Bugün 30 Nisan 2024 Salı
  • Antalya28 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.149
    %-0.42
  • Dolar
    32.3702
    %-0.61
  • Euro
    34.6846
    %-0.82

Tuğçe Öztürk Almaç / Avukat

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tuğçe Öztürk Almaç / Avukat

Aile Arabuluculuğunda Başarılı Anlaşma Taktikleri

24 Ekim 2019 Perşembe 11:30
Boşanma sürecinde arabuluculuğun birçok faydası vardır. Ancak arabuluculuk sürecini doğru anlamak ve iyi hazırlanmak gerekir. Arabuluculuk sürecinde alınacak kararlar eşleri ömür boyu etkileyeceği için eşlerin ne istediğini çok iyi belirlemesi gerekir. Her ne kadar arabuluculukta tarafların avukatları aracılığı ile kendilerini temsil ettirme hakkı olsa da aile arabuluculuğunda eşlerin toplantılara bizzat katılımı önemlidir. Bu nedenle arabuluculuk toplantısına katılacak eşlerin müzakere stratejilerini de bilmeleri gerekir. 
 
İlk olarak boşanma sürecinde arabuluculuk yönteminin size uygun olup olmadığına karar vermekle başlayabilirsiniz. Dava yoluyla uzunca bir süre oldukça fazla masraf mı yapmak istersiniz, yoksa kısa sürede size uygun çözüm yolunu bulmayı mı? Ya da şöyle de sorabilirim; Karar veren siz mi olmak istersiniz, yoksa bunu mahkemeye mi bırakmak istersiniz?
 
Eğer bu yöntem konusunda eminseniz arabuluculuk sürecine hazırlanmak için zaman ayırmalısınız. Arabuluculuk sürecinde tüm duygu ve düşüncelerin paylaşılarak geleceğe doğru bir adım atılması gerekir. Sizin bu süreçten beklentiniz nedir? Neden bu sürece katıldınız? Sürecin sonunda nasıl bir anlaşma yapmayı istiyorsunuz? Karşı tarafın olası sorularına nasıl cevaplar vereceksiniz? Tüm cevapları düşünmeniz, hatta bir yere not etmeniz gerekebilir.
 
Arabuluculuk sürecinin bir parçası da müzakereden oluşmaktadır. Müzakere tarafların kendi istek ve amaçları doğrultusunda karşılıklı diyalog ile sürdürdükleri etkileşim sürecidir. Boşanma aşamasında olan eşlerin bu nedenle müzakerede güçlü ve zayıf yönlerini bilmeleri gerekir. Birçok müzakere stratejisi vardır. Her zaman rekabetçi olmak ya da sürekli kaçınan bir strateji benimsemek doğru olmayabilir. Örneğin çocuğun velayeti kadın için rekabet edilecek bir konu iken boşanma nedeniyle tazminat erkek için uzlaştırıcı stratejiye neden olabilir. Kısacası talepler ile stratejilerin ve eşlerin güçlü ve zayıf yönlerinin bilinmesi gerekir. Aksi halde bilinen stratejinin uygulanması da söz konusu olmayacaktır.
 
Arabuluculuk sürecinde eşler amaçlarını ve hedeflerini iyi belirlemeli fakat her daim bir B Planları olmalıdır. Arabuluculukta müzakere edilecek konuların büyük kısmı ekonomik kapsamlı olduğundan eşlerin bu konu hakkındaki bilgi eksikliklerini gidermeleri sürecin başarısı açısından önemlidir. Arabuluculukta hazırlık başarılı anlaşmanın ilk aşamasıdır. 
 
Eşler müzakerelerde olumlu ya da olumsuz duygularına yenik düşmemelidir. Önemli kararların duygular ile alınmayacağı gerçeğini kabul etmek önemlidir. Duygu durumunuzu kontrol edemeyeceğiniz bir süreç yaşıyorsanız bu durum sona erene kadar karar vermekten kaçının. Süreç içinde karşı tarafın soru ya da ifadeleri ile olumsuz duygu durumuna bürünmeniz son derece doğaldır.
 
Fakat bu durumun sürekli olmayacağına da inanın. Bazen ilerlemek için olumsuz duyguların ortaya çıkıp çözülmesi gerekir. Her yeni sürecin bir yerden başlaması gerektiğini unutmayın. 
 
Karşı tarafın sunduğu aşırı ve anlamsız bulduğunuz tekliflere siz de aşırı tepkiler vermeyin. Her teklifin sizin için değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu fark edin. Tekliflerinize uygun cevaplar bulamadığınızda kendinizi yeni teklifler için hazırlayın. Karar vermek için size uygun süreyi talep edin, acele etmeyin.
 
Vereceğiniz kararı tüm sonuçları ile değerlendirin ve bu karara duygularınızın bulaşmasına engel olun. En son bir anlaşmaya vardığınızda iki kere sonucu kontrol edin.
Bu yazı toplam 4538 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim