Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“2019 toparlanma yılı olacak”
26 Aralık 2018 Çarşamba 15:39

“2019 toparlanma yılı olacak”

Ekonomik açıdan zor bir yılı geride bırakacağımızı belirten Deniz Bank Özel Bankacılık Akdeniz Yatırım Merkezi Şube Müdürü Harun Erbey, “2019’da toparlanma ve dengelenme yılını yaşayacağız” dedi.

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Deniz Bank Özel Bankacılık Akdeniz Yatırım Merkezi Şube Müdürü Harun Erbey, 2018’in ekonomik açıdan zor bir yıl olduğunu belirtti. Petrol fiyatlarının 50 dolarlara geri gelmesi, dış siyasette Amerika ile ilişkilerin düzelmesi ve buna bağlı olarak enflasyonun kademeli olarak geri gelmesiyle birlikte 2019 yılı başlarında bir miktar toparlanmanın mümkün olabileceğini kaydeden Erbey, Türkiye için 2019’un toparlanma ve dengelenme yılı olacağını ifade etti.

 

“SON ÇEYREKTE DARALMA GÖRÜLEBİLİR”

“Bu yıl Türkiye ekonomisi hepimiz için oldukça dalgalı oldu. Zor bir yılı geride bırakıyoruz” diyen Erbey, “Son dönemde açıklanan bazı rakamlara baktığımızda bunun etkilerini görüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda 2018 üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Beklentilere paralel olarak yüzde 1.1 daralma gösterdi. Bu Ağustos ayında yaşamış olduğumuz kur dalgası ve artan faiz oranlarının gecikmeli olarak etkisiydi. Kırılımına baktığımızda tarım sektöründe yüzde 1’lik pozitif katkı ama en çok olumsuz katkıyı 5.3 puanla inşaat sektöründeki daralmadan görüyoruz. Bundan sonraki süreçte özellikle 2018 yılının son çeyreğinde de bir miktar daralma datası gelebilir. Fakat 2019’un başı itibariyle petrol fiyatlarının 50 dolarlara geri gelmesi, dış siyasette Amerika ile ilişkilerin düzelmesi ve buna bağlı olarak enflasyonun kademeli olarak geri gelmesiyle birlikte bir miktar toparlanma olması mümkün” dedi.

 

“TOPARLANMA VE DENGELENME YILINI YAŞAYACAĞIZ”

2019’un Türkiye için toparlanma yılı olacağını kaydeden Erbey, şunları söyledi:

“2019 yılı itibariyle içerde değil daha çok dışardaki gelişmelere bağlı olarak piyasadaki hareketliliği izliyor olacağız. Çünkü, ABD ve Çin ile ilgili yaşanan ticaret savaşları ve son dönemde ABD Başkanı Donald Trump’ın FED’in faiz oranlarını agrasif yükseltmemesiyle ilgili yaptığı baskı gündemi biraz daha meşgul edecek gibi. Biz 2019’da biraz toparlanma ve dengelenme yılını yaşayacağız. Diğer taraftan Avrupa Birliği, İtalya ile bütçe problemlerini yakın zamanda çözüyor olacak. Brexit’in anlaşmalı olarak gerçekleşmesi 2019’da Euro’yu biraz daha Dolar’a nazaran tercih edilen bir para birimi haline getirebilir. Ticaret savaşlarının ve para birimlerinin sorgulandığı dönemde altın tercih edilen yatırım enstrümanlarından biri haline gelebilir.”

 

“ANTALYA, TURİZM GELİRLERİNİ ARTIRABİLİR”

Antalya’nın olmazsa olmazları arasında yer alan turizme de dikkat çeken Erbey, “2018 yılında Avrupa’nın en fazla tercih edilen şehirleri arasında Londra 20.7 milyon kişiyle birinci, Paris 16.8 milyon kişiyle ikinci, İstanbul 12.1 milyon kişiyle üçüncü, Antalya ise 10.7 milyon kişiyle dördüncü sırada. Antalya, Avrupa’nın en önemli ilk 4 turizm şehirlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Hemen ardımızda 9.7 milyon ziyaretçiyle Roma var. Turistin şehir içerisinde yaptığı kültürel seyahatler ve geziler sebebiyle Roma’nın 9.7 milyon ziyaretçi karşılığında aldığı gelir yaklaşık 30 milyar Euro. Bizim 10.7 milyon ziyaretçiyle aldığımız gelir yaklaşık 10 milyar Dolar civarında. Turistin şehir içi harcamalarının ne kadar önemli olduğunu burada görüyoruz. Antalya da önümüzdeki dönemlerde gerek kültürel gerekse tarihi zenginlikleriyle bu gelirini artırmaya aday bir şehir olacak” diye konuştu.

 

"YORUM VE TAVSİYELER GENEL NİTELİKTE" UYARISI

Son olarak, yaptığı yorum ve tavsiyelerin genel nitelikte olduğunun altını çizen Erbey, “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir” uyarısında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 6800 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim