Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2391.91
    %-1.46
  • Dolar
    32.3216
    %-0.58
  • Euro
    34.6843
    %-0.51
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“5 günde faize ödenen para Antalya bütçesi kadar”
29 Aralık 2023 Cuma 17:15

“5 günde faize ödenen para Antalya bütçesi kadar”

Türkiye’nin faiz ödemelerine dikkat çeken Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, 2024 yılında faize 1 trilyon 254 milyar lira ödeneceğini belirterek, 5 günlük ödenen faizin Antalya’nın bütçesine denk geldiğine işaret etti. Antalya’nın 2024 yılı

Türkiye’nin faiz ödemelerine dikkat çeken Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, 2024 yılında faize 1 trilyon 254 milyar lira ödeneceğini belirterek, 5 günlük ödenen faizin Antalya’nın bütçesine denk geldiğine işaret etti. Antalya’nın 2024 yılı bütçesinin 16 milyar lira olduğunu belirten Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç ise, “Türkiye’nin faize ödediği para 78 Antalya bütçesi kadar” dedi. Kılıç, asgari ücret konusunda da “Dağ fare doğurdu” diye konuştu.

 

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, İl Kadın Kolları tarafından düzenlenen toplantıya katıldı. Antalya İl binasında gerçekleştirilen toplantıda partili kadınlarla buluşan Kılıç, Filistin konusunda değerlendirmelerde bulunarak gündeme ilişkin açıklama yaptı. Merkezi bütçedeki faiz ve son açıklanan asgari ücret konularında iktidarı eleştiren Kılıç, asgari ücrette beklenenin gerçekleşmediğine işaret etti. Kılıç, 2024 yılında Antalya bütçesinin 78 katı faiz ödeneceğine dikkat çekerken, İl Başkanı Ramazan Düzen 5 günde Antalya bütçesi kadar faiz ödeneceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in de rahmet dilenerek anıldığı toplantıda, partinin Finike ve Aksu belediye başkan adayları da açıklandı.

sam-6886.jpg

“5 GÜNDE ÖDENEN FAİZ ANTALYA BÜTÇESİ KADAR”

Faiz ödemeleri üzerinden iktidarı eleştiren Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı taslak bütçesi 16 milyar lira. 16 milyar lira gider, 14 milyar lira gelir ve 2 milyar lira açığı var. Bizim bütün muhalefetimize ve verdiğimiz şehide rağmen meclisten geçen merkezi yönetimin taslak bütçesinden sadece faize ayrılan ödenek 1 trilyon 254 milyar lira. Tamamen rantiyeye dayanmış, rantiyeye hizmet etmiş olarak karşımızda duruyor. Her gün 3 milyar 435 milyon lira faiz ödüyoruz. 5 günlük ödenen faiz Antalya’nın bütçesine denk geliyor. 2 milyon 688 bin nüfusu ve 19 ilçesi ile Antalya, Türkiye’nin beşinci büyük şehri. 5 günlük faiz Antalya’nın bütçesi kadar. Getirdiğiniz Türkiye bu” şeklinde konuştu.

sam-6875.jpg

“UÇAN KUŞA BORCUMUZ VAR”

IMF’ye olan 23.5 milyar dolarlık borcun bitirilmesine rağmen o dönemde 232.2 milyar dolar olan toplam borcun 2023 yılının üçüncü çeyrek rakamlarına göre 588.180 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Düzen, “80 yıllık hükümetleri terazinin bir tarafına koyun, 20 yılda onların yaptığı toplam borcun 1.5 katını yaptınız” diyerek, “Nereye gitti bu borçlar?” diye sordu. “Faize, rantiyeye gitti” diyen Düzen, “Çünkü, bütçe rantiye, faiz bütçesi. Hepimiz bankalara çalışıyoruz. Uçan kuşa borcumuz var” ifadelerini kullandı. Ödenecek faizin IMF’ye olan borcun iki katına yaklaştığını belirten Düzen, gerçekleri haykırmaya devam edeceklerini söyledi.

 

BÜTÇEYİ YAMALI BOHÇAYA BENZETTİ

 Merkezi bütçe ve faiz üzerinden AK Parti hükümetine eleştirilere devam eden Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç ise, çok daha iyi bir bütçe olmasını istemelerine rağmen tatmin olmadıkları bir bütçenin TBMM’den geçtiğini söyledi. Bütçeyi yamalı bohçaya benzeten Kılıç, “Bu bütçede üretim, istihdam yok. Vergi, borç, israf, faiz var. Değer kaybeden paramızın karşısında değer kazanan döviz, kambiyo, rantiye var” ifadelerini kullandı.

untitled-1py-014.jpg

“BÜTÇELER HÜKÜMETLERİN AYNASIDIR”

Bütçelerin hükümetlerin aynası olduğunu söyleyerek, 2013 yılından 2024’e kadar bütçeleri karşılaştıran Kılıç, 2013 yılında 389 milyar 682 milyon lira olan bütçenin 2023’te 4 trilyon 660 milyar 543 milyon liraya, 2024’te ise 8 trilyon 437 milyar 100 milyon liraya çıktığına dikkat çekti. Giderlerin 2024 yılında 11 trilyon 89 milyar 37 milyon lira olduğunu belirten Kılıç, 2 trilyon 651 milyar 937 milyon lira bütçe açığı olduğunu söyledi. “1 trilyon 254 milyar lira faiz ödemesi var” diyen Kılıç, “Bunları garibanlar, fakir-fukara karşılayacak. ‘Vergiyi tabana yayacağız’ diyorlar. Vergiyi tabana yaydığınız zaman dolaylı, dolaysız vergilerle bu rakam elde edilecek. Bizim feryadımız bundan” diye konuştu.

 

“FAİZE ÖDENEN PARA 78 TANE ANTALYA BÜTÇESİ KADAR”

İl Başkanı Düzen’in sözlerine atıfta bulunarak sadece faize ödenen paranın 78 tane Antalya bütçesi kadar olduğunu söyleyen Kılıç, “Türkiye’nin faize ödediği para 78 Antalya bütçesi kadar. Biz 1 trilyon 254 milyar lira faizi ifade ederken, Antalya bütçesinin 78 katı faize para ödüyorsunuz. Faiz, alın teri olmadan elde edilen kazanç demektir. Fakirden alıp zengine aktarılan servet demektir. Fakirden alıp zengine veren bir sistemdir” açıklamasında bulundu.

sam-6884.jpg

“DAĞ FARE DOĞURDU, BU ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Geçtiğimiz günlerde 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücret konusuna da değinen Kılıç, şunları dile getirdi:

“17 bin lira ile Antalya’da geçinmek mümkün değil. Minimum kira 15 bin liradır. Dışarıya doğru çıkıldığında 10 bin liraya da bulmak mümkün olabilir ama 15 bin lira kira vereceksiniz 2 bin lira ile geçineceksiniz veya 10 bin lira kira vereceksiniz 7 bin lira ile geçineceksiniz. Hiç mümkün değil. Bu insanların evladı, çoluk-çocuğu, yiyeceği, içeceği, suyu, doğalgazı var. Dağ fare doğurdu. Verilen bu rakamı tasvip etmiyoruz. En düşük memur maaşına yakın olması lazım. 20-25 bin liralar seviyesinde olmalıydı. Biz en düşük maaşın açlık sınırı değil, yoksulluk sınırında olmasını arzu ediyoruz. O da 45-50 bin lira seviyesidir.”

 

“TARİH BÖYLE BİR KATLİAM GÖRMEDİ”

Filistin’de dünyanın gözü önünde katliam yaşandığını söyleyen Kılıç, “Filistin’de soy kırım yaşanıyor. Çoluk çocuk, kadın erkek, genç yaşlı demeden öyle bir katliam yaşanıyor ki bugüne kadar tarih böyle bir katliamı ne gördü ne de yaşadı. Bu soy kırım, bu cinayetler 84 gündür bütün dünyanın gözü önünde yaşanıyor ve kimse bir şey yapmıyor, yapamıyor” dedi. İktidarın Filistin konusunda gerekli dirayeti gösteremediğini de sözlerine ekleyen Kılıç, İsrail’e olan tepkisini de dile getirdi.

untitled-1-copy-159.jpg

“DEĞİŞİKLİĞİ BELEDİYELERDEN BAŞLATACAĞIZ”

Önümüzdeki yerel seçimlerle ilgili de konuşan Kılıç, “Değişikliği belediyelerden başlatacağız” diyerek Refah Partisi’nin belediyelerde birinci olduğu 1994 yılına dikkat çekti ve 1995’te de iktidara geldiklerini hatırlattı. Seçimde diğer partilerle herhangi bir işbirliği olup olmayacağıyla ilgili net bir şeyin olmadığını da belirten Kılıç, Büyükşehir adayı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

 

“ADALET HERKESE LAZIM”

Kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Kılıç, Saadet Partisi tarafından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’a yapılan ziyaretin hatırlatılması üzerine, “Mahkeme kararıyla girdi, mahkeme kararıyla çıkamıyor. Adalet herkese lazım” dedi.

untitled-opy.jpg

“CHP İLE BEBABER OLDUK DİYE GELMESİ GEREKEN OYLAR GELMEDİ”

CHP kadrolarından seçildiği hatırlatılan Kılıç, “Parti olarak ilk defa bir başka siyasi partinin altında seçimlere girdik. Bu bir işbirliğiydi ve seçimler yapıldı bazı partiler belki ileri giden ifadeler de kullanarak işbirliğinin sona erdiğini ifade ettiler. Bizim böyle bir kem sözümüz olmadı” dedi. Millet İttifakı’na girmelerinden dolayı oy kaybettiklerini de ileri Süren Kılıç, “Parti olarak ciddi manada oy kaybettik. Biz o oylarımızı da geri istiyoruz. Daha çok oy istiyoruz. Eskiden olduğu gibi yerel yönetimlerde iktidar olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Kaybettikleri oyların hangi partilere gittiğinin ve nedeninin sorulması üzerine Kılıç, “Oy kaybettikten kastım almamız gereken oyları alamadık. Bunun nedeni Cumhuriyet Halk Partisi ile beraber olduk diye. Bu ittifakı istemeyen kesimler, böyle bir ittifakın içinde olduk diye oy vermediler ama o giden oyları veya gelmesi gereken oylarımızı istiyoruz” şeklinde cevap verdi.  

sam-6898-copy.jpg

FİNİKE VE AKSU ADAYLARI AÇIKLANDI, GÜLER’E PLAKET VERİLDİ

Toplantıda Partinin Finike ve Aksu Belediye Başkan adayları da açıklandı. Aksu Belediye Başkanı olarak Latif Mercan, Finike Belediye Başkanı adayı olarak ise belediye eski İmar Müdürü Selçuk Okur açıklandı. Emeklerinden dolayı Saadet Partisi Kadın Kollarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Selman Güler’e plaket verilen toplantıda, Gelecek Partisi Antalya Kadın Kolları Başkanı da selamlama konuşması yaptı. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-6890.jpg

Bu haber toplam 1147 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim