek için Ankara’ya sesimizi duyurmamız lazım” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 749 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim