Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahvecilerde “Bıçak kemiğe dayandı”
13 Ağustos 2020 Perşembe 16:54

Kahvecilerde “Bıçak kemiğe dayandı”

Türkiye’deki pandemi süreciyle birlikte 16 Mart’ta kapanan kahvehanelerin 1 Haziran’da oyun oynatılmamak şartıyla açıldığını belirten Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kahveciler Odası Başkanı Murat Ağaoğ

Türkiye’deki pandemi süreciyle birlikte 16 Mart’ta kapanan kahvehanelerin 1 Haziran’da oyun oynatılmamak şartıyla açıldığını belirten Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kahveciler Odası Başkanı Murat Ağaoğlu, iş yapamayan esnafın başta kira olmak üzere borçlarını ödeyemez halde olduğunu vurguladı. “Bıçak kemiğe dayandı” diyen Ağaoğlu, kahvehanelerde oyun oynamanın serbest bırakılmasını istedi.

 

Seslerini yetkililere duyurmak isteyen kahveciler, ülke genelinde basın açıklamaları yaptı. Antalya’daki açıklama Sobacılar Çarşısı’nda gerçekleştirildi. 16 Mart’ta kapanan kahvehanelerin 1 Haziran’da oyun oynatılmamak şartıyla açıldığını belirten Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kahveciler Odası Başkanı Murat Ağaoğlu, oyun oynatılmadığı için kahvehanecilerin iş yapamadığını, kira ve kredi gibi borçlarını ödeyemez halde olduklarını söyledi. Her zaman esnafın yanında olduklarını vurgulayan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere ise, gerekli önlemler alındıktan sonra kahvehanelerde oyun oynatılmasının serbest olması gerektiğini söyledi.

sam_3893.jpg

“ANTALYA’DA 25 BİN ESNAF ÇALIŞAMAZ HALE GELDİ”

Türkiye’deki ilk vaka tespitinden bu yanadır büyük bir Korona virüs mücadelesi verildiğine dikkat çeken AESOB Başkanı Adlıhan Dere, salgının yayılmaması ve önlenmesi adına esnaf ve sanatkarlar olarak hükümetin aldığı kararları harfiyen uygulamaya gayret gösterdiklerini dile getirdi. Antalya genelinde 25 bine yakın esnafın mücbir sebepten dolayı kepenk ve kontak kapatarak çalışamaz hale geldiğini kaydeden Dere, normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte birçok iş yeri tekrardan açılırken kahvehanelerin oyun oynatılmamak şartıyla açıldığına dikkat çekti. Kahvehanelerde bir kültür yaşatıldığına işaret eden Dere, “Kahve olmazsa muhabbet, birlik beraberlik olmaz. Kahvehanelerimiz şuanda sadece çay demleyip satıyor. Eskiden çay yetiştiremezken şimdi demlikler bile bitirilemiyor” diye konuştu.

 

“6 AYDIR EVLERİNE EKMEK GÖTÜREMİYORLAR”

Yaklaşık 6 aydır ayakta kalma mücadelesi veren kahvecilerin yaşadığı sorunların çözümü için birçok ilgiliyle görüşme yapıldığını belirten Dere, Bilim Kurulu’nun ‘Kahvelerin açılması, pandeminin yayılmasına neden olacak’ dediği şeklinde bir cevap aldıklarını kaydetti. Bilim Kurulu’nun oyun taşları, iskambil kağıtları ve tavla pullarının salgını yayacağı yönünde bir raporu olduğunu belirten Dere, kahvehanecilerin salgının yayılmasını önlemeye yönelik her türlü önlemi almaya hazır olduğuna dikkat çekerek, “Biz masa örtülerini her oyunda açalım. Oyun taşlarını, iskambil kağıtlarını sıfır koyalım. Nasıl ki restoranlarda, kafelerde oturulabiliyorsa kahvehanelerde mesafe koşulu oluşturularak, maskeli olarak bunu yapabiliriz. Bu yapılmazsa kahveci esnafı biter, batar. 6 aydır evlerine ekmek götüremiyorlar” dedi.

adlihan-dere-009.jpg

İŞ YERLERİ KAPANACAK UYARISI

“Elimizden geldiği kadar devletimizin kullandırdığı kredileri biz esnafımıza ulaştırmaya çalışıyoruz” diyen Dere, kredi geri ödemelerinin geldiğine dikkat çekti. Kasım ayında BAĞKUR, SSK ve kredilerin ödemesi olduğuna işaret eden Dere, “Bırakın ayakta kalmayı, para kazanmayı, iş yapmayı işyerlerini tamamen kapatmayla karşı karşıyayız. Bu ışıklar sönmesin. Mahallenin bakkalı, büfesi, kahvesi, berberi, manavı, kasabı hepsi yaşasın” ifadelerini kullandı.             

“OYUN OYNATILMAZSA İŞ YAPAMAYIZ”

1 Haziran’da tekrardan açılan kahvehanelerin oyun oynatılmadığı için boş olduğunu vurgulayan Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kahveciler Odası Başkanı Murat Ağaoğlu ise, “Kahveler 1 Haziran’da açıldı ama oyun aletlerimiz olmadığı için iş yapamamakta. Okey, iskambil, tavla oyunları olmadığı sürece kahvehanelerin çay satarak iş yapması ve istihdam sağlaması mümkün değil” dedi.

sam_3869.jpg

“BU MESLEKTEN GEÇİNEN 130 BİN ESNAF VAR”

Türkiye’de yaklaşık 130 bin kahveci esnafı olduğunu kaydeden Ağaoğlu, “Kahveciler Federasyonu’na bağlı 114 odamızda kayıtlı bu meslekten geçimini sağlayan 130 bin esnaf ve sanatkarımız var. Bu süreç tüm esnafı yordu fakat Korona virüsten en çok etkilenen servisçi esnafı ve kahveciler oldu” dedi. Bayramdan sonrası için kendilerine söz verilmesine rağmen vaka sayıları arttığı için oyun oynatmaya başlayamadıklarını belirten Ağaoğlu, “Vaka sayılarının artmasına sebep kahveciler değil” diye konuştu.

 

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

Kahveci esnafının bitme noktasında olduğunun altını çizen Ağaoğlu, “Esnaf kredi çekti ama kredinin taksitleri geldi. İş yapmayan dükkan taksitleri nasıl ödeyecek? Kiralarımızı ödeyemez durumdayız. Kirayı ödeyemediğimiz için dükkan sahipleri dükkanı boşaltın diyor. BAĞKUR, SSK, vergiler birikti. Esnaf mağdur durumda. İnsanlar evine ekmek götüremiyor. Elektriğimiz, suyumuz, kiramız her şeyimiz tıkandı. Kredi kartlarımız doldu. Kimse kredi çekemiyor. Herkes elindeki bütün imkanları kullandı. Her şeyimiz tıkandı, bitti. Bıçak kemiğe dayandı. Böyle giderse esnafın bu girdaptan kurtulması mümkün değil” açıklamasında bulundu.

sam_3899.jpg

“AMACIMIZ SESİMİZİ DUYURMAK”

Ülke genelinde eş zamanlı açıklamalar yaptıklarını söyleyerek herhangi bir muhalefet etme veya olay yaratma peşinde olmadıklarının altını çizen Ağaoğlu, “Amacımız Edirne’den Kars’a kadar yetkililere sesimizi duyurmak. Ekmeğimizin davasındayız. Biz burada ekmeğimiz için varız. Esnafımızın zor durumdan biran önce çıkması lazım. Artık kahveci esnafı da normalleşmeli. Kahveci esnafı mesafe, maske ve hijyen şartlarına uyarak işlerini yapabilir. Esnafımız her türlü tedbirini almış durumda. Az önce bilardolar serbest oldu. Bize de ‘Bekleyin, sizde normalleşeceksiniz’ deniyor. Cumhurbaşkanımıza, İçişleri Bakanımıza ve tüm yetkililere sesleniyoruz. Biran önce kahvehanelerdeki oyun aletleri serbest bırakılmalı. Tüm yetkililer artık sesimizi duysun” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1673 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim