Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kayaer'den fiziki altına yatırım tavsiyesi
02 Ocak 2024 Salı 16:52

Kayaer'den fiziki altına yatırım tavsiyesi

2024 yılının ikinci çeyreğinden itibaren faizlerin düşeceğini öngören Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Halil Kayaer, ons bazında hareketlenme olacağını belirterek altına yatırım tavsiyesinde bulundu. Kayaer, vatandaşlara fiziki altına yatırım yapmayı öner

2024 yılının ikinci çeyreğinden itibaren faizlerin düşeceğini öngören Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Halil Kayaer, ons bazında hareketlenme olacağını belirterek altına yatırım tavsiyesinde bulundu. Kayaer, vatandaşlara fiziki altına yatırım yapmayı önerdi.

Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Halil Kayaer, 2023 yılını değerlendirerek 2024 yılına ilişkin öngörülerde bulundu. Son 10 yıllık süreç değerlendirildiğinde getiri bakımından altının her zaman zirvede yer aldığını belirten Kayaer, tüm dünyada altına yatırımın arttığına işaret ederek ons fiyatının gelecekte de artmaya devam edeceğini kaydetti. Bankalardan altın alınıp satılırken fiyat farkı olduğuna dikkat çeken Kayaer, fiziki altında her zaman serbest pisaya fiyatlarının geçerli olduğunun altını çizerek fiziki altına yatırım yapmayı önerdi. Altın ithalatındaki sıkıntıya da değinen Kayaer, bundan dolayı Türkiye'de iki farklı kurun söz konusu olduğuna işaret etti.

sam-6580.JPG

"FAİZLERİN DÜŞMEYE BAŞLAMASIYLA ALTIN HAREKETLENECEK" 
Altının ons fiyatının yıl sonuna kadar 2 bin doları geçeceğini Haziran ayından bu yanadır dile getirdiğini hatırlatan Kayaer, "Haziran'da bin 450 dolar seviyelerindeydi. Hem döviz kurunun yükselmesi hem de dünyada çoğu ülkenin merkez bankasındaki yatırımlarını altına yöneltmesi onsu tetikledi. Dünyada onsa yapılan baskı da artık yavaş yavaş bırakılıyor. Özellikle FED'in açıklaması çok önemliydi. Bundan sonraki süreçte faiz artırımı yerine ilk çeyrekte olmayabilir ama 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren faizleri düşürmeye başlayacaklar. İlk çeyrekte sabit tutma ihtimalleri de çok yüksek. Faizlerin düşmeye başlamasıyla en kıymetli maden olan altın, tüm dünya genelinde ons bazında hareketlenecek" dedi. 

"ONS, İLK ÇEYREKTE 2 BİN 300 DOLAR OLUR"
Altının ons fiyatını 2024'ün ilk çeyreğinde 2 bin 300 dolar olarak öngördüklerini belirten Kayaer, "Halkımız her ne olursa olsun altın yatırımını yapıyor" dedi. Vatandaşlara fon veya bankadaki altın yerine fiziki altına yatırım yapmayı da tavsiye eden Kayaer, "Fonların sonunun ne olacağı bir muamma. Bankadan altın aldığınızda aynı fiyata bozduramıyorsunuz. Mesela 2 bin liraya aldığınız altını bozdurmaya gittiğinizde bin 800 liradan alıyor. Satarken Merkez Bankası'nın rakamını baz alıyor ama alırken kendi fiyatını veriyor. Aradaki makas aralığı her zaman oluyor, kapanmıyor. Fiziki altında ise her zaman serbest piyasa ekonomisindeki fiyat birebir geçerlidir" şeklinde konuştu.

sam-6578.JPG

"ALTIN HER ZAMAN ZİRVEDE"
Yatırımcıya her zaman uzun vadede altına yatırım tavsiyesinde bulunduğunu hatırlatan Kayaer, "Son 10 yıllık periyotta altının getirisine baktığınızda geçen yıl altın yüzde 47 civarında getiri sağlamış. Ondan önceki yıl da öyleydi. Döviz olarak Euro yüzde 42, dolar yüzde 40 civarlarında. Altın her zaman zirvede ama yıl bazında bakmak lazım" açıklamasında bulundu.

"İTHALAT SIKINTISINDAN DOLAYI İKİ KUR VAR"
Altın ithalatı kotasından dolayı iki farklı kurun söz konusu olduğuna işaret eden Kayaer, "İthalatta sıkıntı var, ithal edemiyoruz. Bu nedenle ülkede iki kur ortaya çıkıyor. Bir serbest piyasa kuru birde Merkez Bankası'nın açıkladığı kur var" dedi. Kayaer, ithal edememenin altın fiyatının yükselmesinde etkili olduğunu da sözlerine ekledi. HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

Bu haber toplam 952 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim