Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kadınlar açısından zor bir yıl oldu”
30 Aralık 2020 Çarşamba 17:41

“Kadınlar açısından zor bir yıl oldu”

2020 yılındaki kadın cinayetlerine ve şüpheli kadın ölümlerine dikkat çeken CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, kadınlar açısından zor bir yıl olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Merkezi tarafından ülke genelinde il ve ilçelerde eş zamanlı olarak basın açıklaması yapıldı. Antalya’daki açıklama İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci tarafından il binasında gerçekleştirildi. Ay ay kadın cinayetlerini ve şüpheli kadın ölümlerini hatırlatan Deveci, pandemiyle mücadele edilen 2020 yılının, kadınlar açısından çok daha zor bir yıl olduğunu vurgulayarak, “En az 297 kadın katledildi, 161 kadın da şüpheli şekilde öldü” diye konuştu.   

 

“EVLİLİK ORANI AZALIRKEN, BOŞANMA ORANLARI ARTTI”

Ocak ayında 27 kadın cinayeti ve 7 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini belirten Deveci, “Şubat ayında ise 22 kadın cinayeti ve 12 şüpheli kadın ölümü yaşandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sözde kadına şiddetle mücadele kapsamında kurduğu aile ve dini rehberlik bürolarına başvuran kadınlara, akla ziyan tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı’nın ikinci yargı paketi çalışmasına göre, aile uyuşmazlıklarına da zorunlu arabuluculuk getirilmesi hedefleniyor. Boşanmalarda şiddet varsa arabuluculuk olmaması gerektiği halde, ‘mahkemelerin iş yükünün hafifletilmesi’ gerekçe olarak sunuluyor. TÜİK’in bu ay açıkladığı rapora göre; son 1 sene içinde evlilik oranı azalırken, boşanma oranları arttı. Geçen sene öldürülen 474 kadından 114’ü boşanmak veya ayrılmak gibi kendi hayatlarına dair karar almak isterken öldürüldü” diye konuştu.

 

“SALGIN BİRÇOK SORUNU BERABERİNDE GETİRDİ”

Mart ayında 29 kadın cinayeti ve 9 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini hatırlatan Deveci, Covid-19 salgını ile birlikte karantina önlemleriyle başlayan eve kapanma uygulamalarının birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Kadınların iş yükünün daha da arttığını dile getirdi. Düşünce kuruluşu Freedom House’un hazırladığı ‘Dünyada Özgürlükler 2020’ raporuna dikkat çeken Deveci, rapora göre Türkiye’nin son 10 yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke olduğunu ifade etti.

sam_5339.jpg

“BÜTÇEDE KADIN VE ÇOCUKLAR AÇISINDAN ÖNLEM ALINMADIĞI GÖRÜLDÜ”

Nisan ayında 20 kadın cinayeti ve 20 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini belirten Deveci, “Mayıs ayında 21 kadın cinayeti ve 18 şüpheli kadın ölümü, Haziran’da 27 kadın cinayeti ve 23 şüpheli kadın ölümü, Temmuz’da 36 kadın cinayeti ve 11 şüpheli kadın ölümü yaşandı. Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi aleyhine birçok açıklama yapıldı. Ağustos ayında 27 kadın cinayeti işlendi ve 23 kadın şüpheli şekilde öldü. Eylül’de 16 kadın cinayeti ve 20 şüpheli kadın ölümü, Ekim’de 21 kadın cinayeti ve 8 şüpheli kadın ölümü, Kasım’da ise 29 kadın cinayeti ve 10 şüpheli kadın ölümü yaşandı. Kasım’da bütçe tartışmaları gündemi kaplarken bütçenin genelinin halka ait olmadığı, kadın ve çocuklar açısından ise hiçbir önlem alınmadığı görüldü” dedi.

 

“İNSAN HAYATINDAN BAHSEDİYORUZ”

Aralık ayında 15 kadın cinayeti ve 1 şüpheli kadın ölümü yaşandığını belirten Deveci, “Pandemi nedeniyle zorunlu olarak kısa çalışma ödeneğinden faydalanan hamile işçiler, eğer yasada değişiklik yapılmazsa, 90 prim gününü dolduramadıkları için analık ödeneğinden yararlanamayacaklar. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) 2020 Asgari Ücret Raporu’nu açıkladı. Rapora göre kadınların yarısı asgari ücret ya da bu ücretin altında çalışıyor. Özel sektörde ise her dört kadından üçü asgari ücret civarında ve altında ücret alıyor. Uşak’ta kadınlara yapılan çıplak arama, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemindeydi. Bir günde üç kadın katledildi. Rakamlardan değil, insan hayatından bahsediyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“KADINLAR AÇISINDAN ZOR BİR YIL OLDU”

Pandemiyle mücadele edilen 2020 yılının, kadınlar açısından çok daha zor bir yıl olduğunu vurgulayan Deveci, “En az 297 kadın katledildi, 161 kadın da şüpheli şekilde öldü. Aldıkları göstermelik cezalarla adeta sırtları sıvazlanan katiller, can almaya devam etti. Kadınlar, en çok ateşli silahlarla, evlerinde ve sokak ortasında öldürüldü” dedi.

 

“KADIN VE ÇOCUKLARIN YANINDAYIZ”

CHP Kadın Kolları olarak; Türkiye’nin her bir köşesinde örgütlendiklerini ve hızla artan kadın üyelerle, her geçen gün seslerini çoğalttıklarını belirten Deveci, “Şiddet gören, yalnızlaştırılan kadın ve çocuklara YaşamHak destek hattımızla ulaşıyoruz. Onlara ‘Yalnız değilsin biz varız’ diyoruz. Kadın dernekleriyle kenetlenerek, örgütlü mücadelemizi büyütüyoruz. 2021 yılında, dipten gelen bir dalgayla kadınların, ülkemizin kaderini değiştireceğine inanıyoruz” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1684 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim