Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bütün aday adayları ankete girecek
14 Eylül 2023 Perşembe 16:14

Bütün aday adayları ankete girecek

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK), yaptığı toplantı sonucunda 81 il ve bütün ilçelerde kendi adaylarıyla yerel seçime girme kararı aldı. Çalışmaları GİK kararı doğrultusunda sürdürdüklerini bildiren İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan,

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK), yaptığı toplantı sonucunda 81 il ve bütün ilçelerde kendi adaylarıyla yerel seçime girme kararı aldı. Çalışmaları GİK kararı doğrultusunda sürdürdüklerini bildiren İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan, bütün aday adaylarının ankete gireceğini açıklayarak adayların belirlenmesinde anket sonuçlarının etkili olacağına işaret etti. Karacan, Antalya’da tepeden inme adayın olmayacağını bildirdi.

 

Parti yöneticileriyle beraber İl binasında iki haftada bir gazetecilerle buluşma geleneğini başlatan İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan, dünkü buluşmada önemli değerlendirmelerde bulundu. Değerlendirmelerine hastaların yaşadığı ilaca erişememe zorluğuna dikkat çekerek başlayan Karacan, yetkililerden soruna acilen çözüm bulmasını beklediklerini söyledi. 2024 yılı Mart ayı sonunda yapılması beklenen yerel seçimle ilgili de açıklama yapan Karacan, bütün il ve ilçelerde kendi adaylarıyla seçime girecek olan İYİ Parti’de, Antalya’daki her aday adayının ankete gireceğini belirterek, adayların belirlenmesinde bu anketlerin etkili olacağına işaret etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kamuoyu tarafından bilinen 3 ismin ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu da açıklayan Karacan, tepeden inme adayın olmayacağını bildirdi. Aday adaylığı başvurularının 1 Ekim’den sonra başlayacağını da kaydeden Karacan, kendisinin aday olmayacağını da açıkladı.

sam-4351-008.jpg

“İLAÇ KRİZİ GİDEREK BÜYÜYOR”

Toplantının başında İYİ Parti Antalya İl Başkan Yardımcısı eczacı Havva Betül Karataş, sağlık alanında yaşanan ilaç sıkıntısına dikkat çekti. İlaç krizinin giderek büyüdüğünü vurgulayan Karataş, kanser tedavisi gören bir hasta için Ağustos ayında karşıladığı akıllı ilaç reçetesini örnek gösterdi. Depodan eczaneye 250 bin liraya gelen ilaca karşılık SGK’dan 147 bin lira ödendiğini bildiren Karataş, portala girdiği ilaca onay verilmediğini belirterek aradaki 100 bin liralık farkı kendisinin karşıladığını açıkladı. İlacın KDV’sini de ödemek zorunda kaldığına işaret eden Karataş, bu gibi olaylar nedeniyle eczacıların ilaçları karşılayamayacak duruma geldiğini söyledi. “Bizler daha ne kadar dayanabiliriz?” diye soran Karataş, bu gibi durumlarda ikinci bir ilaç için para verebilecekleri güçlerinin olmadığını kaydetti. “Hastalarımız artık ilaca erişimde ciddi anlamda sıkıntı yaşayacak” diyen Karataş, Temmuz ayından bu yana 50 ilaca kamu kurum iskontosu uygulanmadığı için eczacıların sıkıntı yaşadığını belirtti. Antalya’da kanser tedavisi gören yaklaşık 500 hastanın 50 ila 100 bin lira arasında olan ve SGK tarafından ödenmeyen ilaçları kendi ceplerinden almak zorunda kaldığını ifade eden Karataş, ilacı aldıktan sonra dava açarak SGK’dan tahsil yoluna gittiklerini söyledi. Çoğu davanın hastalar tarafından kazanıldığını belirten Karataş, bunun bir angarya olduğunu ifade ederek ilaçların geri ödeme kapsamına alınması gerektiğinin altını çizdi.

sam-4366-001.jpg

“HASTALARA EZİYET, BİRAN ÖNCE TEDBİR ALINMALI”

İlaç konusunun önceki gün yeni seçilen Antalya Eczacı Odası Yönetimine gerçekleştirdikleri hayırlı olsun ziyaretinde de gündeme geldiğini belirten İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan ise, hastaların ilaca erişimde ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşadığının altını çizdi. Eczacıların da hastalarına ilacı sağlarken sıkıntı yaşadıklarına işaret eden Karacan, “İlimizde ciddi anlamda hasta sayısı var. Bu hastaların ilaçlara erişiminde ekonomik olarak büyük rakamlar olduğu için problem yaşanıyor. Eczacılar ilaçları sağlarken kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu. Ağır ekonomik şartlarda kullanmak zorunda olduğu ilaçlara cebinden para vermek zorunda kalan ve hayatıyla uğraşan hastaların verdiği parayı tahsil edebilmek için mahkemelere gitmelerinin büyük bir eziyet olduğunu söyleyen Karacan, kendilerine ait olmayan muayene ücretlerini tahsil eden ve KDV’sini ödeyen eczacıların hastaların ilaçlarını karşılayamaması durumunda ilaca erişimin zorlaştığına da dikkat çekti. İlaç fiyatlarında döviz kurunun 14 lira olduğunu da belirten Karacan, EURO kurunun 28 lira seviyesinde olduğuna işaret ederek bundan dolayı firmaların Türkiye’ye ilaç göndermek istemediğini söyledi. “Bunun sonu hiç iyi görünmüyor” diyen Karacan, yetkililerden biran önce tedbir almalarını istedi.

sam-4359.jpg

“MUHATAP OLMAK İSTEMİYORUZ, ONLAR AĞACI KESMEK İSTEYENLER”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Karacan, sosyal medya üzerinden yaptıkları partiyi yıpratıcı açıklamalar nedeniyle bazı isimlerin Disiplin Kurulu’na sevk edilmesinin hatırlatılması üzerine, “Biz 7 aydır görevdeyiz. Bizim görevimiz derleyip toplamak. Bizimle ilgili yazı yazanlar veya ithamda bulunanlara cevap vermiyoruz. Sükut ikrardan geldiği için değil, muhatap olmak istemediğimiz için yazmıyoruz. Çünkü, ağaçtaki meyveye erişmek isteyenlerin iki seçeneği vardır. Ya ağaca tırmanır ya da ağacı keserler. Onlar ağacı kesmek isteyenler. Onun için onlarla ilgilenmiyoruz” dedi. Tüzüğe göre hareket ettiklerinin altını çizen Karacan, “Bu arkadaşlarımızla ilgili uzun zamandır sabırla bekliyoruz. Kişilerle ilgili sıkıntıları varsa kişisel bazda çözmeliler. Partiye zarar vermemeleri lazım. Partiye zarar verici şekilde hareket ettikleri tespit edilenleri Disiplin Kurulu’na sevk ettik. Disiplin Kurulu’nda gerekli savunmalarını yaparlar. Haklılarsa geri dönüp gelirler, haksızlarsa gerekli cezayı alırlar. Biz yapmamız gereken, tüzüğün bize verdiği yetkiyi kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

sam-4368.jpg

“ROTAMIZ NET PUSULAMIZ MİLLET”

Önceki gün gerçekleştirilen Genel İdare Kurulu toplantısından çıkan “Bütün il ve ilçelerde kendi adaylarımızla seçime gireceğiz” şeklindeki yerel seçimlere yönelik kararın geçerli olduğunu söyleyen Karacan, “Antalya’da ‘Rotamız net pusulamız millet’ sloganıyla 19 ilçe ve Büyükşehir belediyesine talip olarak yola çıktık. Bizim çeşitli ilçelerde birçok adayımız var” dedi.

 

“ANTALYA’DA BAŞARILI OLACAĞIMIZA İNANIYORUZ”

Antalya’da Büyükşehir Belediyesi ve 19 ilçe belediyesinin tamamında aday çıkaracaklarını bildiren Karacan, Antalya’nın İYİ Parti’nin en güçlü olduğu yerlerden olduğunu söyledi. Antalya’da başarılı olacaklarına inandıklarını dile getiren Karacan, seçime kazanmak için gireceklerini ve adayların da seçmen tarafından beğenileceğini kaydetti.

 

“AKSU’DA ÇOK İDDİALIYIZ”

Aksu’da birleşmeden seçim kazanmanın zor görüldüğünün belirtilerek istisnai olarak işbirliği yapıp yapmayacakları sorulması üzerine Karacan, 19 ilçede olduğu gibi özellikle Aksu ilçesinde iddialı olduklarını söyleyerek şunları ifade etti:

“Genel merkezimizin tarif ettiği ölçüde seçime gireriz. Orada işbirliği olması ya da olmaması herhangi bir şey ifade etmez. Bizim adayımız, projelerimiz onlardan daha iyiyse vatandaş sağduyuya sahiptir ve gereğini yaparak seçimi bize Aksu’da kazandırır. Öyle olacağına inanıyoruz. Aksu’da çok iddialıyız. Diğer kalan 18 ilçemizde olduğu gibi.”

 

“3 İSİM BÜYÜKŞEHİR İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLADI”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de aday adaylarının olduğunu bildiren Karacan, isim vermeden kamuoyu tarafından tanınan 3 aday adayının çalışma içerisinde olduğunu belirtti. Antalya Büyükşehir Belediyesi için kamuoyunun tanıdığı çok değerli Nesrin Ünal, Hasan Subaşı, Feridun Bahşi, Nizamettin Sağır gibi isimlerin olduğunu ifade eden Karacan, isim sıkıntılarının olmadığını vurguladı.

 

“BÜTÜN ADAY ADAYLARI ANKETE GİRECEK”

Adayların nasıl belirleneceğiyle ilgili de açıklama yapan Karacan, şu şekilde konuştu:

“Biz başarılı olmak istiyoruz. Başarılı olmak için doğru bir koordinasyon kuracağız. En kötü anket bile bir fikir verir. Bütün aday adaylarımız ankete girecek. Oradan sağlıklı şekilde çıkmaları lazım. Örneğin 5 aday adayımız var. İsimleriyle ankete girecekler. 4’ü belli bir halkanın içine girmişse değerlendirilecek. Birinci, ikinci olana göre değil. Sonuçta anketler bir öngörü için yapılır. Sonuç için yapılmaz. Çünkü sınırlı sayıda insanla yapılan ve istatistiksel değeri olan bir çalışmadır. Ondan sonra biz yapacağımız analizle hangisinin daha iyi olabileceğiyle ilgili artı ve eksilerini ortaya koyacağız. Bu analizden de başarılı çıkmaları lazım. Netleştikten sonra Genel Merkezimiz ile istişare ederek sonuçlandıracağız. Biz olaya gerçekçi ve seçim kazanmak üzerine bakıyoruz. O olursa benim için iyi olur, bu olursa kötü olur gibi bir bakış açımız yok.”

 

“TEPEDEN İNME ADAY OLMAYACAK”   

Antalya’da tepeden inme adayların olmayacağını da belirten Karacan, kendisinin de aday olmayacağını açıkladı.

sam-4355.jpg

BAŞVURULAR 1 EKİM’DEN SONRA

Aday adaylık başvurularının başlamadığına da dikkat çeken Karacan, partide görevli olup da aday adayı olmak isteyenlere 1 Ekim’e kadar görevini bırakması için tavsiye kararı aldıklarını hatırlatarak, bu süre beklendikten sonra sürecin hızlı ilerleyeceğini bildirdi.

 

“YEREL SEÇİMLERLE GENEL SEÇİMLERİN FARKLI DİNAMİKLERİ VAR”

Geçtiğimiz yerel seçimlerde yüzde 18 seviyesinde olan İYİ Parti oylarının Mayıs ayında gerçekleştirilen genel seçimde yüzde 10’un altına düştüğü hatırlatılan Karacan, yerel seçimlerle genel seçimler arasında farklı dinamiklerin söz konusu olduğunu söyledi. Genel seçimlerde genel politikaların etkili olduğunu kaydeden Karacan, “Masadan oturmaydı, kalkmaydı derken herkes kendince yorumlamalar yaptı. Bazı yayın organlarının İYİ Parti’yi yıpratma politikaları oldu. Aslında meselenin özü bu. Sürekli saldırı yöntemiyle bizim kendimizi anlatmamıza fırsat bırakmadılar” şeklinde konuştu. Yerel seçimlerde genel seçimlerin aksine belediye başkan adayları, meclis üyesi adayları ve teşkilatların ön plana çıktığını kaydeden Karacan, seçmenlerin bakış açısının değişik olduğunu söyledi. Seçmenlerin gece bile ulaşabileceği, işini kolaylıkla yaptırabileceği kişileri tercih ettiklerine dikkat çeken Karacan, işin içine akrabalık ilişkilerinin de girdiğine işaret etti.

 

“BİZ BAĞIMSIZ GİRDİĞİMİZDE NİYE BÖLMÜŞ OLALIM?”

Seçime ayrı girmeleri nedeniyle belediyelerin kaybedilmesi durumunda kendilerine “Bölen” şeklinde bir suçlama gelebileceği sorulan Karacan, taraflardan birine suç atmanın yanlış bir yaklaşım olacağını söyledi. Bir tarafın suçlu görülemeyeceğine işaret eden Karacan, “Biz bağımsız girdiğimiz zaman niye bölmüş olalım? Beraber olalım diye teklifi daha önce Genel Başkan götürmüştü. İyi niyetli bir yaklaşımda bulundu. Türkiye’nin hemen hemen bütün şehirlerinde CHP’nin istediği her şey yapıldı. Meral hanım “Hepsini kabul ettik, biz istedik, biz gittik, onun için değersiz kaldık” şeklinde zaten ifade etti. 4 buçuk yıldır o değersiz hissettirilmeyi ve sahiplenilmemeyi biz yaşadık. Sahiplenmeyen ya da bu konuda şuana kadar herhangi bir talepte bulunmayan veya değer vermeyen bir yaklaşım niye görülmüyor da kendi logosu ile siyasi olarak yarışa girmek isteyen bir parti suçlu kabul edilsin?” diye sordu.

sam-4371.jpg

“CHP NE İSTEDİYSE GENEL BAŞKANIMIZ İTİRAZ ETMEDİ”

İYİ Parti kurulduktan sonra ilk seçimlere CHP’den milletvekili alarak girdiği, toplumda İYİ Parti’nin “CHP’ye vefa borcu var” algısı olduğu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “En büyük hataydı” şeklindeki sözleri hatırlatılan Karacan, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Tarih zamanına göre değerlendirilir. Dünün doğrusu veya yanlışı bugünün doğrusu veya yanlışı olmaz. Genel Başkanımız bundan pişmanlık duyduğunu söyledi ve bedeli olarak da ‘Yıllardır ödüyoruz’ dedi. Az önce ifade ettiğim gibi CHP ne istediyse Genel Başkanımız itiraz etmedi. Ağırlıklı olarak CHP’nin istediklerini yaptı.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1338 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim