Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Afet bölgelerinde sigorta zorunlu olsun”
30 Kasım 2017 Perşembe 06:00

“Afet bölgelerinde sigorta zorunlu olsun”

Antalya’nın Batı ilçelerinde yaşanan felaketi hatırlatan ATB Başkanı Ali Çandır, sürekli tekrar eden afet bölgelerdeki tüm tarım alanlarında sigortalılığın zorunlu hale getirilmesini ve primlerdeki devlet katkı payının yüzde 70'e çıkarılmasını önerdi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Kasım ayı olağan meclis toplantısı, dün Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan Başkanlığında gerçekleştirildi. Borsa toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda son 1 aylık çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Toplantıda konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarıma, ekonomiye, kırmızı ete, süte, Canlı Hayvan Borsası ve Zeytinpark’a dikkat çekti. Antalya’nın Batı ilçelerinde geçtiğimiz günlerde yaşanan fırtına ve hortum felaketlerine de dikkat çeken Çandır, bundan sonra yaşanabilecek felaketlere karşı alınabilecek çözüm önerilerini sıraladı.

“ÜRETİM OLMAZSA TİCARET DE OLMAZ”

Demre, Finike, Kumluca ve Kaş’ta yaşanan hortum felaketinin son 50 yılın en şiddetli afeti olarak adlandırıldığını hatırlatan Çandır, “Yaşanan afetin can kaybı olmadan atlatılması en büyük tesellimiz. Ancak üreticilerimiz ciddi bir hasarla karşı karşıya kaldı. Unutmayalım ki üretim olmazsa ticaret de olmaz” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

“Afet sonrası Antalya Tarım Konseyi’nce hazırladığımız raporumuzu paydaşlarımızın önerisine sunduk. Müşterek olarak alacağımız karar sonrası Acil Önlemler ve Uzun Vadeli Önlemler başlıkları altında yer alan önerilerimizi ilgili makamlara ileterek üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için çaba harcayacağız” diyen Çandır, raporda yer alan önerilerinden bazılarını şöyle sıraladı:

“Kısa vadede üretimin devamı için üreticilere yeterli miktarda acil nakit desteği sağlanmalıdır. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçları üretim normale dönene kadar ertelenmelidir. Uzun vadede ise, sürekli tekrar eden afet bölgeleri havza sisteminde tespit edilip; bu bölgelerdeki tüm tarım alanlarında sigortalılık zorunlu hale getirilmeli ve primlerdeki devlet katkı payı yüzde 70’e çıkarılmalıdır. TARSİM mevzuatında fiziki olarak tarımsal üretim yapılan her alanda, niteliğine bakılmaksızın kapsayıcı bir yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Yeni oluşturulacak seralarda; Dolu riski için sarsıntı ve darbelere dayanıklı cam ya da UV içeriği yüksek plastik örtüler kullanılması mevzuatla destekleme kapsamına alınmalıdır.”

“EKONOMİK VERİLER, MOTİVE ETMİYOR”

Ekonomik verilerle ilgili de değerlendirme yapan Çandır, “Ne yazık ki döviz fiyatları, faiz, işsizlik, tüketici ve üretici güven endeksleri geleceğe yönelik iş dünyasını motive edecek düzeyde değil. Tek beklentimiz önümüzdeki günlerde açıklanacak büyüme rakamlarının iyi gelecek olmasıdır. Büyüme rakamlarının iyi gelmesine rağmen yatırım ikliminin iyileştirilmesiyle sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme sağlanabilir. Ekonomi yönetiminin bu konuya odaklanması en büyük beklentimiz. Geçtiğimiz yıl hükümetimizce finansmana erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle uygulamaya konulan Kredi Garanti Fonu destekli kredilerin devam etmesi ise üyelerimizin beklentisi” dedi.

“MALİYE POLİTİKALARINDA KOLAYLIKLAR SAĞLANMALI”

ATB üyelerinin KDV ve geçici vergi mevzuatı olmak üzere maliye politikalarında kolaylıklar sağlanması için talepte bulunduklarını belirten Çandır, 2018 yılı bütçesinde istihdam desteğinin kaldırılmış olmasının ilave yük getirerek mevcut zorluklarını artıracağının da üyeler arasında dile getirildiğini söyledi.

KIRMIZI ET KONUSUNA DEĞİNDİ

Uzun süredir gündemde olan ve bir türlü çözüm bulunamayan kırmızı et konusunu da değerlendiren Çandır, şunları dile getirdi:

“Bir yanda eti pahalı yiyen tüketici, diğer yanda ise ithalatla terbiye edilmeye çalışılan üretici bulunuyor. Bu konuda tek başına kazanacak ya da kaybedecek bir taraf yok. Tüketici, zincir market, kasap, aracı ya da üretici kesimlerini topyekun memnun etmenin zor bir durum olduğunun bilincindeyiz. Ancak durum her ne olursa olsun serbest piyasa ekonomisinin var olduğu bir piyasada devletin hem üretici hem ticaret erbabını terbiye edici uygulamalarla problemi çözmeye çalışması kabul edilemez.”

“BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK YAPMAK AKIL KÂRI DEĞİL”

Girdi maliyetlerinin yüksek ve ithalata bağımlı olunan bir dönemde büyükbaş hayvancılığı yapmanın akıl karı görünmediğini söyleyen Çandır, üreticiyi üretimde tutacak kararların bir an önce alınması gerektiğini ifade ederek girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

“HAYVANI MERADA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Kısa bir süre önce süte gelen zammın yaklaşık 3 katı oranında girdi maliyetlerine zam geldiğine de işaret eden Çandır, “Sütteki sıkıntıların daha fazla artması demek mevcut hayvancılığımızın da kısa sürede bitmesi anlamını taşımaktadır. Biz hayvanı merada yayılırken görmek istiyoruz, vitrinde salınırken değil” ifadelerini kullandı.

ZEYTİNPARK’A DAVET

Kömürcüler’de kurulacak olan Antalya Canlı Hayvan Borsası için biran önce kazmayı vurmak istediklerini belirten Çandır, bu konuda yoğun çaba harcadıklarını söyledi. Zeytinpark’a dikkat çeken Çandır, bütün Antalyalıları aileleriyle birlikte Zeytinpark’a davet etti. Zeytinpark’ın asfaltını yenileyen Muratpaşa Belediyesi ve yeni yol açan Kepez Belediyesi’ne teşekkür eden Çandır, “Unutmayalım ki, Zeytinpark Antalya’nın ortak değeridir. Bu nedenle buraya hep birlikte sahip çıkmalıyız” dedi.

TDİOSB SEVİNDİRDİ

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesine sevindiklerini kaydeden Çandır, “Tarımsal yapımızın daha sağlıklı bir hale gelmesine olanak tanıyan tarıma dayalı OSB’lerin kentimize kazandırılmasına odaklanarak bu kapsamda çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.

“17 ÇEŞİT BUĞDAY EKİLDİ”

“Antalya Buğdayını Arıyor” projesiyle Antalya iklimine en uygun buğday çeşitlerini bulmaya çalıştıklarını söyleyen Çandır, bu kapsamda geçen hafta Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde 17 çeşit buğday ekimi gerçekleştirildiğini bildirdi.

“TIBBİ VE ARAMOTİK BİTKİLERİN PİLOT ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRELECEK”

Korkuteli’nde 300 dönümlük bir alanda tıbbi ve aromatik bitki pilot üretimi gerçekleştirileceğine de dikkat çeken Çandır, Korkuteli’nin mantarda yazdığı başarı hikayesini tıbbi aromatik bitkilerde de yazmasını hedeflediklerini kaydetti. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 12703 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim