Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Afetzedelere devletten 10 milyon lira yardım
29 Kasım 2017 Çarşamba 16:45

Afetzedelere devletten 10 milyon lira yardım

Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde yaşanan afetten zarar gören sigortalı çiftçilere TARSİM tarafından 10 milyon lira dağıtıldığını bildiren Antalya Valisi Münir Karaloğlu, yadım için Başbakanlık'tan da 10 milyon lira gönderildiğini söyledi.

Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde yaşanan afetten zarar gören sigortalı çiftçilere TARSİM tarafından 10 milyon lira dağıtıldığını bildiren Antalya Valisi Münir Karaloğlu, sigortası olmayan vatandaşlara dağıtılmak üzere de yardım amacıyla Başbakanlık tarafından Valiliğe 10 milyon lira gönderildiğini söyledi. TARSİM ve devlet yardımıyla birlikte bölgedeki afetzedelere toplam 20 milyon lira dağıtılmış olacak.

sam_8783.jpg

13 Kasım’da ağırlıklı olarak Kumluca, Finike, Demre ilçelerini, kısmen de Kaş ilçesini vuran yağmur, fırtına ve hortumun yaraları sarılmaya çalışılıyor. Afetten zarar gören vatandaşlara yapılacak yardım miktarları da belli oldu. Dün sabah Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya ve Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu ile kameraların karşısına geçen Antalya Valisi Münir Karaloğlu, afetten zarar gören vatandaşlara yardım amacıyla Başbakanlık tarafından 10 milyon lira gönderildiğini kaydetti. Zarar gören 1000 dönümlük alanın yaklaşık 140 dönümünün sigortalı olduğuna işaret eden Vali Karaloğlu, TARSİM tarafından da toplam 10 milyon liranın vatandaşların hesabına yatırıldığını bildirdi. Sigorta ve devlet yardımıyla birlikte afet bölgesinde toplam 20 milyon lira dağıtılmış olacak.

“YARALILARIN TEDAVİLERİ TAMAMLANDI”

Yaşanan afet nedeniyle hem tarımsal hem de konut alanlarında zararların oluştuğunu hatırlatan Vali Karaloğlu, “Hem zararlar oluştu hem de yaralanan vatandaşlarımız oldu. En büyük tesellimiz büyük bir felaket olmasına rağmen can kaybımızın olmaması. Yaralanan 29 vatandaşımızın tedavileri tamamlandı” dedi.

“DEVLET BÜTÜN İMKANLARIYLA SEFERBER OLDU”

Afetin hemen sonrasında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere devletin bütün imkanlarıyla bölge için seferber olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, “Olayın sabahında bütün devlet kurumlarıyla bölgedeydik. Hemen hasar tespit komisyonları kurularak hasarlar tespit edildi. İkinci gün Gümrük ve Ticaret Bakanımız, bir sonraki gün de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızla tekrar bölgeyi gezdik. Buradaki izlenimlerini Hükümete, Bakanlar Kurulu’na aktardılar” diye konuştu.

“BAŞBAKANLIK 10 MİLYON LİRA AKTARDI”

Bütün tespitlerin ardından bölgede oluşan zararların giderilmesi için Başbakanlığın Antalya Valiliği’ne 10 milyon lira aktardığını bildiren Karaloğlu, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, il, ilçe tarım teşkilatları temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantıda paranın nasıl dağıtılacağı konusunda çalışma yaptıklarını söyledi.

“İTİRAZ SÜRESİ SALI GÜNÜ BİTECEK, PARALAR ÇARŞAMBA GÜNÜ DAĞITILACAK”

İlçelerde hasar tespit komisyonlarının yaptıkları tespitleri ilan ettiklerine dikkat çeken Karaloğlu, vatandaşların ilan edilen listelere itiraz edebildiklerini söyleyerek itiraz süresinin gelecek hafta Salı günü dolacağını bildirdi. İtiraz süresinin dolmasıyla birlikte Çarşamba gününden itibaren Başbakanlık tarafından gönderilen 10 milyon liranın dağıtılmaya devam edileceğini kaydeden Karaloğlu, yapılacak yardımların tarımla ilgili kısmının bu şekilde olduğunu söyledi.

“AĞIR HASARLI KONUTLARA 7 BİN LİRA”

Bölgede 36 konutun ağır, 391 konutun da hafif hasarlı olduğunu hatırlatan Karaloğlu, ağır hasarlı konutlar için 7 bin lira, hafif hasarlılar için de hasar durumuna göre 500 ila 2 bin lira arasında vatandaşların hesabına yatırıldığını ve yatırılmaya devam edildiğini kaydetti.    

“TARSİM 10 MİLYON LİRA ÖDEME YAPTI”

Afetten zarar gören 1000 dönümlük seradan yaklaşık 140 dönümünün sigortalı olduğuna işaret eden Karaloğlu, TARSİM’in sigortalı seralar için 10 milyon liralık ödemeyi tamamladığını bildirdi.

“ÇİFTÇİMİZİ YENİDEN ÜRETEBİLİR HALE GETİRMEK İÇİN GAYRET EDİYORUZ”

Kumluca ve Demre ilçelerinin Türkiye’nin örtü altı üretiminde birinci olduğuna işaret eden Karaloğlu, “Çiftçimizi yeniden ayağa kaldırmak, tesisini oluşturup yeniden üretime geçirmek bizim için çok önemli. Biz vatandaşı yeniden üretebilir hale getirmek için gayret ediyoruz. Bizim yaptığımız bir sigortacılık işi değil” diyerek TARSİM’in yaptığı çalışmaların farklı olduğuna dikkat çekti.

“DEVLET ZARARIN TAMAMINI KARŞILAMAZ, TAMAMINI SİGORTA KARŞILAR”

Sigorta yaptıranın poliçesi karşılığında TARSİM tarafından zararının tazmin edildiğine işaret eden Karaloğlu, “Bizim yaptığımız zararı tazmin değil, yardım. Biz çiftçiyi tekrar ayağa kaldırabilmek için can suyu veriyoruz. Devlet oluşan zararın tamamını karşılamaz ama sigorta tamamını karşılar. Bu ayrımı iyi yapmak lazım. Onun için biz vatandaşımızın TARSİM’li olmasını arzu ediyoruz” dedi.

“ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUM”

Bölgede yerel yönetimlerin de ilk günden itibaren yardımda bulunduklarını hatırlatan Karaloğlu, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve Antalya’yı temsil eden milletvekillerine şükranlarını sunarken, yerel yönetimlere de teşekkür etti. “Allah bir daha böyle afet göstermesin” diyen Karaloğlu, güçlü devlet ve vatandaşla sorunların el ele çözüldüğünü söyledi.

TOHUMCUDAN BEDAVA TOHUM, FİDECİDEN BEDAVA YETİŞTİRME

Afet sonrasında bölgede güzel bir yardımlaşma örneğinin de yaşandığını ifade eden Karaloğlu, “Afetten sonra bölgede zarar gören seralar için tohumcu esnafı tohumu bedava veriyor, fidecilik yapan esnafımız da fideyi bedava yetiştiriyor. Bu büyük bir zenginlik, milletin büyüklüğü. Devletimiz bir taraftan tesisin tekrar kurulması için yardımcı oluyor, diğer taraftan fideci ve tohumcu da üzerine düşeni yaptı. İnşallah çiftçimiz yeniden üretir hale gelecek” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 12811 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim