Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Emekliler TOKİ bekliyor
24 Mart 2019 Pazar 16:34

Emekliler TOKİ bekliyor

2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından emekliye TOKİ sözü verildiğini hatırlatarak şuana kadar 7 bin 500 emeklinin kendilerine TOKİ talebinde bulunduğunu bildiren Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, “Antalya’d

2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından emekliye TOKİ sözü verildiğini hatırlatarak şuana kadar 7 bin 500 emeklinin kendilerine TOKİ talebinde bulunduğunu bildiren Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, “Antalya’da TOKİ başlasın bu talep 20 bini bulur. Emekli TOKİ bekliyor” dedi.

 

Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, emeklilerin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Emeklilerin aldığı maaşın yetersiz olduğuna dikkat çeken Tezcan, yasalardaki problemlerin düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi. Emeklilerin TOKİ’den ev beklentisi içerisinde olduğuna işaret eden Tezcan, şuana kadar kendilerine ulaşmış olan 7 bin 500 talep bulunduğunu bildirerek, gerekli yerlerle görüşmeler yaparak yazılı olarak bildirmesine rağmen şimdiye kadar bir sonuç alamadıklarını belirtti.

 

“MİLLET SEÇİM, EMEKLİ GEÇİM DERDİNDE”

Emeklilerin aldığı maaşın yetersiz olduğuna dikkat çeken Tezcan, “Millet seçim, emekli geçim derdinde. Emeklinin durumunu iyi gözlemleyebilmek için pazara akşam saatlerinde gideceksiniz. Emeklilerin kalmış, dökülmüş ürünleri nasıl almaya çalıştığını göreceksiniz. Bin lira maaş alıp da 800 lira kira ödeyen emekliden mucizeler yaratmasını bekliyoruz. Eğer emeklinin bir ayağı köye dayanmasın gerçekten çok zor. Emekli olup da birde çocuğu üniversitede okuyan varsa adeta borç için dilenmek mecburiyetinde. Biz geleceğimizin çocuklarını yokluktan heba ediyoruz. Pırıl pırıl çocuklarımızı okutamıyoruz. Emeklilerin yaşam kalitesi düştü. Sosyal faaliyetleri neredeyse sıfırlandı. Bugün toplu taşıma 65 yaş üstü ücretsiz olmasa boş kalır. Sadece otobüsler, tramvay ücretsiz diye çarşıya gelip, dolaşıp giden emeklimiz var. Her gün bunu yapan emekliler bulunuyor. Çünkü, harcayacak fazladan parası yok. Eğer toplu taşıma ücreti 65 yaş üstü için 1 lira olsa otobüse binen yaşlı sayısı yarı yarıya azalır” dedi.

 

“EMEKLİLER KENARA İTİLDİ”

Sosyal devlet çalışmalarıyla emeklilerin kenara itildiğini söyleyen Tezcan, “Emekli olan 850 lira maaş alırken, hayatında hiç pirim ödememiş olana sosyal devlet diye 800 lira maaş veriliyor. Bu adalet değil. Burada sıkıntı var” dedi. Emekliye bayramlarda verilmeye başlanan ikramiyenin seyyanen verilmesinin yerinde bir karar olduğunu da kaydeden Tezcan, “Maaşa göre verilseydi çok büyük adaletsizlik olurdu” ifadesini kullandı.

 

“PROBLEM DÜZELTİLMELİ”

Emeklilik yaşını yükselten ve emeklilik koşullarında değişikliğe yol açan yasalarla emekli olacakların işlerinin daha da zorlaştığına işaret eden Tezcan, “2008 yılında yürürlüğe girip 2045 yılında ilk emeklisini verecek olan bu yasa felaket. Şuanda yüzde 58, yüzde 48, yüzde 38 maaş bağlama oranları var. Bunların hepsi yüzde 30’a çekiliyor. Maaş bağlama oranlarıyla birlikte maaşlar düşüyor. 2045 yılından sonra emekli olacakların durumu bizden daha da zor. O yasada düzenleme yapılması lazım. 80 yaşında Avrupalı dimdik ayakta olarak tatil yaparken, bizim 60 yaşındaki insanımız ayakta durmakta zorlanıyor ve 10 metre yürüyemiyor. 65 yaşında emeklilik Türkiye’de çok zor. Burada bir problem var. Bu problem düzeltilmeli” diye konuştu.

 

“EMEKLİ TOKİ BEKLİYOR”

Emeklilerin en büyük sıkıntılarından birisinin ev sorunu olduğunu vurgulayan Tezcan, şunları dile getirdi:

“Bir TOKİ sıkıntımız var. Sayın Valimizle görüştük. Gerekli mercilere yazılarımızı da yazdık. Antalya emeklisi ‘Başka yerlerde yapılıyor da Antalya’da neden TOKİ yapılmıyor?’ diye soruyor. Antalya’da TOKİ yaparak diğer illerle arasında ayrıcalık olmadığını ortaya koymak mecburiyetindeler. Antalya çok büyük göç alıyor. Her yıl 40-50 bin kişi göç ediyor bu şehre. Antalya’daki emekli TOKİ bekliyor. Şuan TOKİ için bize başvurmuş olan 7 bin 500 emekli var. Bugün Antalya’da TOKİ evleri yapılacak densin talep 20 bini bulur. Bize yapılan talepleri yazıyla Valiliğe, Büyükşehir Belediyesi’ne ve TOKİ dairesine 6 bin 500, 7 bin 500 iken bildirdim. Artarsa yine bildireceğim. Üyelerimizin bütün bilgileriyle birlikte bende müracaat formları var. Getirin dedikleri zaman hazırda bekleyen dosyaları hemen götüreceğim. İstenirse elektronik ortamda da teslim ederim.”  

 

“DAVUTOĞLU SÖZ VERMİŞTİ”

2015 yılında Ankara’da gerçekleştirdikleri genel kurula katılan dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kendilerine TOKİ evi sözü verildiğini hatırlatan Tezcan, “Bizler ev talebini ilettiğimizde Davutoğlu, ‘Emekliler, emekliler derneğine giderek taleplerini yazdırsın. Biz yapacağız ve TOKİ’den ev dağıtacağız’ dedi. Bize de yüzde 25 kontenjan ayırdılar. Yani, Antalya’da 10 bin daire yapılırsa 2 bin 500’ü bizim derneğimize kayıtlı üyelere verilecekti. Şuanda bize ulaşan 7 bin 500 talep de bu nedenle geldi” diye konuştu.

 

“UYGUN FİYATLI OLMALI”

Arsa talepleriyle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de 3 ay önce söz verdiğini kaydeden Tezcan, emeklilere verilecek TOKİ dairelerinin ücret olarak da uygun olması gerektiğine dikkat çekti. “Bin lira maaş alan bir emekli 800 lira taksitle ev alamaz. Emekliye verilecek dairenin taksiti en fazla 350 ila 400 lira civarında olmalı. Yoksa emekli sadece enflasyon farkını ödeyemez” diyen Tezcan, düşük faizli kredi ve sabit fiyatla emeklilerin ev sahibi yapılabileceğini söyledi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1364 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim