Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ASMO’dan mali tatil talebi
27 Haziran 2019 Perşembe 16:56

ASMO’dan mali tatil talebi

SMMMO’da gazetecilerle bir araya gelen SMMMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, meslektaşlarının mali tatilde de çalışmak zorunda kaldıklarını belirterek mali tatile dönük talepleri dile getirdi.

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, mali tatil uygulaması ile ilgili taleplerini dile getirdi. Çavdar; “Gerçek anlamda bir mali tatil olabilmesi için, Temmuz ayında verilmesi gereken beyanname bildirimlerinin yani Haziran ve Temmuz aylarına ait olan beyannamelerin Ağustos ayında verilmesi sağlanmalı” dedi.

“MALİ TATİL GERÇEKÇİ OLMALI”

SMMMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar yaptığı konuşmada; “Mevcut olan tatilden gerçek anlamda yararlanamıyoruz ve olağan zamanda yaptığımız işleri tatil döneminde de yapmaya devam ediyoruz. Meslektaşlarımız olağan zaman da yaptıkları işleri yine bu dönemde de yapmak zorunda kalıyor. Gerçek anlamda bir mali tatil olabilmesi için, Temmuz ayında verilmesi gereken beyanname bildirimlerinin yani Haziran ve Temmuz aylarına ait olan beyannamelerin Ağustos ayında verilmesi sağlanmalı. Yani mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerek” diyerek yetkileri ve sınırlı sorumlulukları geniş olan mali müşavirlik mesleğinin, yetki ve sorumluluğunun dengeli bir yapıya kavuşturulması gerektiğine dikkat çekti.

“DÜZELTME AMAÇLI VERİLEN BEYANLARDA CEZA KALKMALI”

Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmesi taleplerini hatırlatan SMMMO Başkanı Çavdar; “İdarenin daha bununla ilgili bir tespiti bile yokken mali müşavirlerin bunun tespitini yapıp düzeltirken ceza ile karşı karşıya kalmalarını doğru bulmuyoruz. Bunun kaldırılmasını diliyoruz. Bunların yanı sıra dördüncü dönem geçici vergi beyanı da kaldırılmalı. Serbest meslek geliri, Gelir Vergisi Kanunu'na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı tahakkuk esasına bağlı tutuldu” diyerek “Serbest meslek geliri Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de tahsilat esasına bağlanmalı” şeklinde konuştu.

“TÜM MESLEK MENSUPLARI DÜŞÜNÜLEREK DÜZENLEME YAPILMALI”

Son dönemlerde avukatlık hizmetleri üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve belirli kıdeme sahip olanlara yeşil pasaport verilmesi hakkında açıklamalarda bulunan Çavdar; “Serbest meslek gelirleri üzerindeki vergi yükü sadece avukatların değil tüm serbest meslek erbabının sorunu. Öte yandan, küreselleşsen dünyada avukatlık hizmetlerinde olduğu kadar yabancı sermaye ile birebir çalışan meslek mensuplarımızın da yeşil pasaporta ihtiyaçlarının olduğu açık. Bu sebeple, yapılacak reformların sadece bir gruba mal edilmemesi ve tüm serbest meslek mensupları düşünülerek düzenlemelerin yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“MÜCBİR SEBEPLER BİZİM İÇİN DE GEÇERLİ OLSUN”

“Mali Tatil uygulaması bu yıl 2 Temmuz 2019’da başlayıp 20 Temmuz 2019 Pazar günü sona erecek. Geçtiğimiz 30 yıl içerisinde meslek mensuplarımız, ülke ekonomisinin gelişimi için çalıştı, ürettiği değeri toplumla paylaştı, mükellef ile devlet arasında köprü görevini üstlendi, devletin e- dönüşümünün sağlanması için yürütülen çalışmalarda en ağır görevleri büyük bir toplumsal sorumlulukla ve özveri ile yerine getirdi. Bütün bu gayretli çalışmalara karşın, meslektaşlarımızın çözümü son derece basit ve insancıl talepleri maalesef görmezden gelindi. Şöyle ki meslektaşlarımız hastane yataklarında yatarken; evladını, annesini, babasını, yakınlarını kaybetmişken, yeni doğum yapmışken bile beyanname ve bildirim göndermek zorunda kalıyorlar. Vergi mevzuatımız maalesef ölümü bile mücbir sebep olarak görmüyor” diyen Çavdar, bu sebeple mükellefler için geçerli olan mücbir sebep halinin kendi meslek mensupları için de geçerli olmasının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.  AYSEL ÖNER’İN HABERİ

Bu haber toplam 6219 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim