Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya28 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gaziler Günü törenle kutlandı
19 Eylül 2019 Perşembe 16:23

Gaziler Günü törenle kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Eylül 1921 tarihinde Meclisten gazi unvanını almasının ardından her yıl 19 Eylül’de kutlanan Gaziler Günü için Antalya’da tören düzenlendi.

Her yıl 19 Eylül’de kutlanan Gaziler Günü, tüm yurtta olduğu gibi Antalya’da da törenle kutlandı. Dün sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamaya Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Garnizon Komutanı Piyade Albay Tuncay Polat, CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Antalya Şube Başkanı emekli Albay Zeynel Abidin Sezer, gaziler, askerler ve kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

 

ŞİİR OKUNDU

Törende Atatürk anıtı önüne Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Garnizon Komutanlığı ve Gaziler Derneği çelenkleri konularak, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gaziler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajın okunduğu törende muharip gazi Yusuf Özkara, ‘Muharip Gazi’ isimli şiiri dillendirdi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Antalya Şube Başkanı emekli Albay Zeynel Abidin Sezer ise, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

sam_9758.jpg

“ÖNCE VATAN DEMEK ÖNCELİKLİ GÖREVDİR”

“Bugün, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyerek, insanca yaşamak isteyen vatan evlatlarının bağımsızlık ve özgürlük simgesi Gaziler Günü” diyen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Antalya Şube Başkanı emekli Albay Zeynel Abidin Sezer, “Bugün, Türk milletinin özü, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Mehmetçik ile birlikte biz gazilerin en onurlu ve mutlu günü. Bugünü kutlamanın önemi, bugünü neden kutladığımızı anlıyorsak değerlidir. Zira, şehit ve gazisine sahip çıkmayan, saygı göstermeyen bir millet, vatan sevgisi ile yaşayan, vatan sağ olsun diyerek canını bu vatana adayan en büyük zenginliğini kaybeder. Ayrıca tarihini bilmeyen, milli ve manevi değerlerine sahip çıkmayan milletler geleceğini inşa edemez. Tarihin çöplüğü inançsız ve vatan sevgisinden uzak milletlerin yok olma hikayeleri ile doludur. Bunun için; tarihine, bayrağına, milli ve manevi değerlerine sahip çıkarak önce vatan demek her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının öncelikli vatan görevidir” dedi.

sam_9777.jpg

“BU TOPRAKLARI BÖLDÜRMEYİZ”

“Bugün, bir milleti, devleti yok eden nemelazım deme, üretmeden tüketme, akıl yürütmeden sunulanı olduğu gibi kabul etme zamanı değil. Diğer taraftan, iç ve dış gelişmeler değerlendirildiğinde, ülke olarak her zamandan çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu dönemdeyiz” diyen Sezer, vatan sevgisinden ve bayrak aşkından uzak olanlara şöyle seslendi:

“Ey gaflet ve delalet içinde olanlar, göklerden gelen bir ses, sizlere ne diyor, dinleyin. Yıldırımlar yaratan bir ırkın ahfadayız. Tufanları gösteren tarihlerin yadıyız. Kanla irfanla kurduk biz bu Cumhuriyeti. Cehennemler kudursa ölmez nigahbanıyız. Bu sese kulak verin. Bu ses, savaş meydanlarının korkusuz kahramanlarının sesidir. Bu ses, Mehmetçiğin, Türk milletinin sesidir. Bizler, göğsündeki çelikleşmiş iman gücüyle Çanakkale’de çelik zırhı delerek Çanakkale’yi geçilmez yapan, ‘Taarruzu değil ölmeyi emrediyorum’ diyen Türk oğlu Türk Atatürk’ün azimli, kararlı, hürriyet aşığı ruhunu taşıyan nesilleriz. Asil Türk milletiyiz. Şehit ve gazilerimizin kanları ve canlarıyla vatan yaptıkları bu toprakları böldürmeyiz. Milletimizi şu veya bu diye sosyal fay hattına ayırıp, ayrıştırmayız. Biz; selam olsun tüm kefensiz yatanlara, selam olsun kanları ile bu toprakları vatan yapan tüm kahramanlara diyerek, ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen Atatürk'ün ilke ve prensipleri ile sonsuza kadar var olacağız. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşanıp, yaşatılacaktır. Tüm dünyaya haykırıyoruz; vatan varsa varız bilinciyle vatanımıza canımız feda. Ya istiklal ya ölüm.”

sam_9760.jpg

“ŞEHİTLİK VE GAZİLİK BÜYÜK BİR ŞEREFTİR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında şunları ifade etti:

“Aziz milletimiz şanlı zaferlerle tarihin akışını değiştirirken, ‘Ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz’ düsturuyla büyük mücadeleler vermiş; bayrağını, vatanını ve istikbalini canı pahasına korumuş; bizlere kahramanlıklarla dolu bir geçmiş emanet etmiştir. Milletimiz 1071’de Anadolu’nun kapılarını açarken, Çanakkale ve İstiklal Savaşları’nda vatanına sahip çıkarken, terörle mücadelede ve 15 Temmuz’da hainlere karşı istikbalimizi korurken gaza anlayışını tüm değerlerin üzerinde tutmuştur. Göğüslerini vatanlarının selameti için siper etmiş olan şehit ve gazilerimiz, milletimizin nezdinde en muteber mertebeye erişmişlerdir. Şehitlik ve gazilik unvanları, hiçbir maddi değerle, hiçbir dünyevi payeyle ölçülemeyecek derecede büyük bir şereftir. Bu gazi milletin bir ferdi olmak hepimiz için büyük onur ve gurur kaynağıdır. Bugün aynı inanç ve kararlılıkla vatanımıza sahip çıkarken, bizim de en büyük arzumuz, şehit ve gazilerimizin emanetini muhafaza etmek, ay yıldızlı bayrağımızı bu topraklar üzerinde ilelebet özgürce dalgalandırmak ve aziz milletimizle dayanışma içinde, bu emaneti çok daha yükseklere taşımaktır. Bu vesileyle, Cumhuriyetimizin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk’e İstiklal mücadelesindeki önderliğinden dolayı ‘Müşir ve Gazi’ unvanı verilişinin yıldönümünü ve Gaziler Günü’nü en içten duygularımla kutluyor, tüm gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”

 

“ONUR VE ŞEREF GÜNÜ”

Antalya Valisi Münir Karaloğlu ise, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, bu toprakları yurt kılmak ve yurt tutmak üzere, canlarından ve serlerinden vazgeçerek mücadele veren kahraman gazilerimizin onur ve şeref günü. Bugün aynı zamanda, Cumhuriyetimizin kurucu lideri gazi Mustafa Kemal Atatürk’e gazi unvanı verilişinin 98. yıl dönümü. Tüm gazilerimizi minnetle anıyor, onların büyük bir cesaret örneği göstererek nail oldukları bu şerefi, milletçe büyük bir coşku ile paylaşıyoruz. Şehadetle birlikte gazilik de bu toprakların en temel değeridir, yaşam nefesidir; vatan savunmasının özüdür. Bu öz, yüksek medeniyetimizin temel inancından beslenmiş, kahraman ve büyük milletimizin cesaretiyle perçinlenmiştir. Ecdadımızın sahip olduğu bu gaza ruhu sayesinde, bin yıldır üzerinde yaşadığımız bu topraklar Türk ülkesi olarak tanımlanmış, aziz milletimizin verdiği milli mücadele neticesinde de Türkiye Cumhuriyeti olarak tescillenmiştir. Aziz vatanımız hem gaziliğin hem de şehadetin yuvası, aziz milletimiz de bu yuvanın sarsılmaz bekçisidir. Gazilerimizle şehitlerimiz milli varlığın güvenceleri, milli istiklalin yenilmez güçleridir. Onlardan bize kalan emanetlere sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcudur. Bu topraklar uğruna canlarını feda eden şehit ve gazilerimiz de sonsuza kadar başımızın tacıdır.”

 

“BU TOPRAKLARI ELİMİZDEN ALABİLECEK HİÇBİR KUDRET YOK”

Vali Karaloğlu mesajını şöyle tamamladı:

Bilinmelidir ki, söz konusu vatan olunca, şehadeti göze almış, gaziliği kader bilmiş bir millet olarak, yeryüzünde bizi yenecek, bu toprakları elimizden alabilecek hiçbir kudret bulunmamaktadır. Bu Cennet vatan ezanımızın, bayrağımızın, milletimizin müstahkem kalesidir ve inşallah ilelebet böyle kalacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları vatan kılan aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize esenlikler diliyor, sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Ay yıldızımızın gölgesinde, nice 19 Eylül’lerde buluşmak temennisiyle, Gaziler Gününüz kutlu olsun.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2212 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim