Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Gençlerimizi değil, Türkiye’nin geleceğini kaybediyoruz”
15 Eylül 2023 Cuma 14:30

“Gençlerimizi değil, Türkiye’nin geleceğini kaybediyoruz”

Üniversite öğrencilerinin barınma ve beslenme sorunlarına dikkat çeken İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, gençlerin eğitimin merkezine yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Gençlerimizi değil, Türkiye’nin geleceğini kaybediyoruz” diye uyardı.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan ve partililerle birlikte Akdeniz Üniversitesi önünde basın açıklaması yaparak öğrencilerin barınma ve beslenme sorununa değindi. 2023 yılının ikinci yarısına girilirken, Türkiye’nin ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunun altını çizen Kaya, “Artan hayat pahalılığı, enflasyon sorunu vatandaşlarımızı olumsuz olarak etkilemekte. Bunun yanında özelikle büyükşehirlerde giderek derinleşen bir barınma krizi ile de karşı karşıya kalmış durumdayız” dedi. 2023-2024 eğitim dönemi öncesinde üniversite öğrencilerinin barınma ve beslenme sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Kaya, Antalya’nın barınma krizinin en çok hissedildiği şehirlerin başında geldiğini dile getirerek, “Bugün vatandaşlarımız oturdukları yerlerden başka yerlere taşınmak zorunda kalıyor. Antalya’daki memurlar başka illere tayinlerini istemek durumunda kalıyor” dedi. Barınma krizinin üniversite öğrencilerini de derinden etkilediğine işaret eden Kaya, yurtların nitelikli hale getirilerek artırılması gerektiğini vurguladı. Beslenme sorununa da değinen Kaya, öğrencilerin hayatının Survivor olduğunu söyledi. Çözüm önerilerini de dile getiren Kaya, “Biz burada gençlerimizi değil, Türkiye’nin geleceğini kaybediyoruz” diye uyardı.

 

“SORUNU ÇÖZMEZSEK YA EĞİTİME BAŞLAYAMAYACAKLAR YA DA EĞİTİM HAYATINA ARA VERECEKLER”

Kaya, üniversite öğrencilerinin Ekim ayı başında eğitime başlayacaklarını hatırlattı. Okumak için Antalya’ya gelecek olan öğrencileri, barınma krizinin ciddi anlamda etkileyeceğini vurgulayan Kaya, “Barınma krizinden gençlerimiz de ciddi anlamda etkilenecek. Gençlerimizin bu sorununu çözmezsek ya eğitim hayatına başlayamayacak ya da başladıkları eğitim hayatına ara vermek zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu.

sam-4375.jpg

“ÖĞRENCİLER, TOPLAMA KAMPI GİBİ YERLERDE BARINMAK ZORUNDA KALIYOR”

Türkiye’de ön lisans ve lisans olmak üzere geçtiğimiz yıl 2 milyon 800 bin, bu yıl 900 bin öğrencinin katılımıyla toplam 3 milyon 700 bin öğrencinin eğitim hayatına başlayacağını söyleyen Kaya, şöyle konuştu:

“Bunun karşılığında verilen Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndaki yurt kapasitesi 850 bin ila 950 bin arasında. Yani her 4 öğrenciye 1 yatak düşüyor. Bizler artan hayat pahalılığının karşılığında gençlerimize yeterince barınma imkanını sağlamak zorundayız. Mevcut iktidar bu sorunu yatak ekleyerek çözme yoluna gidiyor. Gençlerimize olumsuz koşullarda barınma imkanı veriyor. Kredi Yurtlar Kurumu’nda 6 kişilik odalardan bahsediyoruz. Öğrencilerimiz orada sıkışık bir ortamda çalışma masası, buz dolabı koyamadan, ortak banyo ve tuvaleti kullanarak toplama kampı gibi bir yerde barınmak zorunda kalıyor. Belli hapishanelerin koşulları mevcut yurtlardaki 6 kişilik yerlerden daha konforlu.”

 

“ANTALYA’DA HER 100 ÖĞRENCİYE 22 YATAK DÜŞÜYOR”

Antalya’da 82 bin üniversite öğrencisinin eğitim hayatına başlayacağını kaydeden Kaya, “Antalya’daki yurtlar 18 bin yatak kapasitesine sahip. Her 100 öğrenciye 22 yatak düşüyor. İstanbul’da durum daha da vahim. 1000 öğrenciye 23 yatak düşüyor. Bu koşullarda biz öğrencilerimizden nasıl sağlıklı bir eğitim hayatı bekleyebiliriz?” diye sordu. 

sam-4388.jpg

“GENÇLERİMİZİ DEĞİL, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ KAYBEDİYORUZ”

“Biz burada gençlerimizi değil, Türkiye’nin geleceğini kaybediyoruz” diyen Kaya, “Mevcut yurtların koşullarını iyileştirmeden, kapasitesini artırmadan, gençlerimizi sağlıklı bir şekilde geleceğe hazırlayamayız. Yurtların acilen açılması gerekiyor. Açılan yurtlar, yeterli donanıma sahip olarak sağlıklı koşullarda gençlerimize hizmet vermeli” dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir eylem planıyla yurt kapasitesini acilen artırmak zorunda olduğunu da dile getiren Kaya, “Gençlerimizi eğitim sisteminin merkezine almak zorundayız. Her 3 yılda eğitimdeki sınav sistemini değiştirerek bu sorunu çözemeyiz. 2 kişilik odaları 4 kişilik, 6 kişilik yaparak bu sorunlar çözülmez. Önce gençlerimize yatırım yapmalı, onları değerli hissettirmeliyiz” açıklamasında bulundu.

 

“YURTLAR YAŞAM VE EĞİTİM MERKEZİ HALİNE GETİRİLMELİ”

İYİ Parti’nin yurtlarla ilgili görüşlerini dile getiren Kaya, “İYİ Parti olarak mevcut yurtların iyileştirilmesini, kampus şekline getirilerek bir yaşam ve eğitim merkezi haline getirilmesini savunuyoruz. Öğrencilerimize sınırsız ve kotasız ücretsiz internet verilmeli. Çünkü, internet bugün ekmek, su gibi temel bir ihtiyaç haline geldi. Artık lüks değil temel ihtiyaç” dedi. 

 

“1250 TL TEMEL BESLENMEYE BİLE YETMİYOR”

Öğrencilerin yaşadıkları beslenme sorunlarına da dikkat çeken Kaya, şunları dile getirdi:

“Öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekiyor. Bugün öğrencilerimize 1250 TL’lik kredi ve burs imkanı sağlanıyor. Geçen yıl 1 milyon 400 bin öğrencimiz bu imkanlardan faydalandı. 500 bin tanesi burs olarak kullanmış. Bir genç 1250 TL ile bir ayı nasıl tamamlayabilir? Bırakın ayı haftayı nasıl tamamlar? Antalya’da yurtta kalan bir öğrencinin birinci öğün yemeği 15 TL. İkinci öğün 40 TL’dir. 15 TL de bir simit ve çay yapıyor. Günde 69 TL’den ayda 2070 TL yapıyor. Aldığı 1250 TL temel beslenmesine bile yetmiyor. Minimum, en basit beslenmesinden bahsediyoruz.”

sam-4390-001.jpg

“ÖĞRENCİLERİN HAYATI SURVİVOR OLDU”

 DİSK’in Temmuz ayı verilerine göre bir öğrencinin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için ayda en az 3 bin 150 lira harcaması gerektiğine işaret eden Kaya, “Biz 1250 lira vererek bu öğrencimizin hayatta kalmasını bekliyoruz. Antalya’daki sorunların birisi buraya okuyamaya gelen öğrencilerimiz kayıtlarını yaptıramayacak ya da ara vermek zorunda kalacak. Öğrencilerimiz bu güzel şehrimizde ayakta kalma mücadelesi verecek. Televizyonda Survivor programı vardı. Oradakilerden daha çok mücadele etmek zorunda kalacaklar. Hepsinin hayatı şuanda Survivor olmuş durumda” diyerek kredi ve burs ücretlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.   

 

“SOSYALLEŞMEDEN NİTELİKLİ OLMALARINI BEKLİYORUZ”

Özel yurt fiyatlarının da 3 bin ila 15 bin lira arasında değiştiğini söyleyen Kaya, “Özel yurt fiyatları el yakıyor. Öğrencilerimiz birde yurt parası ödemek zorunda. Yurt ücretleri 345 ila 570 lira arasında. 450 lira ortalama alsak, gidiş dönüş 13 lira ulaşım bedeli olsa, haftada bir 60 liraya kahve içse, bu öğrencinin aylık gideri 3 bin lirayı geçiyor. Biz öğrencilerimizden kendisine giysi, kitap almadan, sinemaya gitmeden, sosyalleşmeden hayat sürmesini bekliyoruz. Bunun karşılığında da nitelikli olmalarını, ülkeye katkıda bulunmalarını bekliyoruz. Öncelikle hayat koşullarını iyileştirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

 

KREDİ BORÇLARINI SOSYAL PROJELERDE ÇALIŞARAK ÖDEME ÖNERİSİ

Geçtiğimiz yıl 105 bin öğrencinin maddi olanaksızlıklar nedeniyle üniversite hayatına başlayamadığını kaydeden Kaya, şöyle konuştu:

“Öğrencilerimiz üniversiteye başlayamıyor. Başlasalar bile eğitimlerini zorlukla sürdürüyorlar. Eğitim dışında her şeye yoğunlaşıyorlar. Mezun olduktan sonra iş bulamıyorlar. İş bulsalar asgari ücretle çalışmak zorunda kalıyorlar. Okumak için aldıkları krediyi de devlet geri ödemelerini istiyor. İYİ Parti olarak öğrencilerin kredi borçlarını ödeyebilmeleri için sosyal projelerde çalışmalarını teklif ettik. Öğrencilerimiz kredi borçlarını nakit olarak değil, sosyal projelerde yer alarak ve topluma faydalı olarak ödeyebilir. Yüzde 10’unu nakit, yüzde 90’ını sosyal projelerde çalışarak.” 

sam-4380.jpg

“GENÇLERE YATIRIM YAPMAYACAKSAK ÖNCELİĞİMİZ NEDİR?”

Gençlerin yüzde 80’inin elverişsiz koşullarda yaşadığını ve beslendiğini iddia eden Kaya, “Biz bu gençlerden nasıl büyük bir bilim adamı, nasıl nitelikli bir mühendis olmasını bekleyebiliriz?” diye sordu. 18 yaşındaki gençlerde PISA sınav sonuçlarında 79 ülke arasında okuduğunu anlama, matematik ve fen bilimlerinde Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında ortalamanın üzerine çıkamadığını hatırlatan Kaya, bunun sebebinin gençlerin eğitim dışında yoğunlaşmak zorunda kaldığı şartlar olduğunu söyledi. Ek bütçe ve vergi artırımlarına dikkat çekerek “Gençler bu bütçenin neresinde?” diye soran Kaya, “Barınma ve geçim sorunu çeken gençlerimiz bu bütçenin neresinde? Biz gençlere yatırım yapmayacaksak, bizim önceliğimiz gençler değilse önceliğimiz nedir?” diye sordu.  

 

KAYA’DAN ÖNERİLER

Konuşmasının sonunda önerilerini dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

“Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı barınma sorununu çözmek için acilen nitelikli binalar kiralayarak gençlere nitelikli yurtlar sağlamalı. Özel sektör bu konuda teşvik edilmeli. Fiyatlar teşvik edilerek, denetlenerek öğrencilere özel yurtlardan yararlanma imkanı sağlanmalı. Özel yurtlar sıkı denetlenerek ailelerin ve öğrencilerin daha güvende hissetmeleri sağlanmalı. 1250 lira olan kredi ve burs miktarı en az 2500 liraya çıkarılmalı. Yurtlarda yer bulamayan öğrenciler nedeniyle milletvekilleri olarak bizler onlarca telefon alıyoruz. Öğrencileri yurtlara koyabilmek için aracı olmamız isteniyor. Yurt bulamayan öğrencilere devlet kira yardımı yapmak zorunda. Mevcut yurtlardaki şartlar biran önce iyileştirilmeli.”

 

“ORTADA KALAN TÜRK GENÇLİĞİ DEĞİL, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİDİR”

 Son olarak yerel seçimlerin yaklaştığını hatırlatarak bütün belediye başkan adaylarına çağrıda bulunan Kaya, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Toplu taşıma gençlerimiz için ücretsiz hale getirilmeli. Aynı zamanda internet de gençlerimize limitsiz ve kotasız olarak ücretsiz verilmeli. Devletimiz milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Kendi öz evlatlarına mı sahip çıkamayacak? Önce gençlerimize sahip çıkalım ki Türkiye’nin geleceği kurtulsun. Şuanda yer bulamayıp ortada kalan sadece Türk gençliği değil, Türkiye’nin geleceğidir. Bu konuda yetkili makamları acilen göreve davet ediyorum.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1240 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim