Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"HES projesine izin verilmesin"
22 Haziran 2017 Perşembe 22:07

"HES projesine izin verilmesin"

Alakır Nehir Kardeşliği Platformu, Antalya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu.

 Alakır Nehri'ne yapılması planlanan HES projesine tepki gösteren Platform üyeleri, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda görüşülen projenin geri çekilmesini istedi.

 "CANLILARIN SESİ OLABİLMEK İÇİN TOPLANDIK"

Antalya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önünde, öğle saatlerinde yapılan basın açıklamasını Platform Sözcüsü Tuğba Güral yaptı. Alakır Nehri'ne yapılması planlanan HES projesi ile ilgili hazırlanan ÇED raporlarının, mahkeme tarafından üç defa reddedildiğini hatırlatan Güral, Danıştay'ın da Alakır Nehri'ne kesinlikle HES yapılamaz hükmü olduğunu söyledi.

Güral; "Açtığımız davalar sonucunda tam üç kere ÇED raporu mahkeme tarafından iptal edilen, hatta Danıştay'ın hakkında 'kesinlikle HES yapılamaz' hükmü bulunan koruma alanı sınırları içerisindeki Dereköy HES projesi  için Reis şirketinin yaptığı dördüncü başvuru bugün Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda görüşülecek. Kritik olarak tehlike altındaki tür kategorisinde yer alan, dünyada sadece Alakır Nehri'nde yaşadığı tescil edilen Alakır Alası adlı balığın ve yine dünyada sadece o bölgede yaşadığı tespit edilen Alakır Gelinciği türünün yaşamını direkt tehlike altına sokan bir AVM'nin elektriğini bile üretemeyecek kapasitede olan bu projeye karşı bizde, sesi duyulmayan canlıların sesi olabilmek adına burada toplandık" diye konuştu.

 

CANLILARIN NESLİ TÜKENECEK

 

Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın 3 Temmuz tarihli ilke kararlarını hatırlatan Tuğba Güral, Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporundan dipnotlar verdi. Güral, basın açıklamasına şöyle devam etti: "Doğal Sit Alanlarında Planlanan HES Projelerine yönelik alınan kararlar doğrultusunda, Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nda; Küresel ve ulusal ölçekte dar yayılımlı, kritik, nesli tehdit ve tehlike altında endemik tür veya türlerin, üreme ve beslenme alanlarını ihtiva eden, hayati ihtiyaçlarını temin edebileceği uygun yaşama şartlarını taşıyan, göç ve yayılma alanlarını ve göç yollarını ihtiva eden kriterleri bünyesinde bulunduran doğal sit alanlarında HES yapımına izin verilemeyeceği karara bağlanmıştır. Reis şirketinin Dereköy HES projesi ile suyunu almak istediği nehir yatağında dünyada sadece Alakır Nehri'nde yaşayan bir alabalık türü olan Alakır Alası yaşamaktadır. Ayrıca yine o bölgede Alakır Nehri'nin akışının sağlandığı mikro iklim sayesinde dünyada sadece orada var olan bir bitki türü olan Alakır Gelinciği vardır"

 

"ALAKIR KORUMA ALANIDIR"

 

 

Reis Şirketinin Dereköy HES Projesi başvurusunun, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından reddedilmesini isteyen Alakır Nehir Kardeşliği Platformu Sözcüsü Tuğba Güral;"  Kurulun aksi bir karar alması durumunda, kurul üyeleri sadece var olan kanunlara karşı çıkmanın sonuçlarına değil, aynı zamanda dünyada sadece o bölgede on binlerce yıldır var olan türlerin tamamen yok olarak dünya üzerinden silinmesinin vebali ile de yüzleşmek zorunda kalacak. Koruma kurulu üyelerinin sorumlulukları gereği ve kanunun öngördüğü şekilde karar vererek, ulusal dünya ölçeğindeki bu değerlerin korunmasını bekliyoruz. Ayrıca unutmayalım ki, yapılması öngörülen bu HES projesinin kapasitesi bir alışveriş merkezinin dahi elektriğini karşılayamayacak kadardır. Üç beş ampullük enerji ve bir kaç kişinin menfaati için hepimizin ortak değerlerinin göz göre göre yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Alakır rant alanı değil, koruma alanıdır" ifadelerini kullandı. (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

 

  

Bu haber toplam 756 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim