Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çetin’den haritalı bölünme hatırlatması
26 Eylül 2017 Salı 16:25

Çetin’den haritalı bölünme hatırlatması

30 yıl önceki devletçiklere bölünmüş Suriye ve Irak haritasını hatırlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, Kuzey Irak’ta yapılan bağımsızlık referandumuna dikkat çekti. Haritanın zamanında ciddiye alınmadığını ifade eden Çetin, “Fakat arkasından Irak’ta savaş çı

30 yıl önceki devletçiklere bölünmüş Suriye ve Irak haritasını hatırlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, Kuzey Irak’ta yapılan bağımsızlık referandumuna dikkat çekti. Haritanın zamanında ciddiye alınmadığını ifade eden Çetin, “Fakat arkasından Irak’ta savaş çıkarılmış, Irak bölünmüştür. Sonra IŞİD diye ne olduğu belli olmayan bir örgüt türetilmiş, Suriye’nin bölünmesi planı başlamıştır. Bu haritalara ve planlara boyun eğmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bu tuzağa düşmeyecektir” dedi.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Eylül ayı olağan meclis toplantısı, oda toplantı salonunda Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında bugün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Antalya ve Türkiye gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesinin şık olmadığını belirten Çetin, Suriyeliler konusundan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuna kadar bir çok konuda değerlendirme yaptı.

“SEÇİMLERİN ERTELENMESİ ŞIK OLMADI”

Seçime hazırlandıkları sırada oda ve borsa seçimlerinin 6 ay sonrası Nisan ayına ertelenmesinin şık olmadığını ifade eden Çetin, “Birkaç gün önce Ankara Ticaret Odası seçimi ertelendi, sonra İstanbul Ticaret Odası seçiminin ertelenmesi söz konusu oldu. En sonunda bütün seçimler 6 ay ertelenmiş oldu. Ne olursa olsun, iki hafta kala böyle bir değişiklik şık olmamıştır. Erteleme sorun yaşanan oda ve borsalarla sınırlı kalmalıdır. Kuralların, geleneklerin bu kadar sık değişmemesi gerekir. Ankara, İstanbul gibi odalar en büyük odalardır. Kurumsallaşma süreçlerini bitirmiş olması gereken odalardır. Bizler buranın tapu sahibi değiliz. Kurumlarımız şahıslara bağlı değildir. Bir işadamı için bu görevler bu kadar mücadele ve gerilim konusu olmamalıdır. Hepimizin asli işi üretim ve ticarettir” dedi.

“ANTALYA’NIN BİZİM SEÇİM İŞLERİMİZLE ZAMAN KAYBETME LÜKSÜ YOK”

Komitelerin seçim enerjilerini sektörel çalışmaya dönüştürürse, çok daha başarılı çalışmalar yapılabileceğini ve böylece seçim ertelemesinin olumlu olabileceğini söyleyen Çetin, “Bunun için sen ben çekişmesini bir kenara bırakalım ve görevimizi en iyi şekilde yerine getirmeye bakalım. Şahsi çekişmelerle görevlerimizi aksatamayız. Kurumsal sorumlulukla el ele vereceğiz ve birkaç ay seçim konularını unutup birlikte çalışacağız. Antalya’nın bizim seçim işlerimizle zaman kaybetme lüksü yoktur. Birbirimizi kırmayalım, incitici söz ve tutumdan kaçınalım. Bazen bir söz alınıp, hiç ilgisi olmayan noktalara çekilebiliyor. Ayrıca, hepimiz her zaman birbirimizin yüzüne bakacağız. Cenaze törenlerinde bir araya geleceğiz. Ülkede, Antalya’da birlik ve beraberliği sağlamanın yolu önce buradaki birlikteliğimizden geçmektedir” diye konuştu. Oda seçimleri ertelenmemiş olsaydı son meclis toplantısını gerçekleştirerek teşekkür ve veda konuşması yapmış olacağını da hatırlatan Çetin, tüm meclis üyeleri ve ATSO çalışanlarına teşekkür etti.

“30 YIL ÖNCE CİDDİYE ALINMAMIŞTI FAKAT…”

Türkiye’nin gündeminde hayati meseleler olduğunu belirterek Kuzey Irak’ta gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunu hatırlatan Çetin,  Irak ile Suriye’yi bölünmüş olarak gösteren 30 yıllık bir haritayı gösterdi. Haritanın 30 yıl önce ciddiye alınmadığını söyleyen Çetin, “Fakat arkasından Irak’ta savaş çıkarılmış, Irak bölünmüştür. Sonra IŞİD diye ne olduğu belli olmayan bir örgüt türetilmiş, Suriye’nin bölünmesi planı başlamıştır. Irak ve Suriye’de Şii Irak Devleti, Şii Suriye Devleti, Sünni Arap Devleti ve Kürt devleti olarak 4 devlet kurulması hedeflenmiştir. Şimdi, Rusya, Türkiye, İran ve Irak bu oyunu bozmaya çalışmaktadır. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, buradan bu haritalara ve planlara boyun eğmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bu tuzağa düşmeyecektir. Biz birkaç milyonluk bir ülke değiliz, Kurtuluş Savaşı vermiş bir milletiz. Eğer vatan savunması gerekirse eli silah tutabilen 40-50 milyon kişi çıkar ve bu vatanı savunur. Elbette biz Antalya olarak her zaman dünyada ve bölgemizde barışı savunuruz. Bugün Antalya'ya Irak'tan, İran'dan, her dinden, her milliyetten insan gelip, barış ve huzur içinde tatil yapıyor. Birilerinin harita oyunları için etnik ve mezhebi bölünme tuzağına düşmeyeceğiz. Hükümetin ve muhalefetin bu konuda ortak duruşundan memnuniyet duyuyoruz. Milli uzlaşma işte bu nedenle önemlidir ve her zaman korunmalıdır” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜKNOHUTÇU CİNAYETİ TİTİZLİKLE SORUŞTURULMALI”

Antalya gündemiyle alakalı olarak çevreci Ali Ulvi Büyüknohutçu, boş arazide bulunan Atatürk heykeli ve Suriyeli mültecilerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çetin, “İlimizin dağları, ormanları, suları için mücadele veren Ali Ulvi Büyüknohutçu ismi unutulmamalı ve cinayet soruşturması titizlikle devam etmelidir. Atatürk heykeli konusu da önemlidir. Antalya’da bütün kurumlarımızın bu konuda hassas olduklarından şüphemiz yoktur. Bu tür olaylar kasıtlı olarak, kışkırtma amaçlı da yapılabilir. Bu olaylara karşı dikkatli davranılmalı ve kamuoyu aydınlatılmalıdır” dedi.

“SURİYELİ MÜLTECİLERİN DURUMLARI NETLEŞTİRİLMELİ”

Normalde Antalya’da Suriyelilerin yerleşmesine izin olmadığını fakat tarım sektöründe onların işine ihtiyaç olduğu söyleyen Çetin, “Suriyeli mültecilerin durumları netleştirilmelidir. Küçük küçük olaylar mücadele edilmezse altından kalkamayacağımız büyük olaylara dönüşebilir. Toplu olaylara, Antalya’ya yakışmayan görüntülere meydan verilmemelidir” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ

Kuzey Irak gelişmeleri, Almanya seçimi ve Amerika’da faiz artışı beklentisinin ekonomiyi etkilediğine işaret eden Çetin, şunları dile getirdi:

”Bildiğiniz gibi, son aylarda borsaya ve tahvile döviz girişi olmuş ve rahat bir dönem yaşanmıştır. Son günlerde borsadan bir miktar yabancı sermaye çıkışı olmuştur. Önümüzdeki aylarda dövizde küçük dalgalanmalar devam edecektir. Tüketici güveni Nisan ve Mayıs’ta yükselmişti. Fakat Eylül ayında sert düşüş yaşadık. Temmuz ayında konut satışları hızlı yükselmişti. Ağustos’ta yavaşlama ortaya çıktı. Kredi faizlerinde yükselme yavaşlatıcı etki yapmaktadır. Bir başka sorun beyaz eşya ve mobilyada vergi indiriminin sona ermesidir. Vergi indirimlerinin etkisinin bitmesi de sektörlerde yavaşlatıcı etki yapacaktır. Artık mobilya, beyaz eşya gibi ürünleri lüks görüp ÖTV veya yüksek KDV uygulaması gözden geçirilmelidir. Sektörlerimiz vergi indirimi ve desteklerin devam etmesini beklemektedir. Reel sektörün finansman sorunu önümüzdeki yıl artacaktır. Çünkü kredi ödemeleri ve ertelenen prim ödemeleri başlayacak.”

“EKONOMİK REFORMLARIN HIZLANMASINI BEKLİYORUZ”

“Ekonomide güçlü çıpalara ihtiyacımız var” diyen Çetin, “Önümüzdeki yıl enflasyon ne olacak, kur ne olacak, faizler ne olacak kesin olarak bilinemez, fakat hiç olmazsa Merkez Bankası ne yapacak, Maliye Bakanlığı ne yapacak? bunları bilmeliyiz. Çok somut 2023 hedefleri koymalıyız. Artık ekonomik reformların hızlanmasını bekliyoruz. En azından Ekonomik ve Sosyal Konsey aktif hale getirilmelidir ve sanayi 4.0 yatırımlarına devlet öncülük etmelidir. Reel sektörün sermaye ihtiyacını karşılamak için ortaklığı ve halka açılmaya teşvik etmeliyiz” diye konuştu.

EĞİTİM VE İMAJ KONULARINA DEĞİNDİ

Eğitim ve imaj konularına da değinen Çetin, “Eğitim reformu çok kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır. Eğitimde hedef kalite artışı ve fırsat eşitliği olmalıdır. İstanbul’daki, Antalya’daki, Erzurum’daki başarılı bir öğrencinin Robert Koleje girebilme şansı eşit olmalıdır. Almanya hükümetinin ekonomik yaptırım kararları gibi konulara karşı Türkiye’nin imajını güçlendirecek adımlar gereklidir. Sanayi yatırımları, ihracat, turizm gibi birçok alanda daha iyi bir dış imaja ihtiyacımız var. Türkiye demokrasi ve hukuk alanında dünyaya hitap edebilmelidir. Millet olarak demokratik, laik, sosyal hukuk devletini güçlendirme konusunda birlik ve beraberlik içinde olmalıyız” diye konuştu.

“ANTALYA EKONOMİSİNDE OLUMLU GÖSTERGELER VAR”

Antalya ekonomisine de değinen Çetin, “Olumlu ve olumsuz göstergelerimiz var. Olumlu göstergeler turizmde geçtiğimiz yıla göre yüzde 66 artışla 8 milyon turisti geçtik. 9 milyonu da geçeriz. Yıl sonunda 10 milyonu yakalarız. İhracatımız yüzde 24 oranında artış göstermiştir. KDV ve ÖTV tahsilatımız Ağustos'ta geçen yıla göre yüzde 10 artmıştır. Karşılıksız çek ve protestolu senetlerde yüzde 40’lar düzeyinde azalma var. Karşılıksız çek oranı yüzde 2’ye düşmüştür” açıklamasını yaptı.

OLUMSUZ GELİŞMELER

Çetin, Antalya ekonomisindeki olumsuz gelişmeleri ise şöyle sıraladı:

“Konut satışları Temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 42 arttı. Fakat Ağustos ayında yüzde 10 düşüş gerçekleşti. 2015 yılına göre Alman turist sayısında 1 milyon, toplam Avrupa pazarında 1 milyon 700 bin civarında kaybımız var. Avrupalı turistte azalma kent merkezindeki turizm ve ticarete olumsuz şekilde yansımaktadır. Antalya’da yatırımlarda geçen yıla göre toparlanma var. Ancak önceki yılların gerisindeyiz. Alınan yatırım teşvik belgelerinin hacminde 2014’te 3.3 milyar TL’den geçen yıl 562 milyona gerilemişiz. Bu yıl sonuna kadar 1.5 milyar TL’ye çıkabiliriz. 2016’ya göre yüksek artış olsa da artık geçmiş yıllara dönmek zor olacaktır. Çünkü turizmde zaten yeni yatak ihtiyacı yoktur. Geçen yıl Antalya’da hem gelir kaybı olmuş hem de gelir dağılımında bir miktar bozulma meydana gelmiştir. Dün açıklanan veriye göre bölgemizde ortalama kişi başı harcanabilir gelir, yani vergilerden sonra kalan gelir ortalama 19 bin 700 liradır. İstanbul, Ankara, İzmir’de ise 26 bin TL’dır. TUİK’e göre geçen yıl kişi başı gelirimiz yüzde 8 artmıştır. Türkiye’de en düşük gelir artışı olan bölgelerden birisiyiz.”

“İNOVASYON YARIŞMASI, POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKARDI”

Oda olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Çetin, gerçekleştirdikleri inovasyon yarışmasının yeni ürünleri gelecekte dünyaya tanıtacağını kaydetti. İnovasyon ödülünün büyük bir potansiyeli ortaya çıkardığını ifade eden Çetin, “Antalya’da her sektörde, tarımda, sanayide, turizmde inovasyon kültürünün filizlendiğini ve proje pazarı gibi projelerin ilerleyebileceğini görmüş olduk” diye konuştu. ATSO Kaleiçi Evi’nin açıldığını da hatırlatan Çetin, gerçekleştirilen ‘En güzel vitrin yarışması’nın da bir ilk olduğunu söyledi. Yapacakları çalışmalardan da bahseden Çetin, “Food Product ve Hotel Ekipmanları fuarlarına yurtdışından alım heyetleri getireceğiz. 7-8 ülkeden heyet gelecek. ANFAŞ işbirliğiyle ve Ekonomi Bakanlığımızdan destek alarak yapacağız. Yeni UR-GE projeleri için dönem gelmektedir. Yapı malzemesi, gıda ve tarımı yaptık. İhracat potansiyeli olan bütün sektörlerimiz için yapabiliriz. Örneğin mobilya sektörümüz olabilir. Alışveriş festivalimiz sona erdi. Yakında çekiliş yapılacak, otomobiller ve diğer hediyeler verilecek. Kadın girişimciler kurulumuz bu yıl Alışveriş festivaline yenilik kattılar. Önümüzdeki yıl daha farklı, daha büyük bir festival için şimdiden çalışmalıyız. Yöresel ürün mağazası konseptini ele almalıyız. Hatta bir adım daha atıp, yüzde 100 yerel ürün projesini de başlatabiliriz” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: yusuf katrağ
Bu haber toplam 7348 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim