Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Fiyatlar korkunç artıyor”
08 Eylül 2023 Cuma 16:32

“Fiyatlar korkunç artıyor”

Optik sektöründe aşırı fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çeken ATSO eski Meclis Üyesi ve Keskin Optik sahibi Müfit Perdahlı, tek seferde yüzde 50’yi aşan zamların sektörde şimdiye kadar görülmemiş bir şey olduğunu söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) eski Meclis Üyesi ve Keskin Optik sahibi Müfit Perdahlı, yıllardır içinde bulunduğu sektörle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Ekonomik krizin sektörü derinden etkilediğine işaret eden Perdahlı, son dönemde yaşanan aşırı fiyat artışlarına dikkat çekti. Optik piyasasında şimdiye kadar görülmemiş zamların yaşandığının altını çizen Perdahlı, rekabetten dolayı maliyetleri artmasına rağmen perakendecilerin bu artışları fiyatlarına yansıtamadığını kaydetti. Dövize bağlı sektördeki zamların üretici veya ithalatçı kaynaklı olduğuna işaret eden Perdahlı, perakendecilerin sattıkları ürünleri aynı fiyata yerine koyamadığını da belirtti.

 

“MÜTHİŞ BİR FİYAT ARTIŞI VAR”

Gözlük çerçeve ve camlarının dövize bağlı olduğunun altını çizen Perdahlı, “Adı yerli üretim ama hammaddesi ithal veya yurt dışından yarı mamul olarak geliyor. Onun için hepsi dövize bağlı. Toptancılarda, üreticilerde, ithalatçılarda müthiş bir fiyat artışı var. Kontrolsüz denilebilecek bir fiyat artışı” dedi.

 

“FİYAT KORKUNÇ ARTIYOR”

Tüketicilerin perakendecilerle muhatap olduğuna dikkat çeken Perdahlı, “Müşteri bize bir markanın fiyatını soruyor. Örneğin 2 bin lira diyoruz. O an bütçesi yeterli değilse, bütçesini toparlayıp 1 ay sonra gözlüğü almaya geldiğinde aynı gözlüğün fiyatı 3 bin 500 lira oluyor. Marka ve modelde değişen hiçbir şey yok ama fiyat korkunç artıyor” dedi.

36dc2b8c-7642-45a9-9daa-1c71e13b870f.jpg

“YÜZDE 50 ZAM BUGÜNE KADAR GÖRÜLMEMİŞ BİRŞEY”

Optik piyasasında tek seferde yüzde 50 ve üzeri fiyat artışlarının söz konusu olduğunu ileri süren Perdahlı, “Tek seferde yüzde 50 zamlar bugüne kadar hiç görülmemiş bir şey. Önceden de zam geliyordu. Yıl içinde mantıksal ölçülerde yüzde 10-15-20 oranlarında zam gelirdi. Toplamda yıl içindeki zam yüzde 40-60 civarında olurdu. Şimdi üretici veya ithalatçı tek seferde yüzde 50 zam yapıyor ama bu ürün gerçekten yüzde 50 zammı hak ediyor mu? Bu gerçekten bilimsel bir artış mı yoksa gelişigüzel keyfi bir artış mı? Bunlara bakılması lazım” şeklinde konuştu.

 

“ÇÖZÜM PERAKENDECİDE DEĞİL”

Fiyatlar konusunda çözümün perakendecide olmadığını belirten Perdahlı, “Bunun çözümü nihai tüketici ile muhatap olan perakendecide değil. Fiyat kontrolü üretici ve ithalatçı bazında sağlanmalı. Tamamen üretici ve ithalatçıdaki fiyat artışından kaynaklı. Çünkü bizler, gelişigüzel fiyat artıramıyoruz. Ancak, girdi maliyetimiz arttığında artırırız. Hatta, asgari ücret, internet, elektrik ücreti gibi masraflarımız artsa bile fiyatları artıramıyoruz. Çünkü, sektörde korkunç bir rekabet var. Ürün bazında girdi maliyetimiz artınca bizde artırmaya mecburuz” açıklamasında bulundu.

 

“SATTIĞIMIZ ÜRÜNÜ AYNI FİYATA YERİNE KOYAMIYORUZ”

Sattıkları ürünü aynı fiyata yerine koyamadıklarını vurgulayan Perdahlı, “Artık ürünü sattığımız fiyata yerine koyamıyoruz. Bu da işletmeleri zarara ve iflasa götürüyor. Kâr etmek bir tarafa bizler en azından sattığımız ürünü yerine koyabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

“EN BÜYÜK SIKINTI FİYAT ARTIŞLARI VE BU ARTIŞLARI KONTROL EDEMEME”

Optik sektörünün en büyük sıkıntısının fiyat artışları ve bu artışları kontrol edememe olduğunu belirten Perdahlı, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Maalesef perakendeci olarak fiyat artışlarını kontrol edemiyoruz. Diyelim ki yıl başında envanterimizde 2 bin ürün varsa, yıl sonundaki kârımıza baktığımızda yok denecek kadar az. Envanterimizdeki ürüne baktığımızda onun da azaldığını görüyoruz. Bu sefer bu işi yapmak mı, yapmamak mı iyi? diye düşünüyorsunuz. Bu kadar yüksek zamlara rağmen, düşük kâr marjıyla kâr-zarar analizini yaptığımızda çok ciddi sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Maalesef orta ölçekli veyahut esnaf işletmelerinin kâr marjları çok düştü ve ayakta durmaları zorlaştı.” HABER: ÖMER ALİ YETGİN

Bu haber toplam 1256 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim