Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2392.858
    %-0.09
  • Dolar
    32.3644
    %-0.00
  • Euro
    34.7852
    %-0.01
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vatandaşı ve emlakçıyı koruyan düzenleme
08 Eylül 2023 Cuma 16:37

Vatandaşı ve emlakçıyı koruyan düzenleme

Taşınmaz ilanı düzenlemesiyle kaçak emlakçılığın önüne geçileceğini kaydeden Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çağlar, düzenlemenin hem vatandaşı hem de emlakçıyı koruduğuna dikkat çekti.

Resmi Gazete'de yayımlanan taşınmaz ilanı düzenlemesi ile kaçak emlakçılığın önüne geçilecek. Yeni düzenlemeyle artık emlakçı bir portala ilan girmek istiyorsa, yetki belgesi alması gerekecek ve sözleşme olmadan ilanlar portallarda yayınlanmayacak. Yeni düzenlemenin hem vatandaşı hem de emlakçıyı koruduğunun altını çizen Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çağlar, kötü niyetli emlak danışmanlarının vatandaşları zarara uğratmasının önüne geçileceğini kaydetti. Çağlar, “Ev ve araç alacak veya kiralayacaksanız, lütfen maliye kaydı, Oda kaydı, yetki belgesi var mı? diye sorun. Yok ise CİMER’e, Ticaret İl Müdürlüğü’ne şikayet edelim” dedi.

 

PARA CEZASI VAR

Resmi Gazete'de yayımlanan taşınmaz ilanı düzenlemesi sonrasında emlakçılık yetki belgesi almadan taşınmaz alım satımı için ilan verilemeyeceğinin altını çizen Çağlar, şunları kaydetti:

“Yeni düzenleme ile sorumlu emlak danışmanının, yetki belgesi almadan gayrimenkul ilanı vermesi mümkün olmayacak. Son dönemde sayısı artan sahte ve asılsız ilanların önüne geçebilmek için bu kişilere yaptırım ve ceza uygulanacak. Bir süredir bazı kişiler, uygun fiyatlı ev ilanı ile önce insanları çekip, sonra başka evlere yönlendirme yapıyorlardı. Sahte ilan kullanılıyordu. Yasada sahte ilanların verilmesini önleyici maddeler var. Ayrıca artık emlakçı bir ilan girmek istiyorsa, yetki belgesi alması gerekiyor. Dairenizi satmak istiyorsanız ve emlak danışmanı ile çalışacaksanız, bir sözleşme devreye giriyor. Aslında bu sözleşmeler hep vardı ancak düzenleme ile zorunlu hale getirildi. Artık sözleşme olmadan ilanlar, portallarda yayınlanmayacak. Bu duruma aksi davrananlar ve yanıltıcı ilan verenler hakkında 10 bin ile 300 bin lira arasında para cezası kesilecek.”

antalya-konut-bina-yapi-satilik-kiralik-kepez-4.jpg

“YETKİ BELGESİ ALANDAN BAŞKASI GİREMEYECEK”

Son dönemde sahte ilan sayısında artış yaşandığına dikkat çeken Çağlar, “Bazı kişiler ev sahibiymiş gibi ilan verip, arayanlara da emlakçı olduğunu söylüyor. Eskiden yasal bir düzenleme olmadığı için herkes ilan portallarına girip, herkes adına ilan verebiliyordu. Şimdi evi satacak kişiden yetki belgesi alındıysa, bu ilanı bir başkası giremeyecek” açıklamasında bulundu.

ismail-caglar-antalya-emlakcilar-oto-galericiler-is-takipcileri-odas-bsk-2022-3.jpg

“KÖTÜ NİYETLİ EMLAK DANIŞMANLARININ CEZA ALMASI SAĞLANABİLECEK”

Yeni düzenlemenin hem vatandaşı hem de emlakçıyı koruduğunu belirten Çağlar, “Kötü niyetli emlak danışmanlarının vatandaşları zarara uğratmasının önüne geçilecek. Böylece, sahte ilan girenleri Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) veya Ticaret İl Müdürlüklerine şikayet ederek, kişilerin ceza alması sağlanabilir" dedi.

 

“KAÇAK EMLAKÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Gayrimenkul sahiplerinin herhangi bir danışmana ihtiyaç duymadan evini satabileceğini de belirten Çağlar, “Kendi evi ise vatandaş, kendi de ilan verebilir. Ancak bir emlakçı kendi evi gibi ilan verip, bu işten komisyon, hizmet bedeli alamayacak. Kaçak emlakçılığın önüne geçilecek” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1702 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim