Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ekonomik sıkıntı velilerin belini büküyor
05 Eylül 2023 Salı 16:39

Ekonomik sıkıntı velilerin belini büküyor

Yaşanan ekonomik sıkıntıya dikkat çeken Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Biz velilerin yaşamış olduğu ekonomik sıkıntı çocuklarımızın eğitim masraflarını karşılayamaz hale getirmekte. Eğitim sistemi her geçen yıl daha da fazla paralı hale getiril

Yaşanan ekonomik sıkıntıya dikkat çeken Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Biz velilerin yaşamış olduğu ekonomik sıkıntı çocuklarımızın eğitim masraflarını karşılayamaz hale getirmekte. Eğitim sistemi her geçen yıl daha da fazla paralı hale getirilmekte. Milyonlarca öğrenci velisi çocuklarını okutabilmek için çok yüksek rakamlarla harcama yapmak zorunda kalmakta” dedi.

 

2023-2024 eğitim öğretim dönemi, Pazartesi günü okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9'uncu sınıflar için hazırlanan okula uyum programı ile başladı. Tüm sınıf ve kademelerde ise 11 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Yeni eğitim öğretim dönemiyle birlikte, çocuğu okuyan ekonomik zorluk içindeki aileler kara kara okul masraflarını düşünmeye başladı. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle geçimini zorlukla sağlayan ailelerin belini birde okul masrafları bükecek. Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla ilgili açıklamada bulunan Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, ekonomik açıdan her yeni günün bir önceki günü aratır olduğunu söyledi. “Derinleşen yoksulluktan daha fazlasını yaşıyoruz artık. Açıkçası derin bir çıkmazdayız” diyen Koç, “Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşamakta. Temel tüketim maddelerinden kiralara, soframızdaki ekmeğimizden tüm ihtiyaçlara inanılmaz zam kasırgası sürüyor” diyerek velilerin yaşadıkları ekonomik sıkıntıya dikkat çekti. Ekonomik sıkıntının velileri çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamaz hale getirdiğine işaret eden Koç, “Eğitim sistemi her geçen yıl daha da fazla paralı hale getirilmekte. Milyonlarca öğrenci velisi çocuklarını okutabilmek için çok yüksek rakamlarla harcama yapmak zorunda bırakılmakta. Ödemiş olduğumuz vergileri, bizlerin ihtiyaçları için harcamaktan kaçınanlar, herkesin eşit ve parasız olarak yararlanması gereken eğitim hakkını para ile satmaya çalışanlar bu durumun öncelikli sorumlusudur” ifadelerini kullandı.

 

“EĞİTİM ARTIK LÜKS HALİNE GELDİ”

 Okula başlayan bir çocuğun eğitim masraflarının en basit hesaplamayla kıyafet, kırtasiye olarak ele alındığında 5-6 bin liraya kadar yükseldiğini belirten Koç, servis ücretlerinin de velilerin ödeyemeyeceği rakamlara yükseldiğini söyledi. “Beslenme, su, fotokopi, belirli gün ve hafta kutlamaları gibi harcamalar bu harcamaların dışında. En temel hak olan eğitim hakkı, artık biz veliler için lüks haline geldi” diyen Koç, “Bu, eğitim hakkının fiilen engellenmesidir. Eğitim masraflarının artmasının yanı sıra, çocuklarımızın okula kaydını yaptırırken bağış adı altında fahiş ücretler talep edilerek bizlere yaşatabilecekleri en sıkıntılı anları reva görüyorlar” açıklamasında bulundu. Okullara yeteri kadar verilmeyen eğitim ödeneği yüzünden velilerden zorunlu olarak bağış toplanarak kaynak oluşturulduğunu da belirten Koç, okulların eğitim ödenekleri artırılarak velilerden bağış toplama uygulamasına son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

“VERGİLERİN NİTELİKLİ VE ÜCRETSİZ EĞİTİM İÇİN KULLANILMASINI İSTİYORUZ”

Karar alıcılara seslenerek, “Açlık ve yoksulluk sınırı altında milyonlarca velinin maaşından alınan vergileri amacı dışında değil, amacına uygun olarak, en başta çocuklarımızın nitelikli ve ücretsiz bir şekilde eğitim almaları için kullanılmasını istiyoruz” diyen Koç, şunları kaydetti:

“Ayrıca çocuklarımızın okulda olduğu süre içerisinde beslenme ve sağlıklı suya erişim sorunları ile karşı karşıya kaldıkları da aşikar. Kantinden beslenme ücretleri geçen yılın en az iki katı olacağını varsayarsak bir öğrencinin günlük harcanması 90-100 liralara çıkması çok olası. Biz velilerin yüzde 50'sine yakınının asgari ücretle çalıştığı bu koşullarda bu masrafların karşılanması mümkün değil. Velilerin yaşadığı işsizlik, yoksulluk, sosyal yardımlara muhtaç olma hali özellikle tam zamanlı okullarımızda eğitim gören çocuklarımızda çok daha ciddi sorunlara yol açmakta. Karnı doymadan okula gelen milyonlarca çocuğumuzun derslerde baş dönmesi, baş ağrısı sorunu yaşadığını da biliyoruz.” HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

Bu haber toplam 1435 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim