Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kentleşme hayvancılığı bitiriyor”
25 Eylül 2023 Pazartesi 16:49

“Kentleşme hayvancılığı bitiriyor”

Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle her geçen gün zorlaşan hayvancılığı, hızlı kentleşme de olumsuz etkiliyor. “Kentleşme hayvancılığı bitiriyor” diyen Antalya Sütçüler Yoğurtçular ve Dondurma İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Bahattin Ekin, süt üretiminin

Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle her geçen gün zorlaşan hayvancılığı, hızlı kentleşme de olumsuz etkiliyor. “Kentleşme hayvancılığı bitiriyor” diyen Antalya Sütçüler Yoğurtçular ve Dondurma İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Bahattin Ekin, süt üretiminin azaldığına dikkat çekti.

 

Son zamanlarda hayvancılıkta girdi maliyetlerinin çok fazla artması sektörde olumsuz etki yaparken, sektörün önündeki bir başka tehlike de hızlı kentleşme olarak ortaya çıkıyor. Antalya Sütçüler Yoğurtçular ve Dondurma İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Bahattin Ekin, maliyetlerin yükselmesi nedeniyle süt üreticilerinin üretimden çekildiğine dikkat çekerken, hızlı kentleşmenin de hayvancılığın azalmasında etkili olduğuna işaret etti. Ekin, üreticilerin sektörden çekilmesiyle süt üretiminin her geçen gün azaldığını belirtti. Gençleri köylere döndürmenin yolunun aranması gerektiğini kaydeden Ekin, köylerin cazibesinin artırılmasıyla bunun sağlanabileceğini söyledi. Süt fiyatlarının üreticinin emeğini karşılamadığını da ifade eden Ekin, küçük üreticinin piyasada fiyat dengesi sağladığının da altını çizerek, daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

kurban-kurbanlik-hayvan-inek-buyukbas-2019-agustos.jpg

“FİYATLAR ÜRETİCİNİN EMEĞİNİ KARŞILAMIYOR”

Süt fiyatlarının üreticinin istediği düzeyde olmadığını belirten Ekin, “Şuanda açık süt pazarlarda 20 lira. Seyyar satıcılarda 25 lira olacak ama bu fiyatlar üreticiyi kurtarmıyor. Maalesef süt fiyatı üreticinin emeğini karşılamıyor. Çünkü, mazot fiyatı çok arttı. Enflasyon yükseliyor, asgari ücret artıyor. Vatandaşların da alım gücü azalmış durumda. Artık süt alamayacağını veya daha az alacağını söyleyen vatandaşlarımızla karşılaşıyoruz. Girdi maliyetlerimiz artmasına rağmen, küçük esnafımız vatandaşın alım gücü zayıfladığı için fiyatları sürekli tüketiciye yansıtamıyor” şeklinde konuştu.

 

“SÜT ÜRETİMİ DÜŞÜYOR”

“Süt üretimi düştü, daha da düşmeye devam ediyor. Yakında bulunamayacak düzeye gelecek” diyerek çoğu üreticinin üretimden çekildiğine dikkat çeken Ekin, “Çoğu arkadaşımız süt üretimini bırakıyor. Bir kısmı da emekli olarak sektörden çekiliyor. Emekli olup da üretimi devam ettirmeye çalışan var ama sayıları çok azaldı. Girdi maliyetleri arttıkça bu işi yapmak da zorlaşıyor. Girdilerdeki yüksek fiyatlar hem üreticiyi hem de tüketici çok olumsuz etkiliyor” şeklinde açıklama yaptı.

sut-001.jpg

“HAYVANLARIN BAKIMI ZORLAŞIYOR”

Piyasadaki et sıkıntısından dolayı damızlık hayvanların kesildiğine de işaret eden Ekin, “Etten ziyade maliyetlerdeki artıştan dolayı hayvanların bakımı zorlaşıyor. Yem fiyatları döviz üzerinden olduğu için başa çıkılamıyor” diye konuştu.

 

“KENTLEŞME HAYVANCILIĞI BİTİRİYOR”

Ekin, “Süt üretiminin düşmesinde pahalılık ve kentleşme etkili oluyor. Kentleşme hayvancılığı bitiriyor. Örneğin, Antalya’da eskiden Döşemaaltı bölgesi önemli bir süt üretim merkeziydi. Orada çok hızlı bir kentleşme var. İnsanlar rant için arazilerini satarak hayvancılığı bırakıyor” ifadelerini kullandı.

antalya-goruntu-konut-bina-apartman-2017-1.jpg

“GENÇLERİ KÖYLERE DÖNDÜRMENİN YOLU ARANMALI”

Gençlerin hayvancılığa çok fazla ilgi göstermediğinin de altını çizen Ekin, şunları kaydetti:

“Gençler maalesef hayvancılığa yönelmiyor. Daha rahat işlere bakıyor. Varsa yerleri satarak başka yerlere gidiyor. Bizim köylerde hayvancılığı geliştirmemiz lazım. Mesela köy okullarının açılmasıyla geri dönüş sağlanabilir. Çünkü, üreticiler çocuklarına ilkokulu okutuyor ama ortaokul, lise ve üniversite döneminde mecburen şehir merkezlerine gelmek zorunda kalıyor. En azından liseye kadar köy merkezlerinde okullar olmalı. Gençleri köylere nasıl geri döndürebiliriz? Onun yollarını bulmamız lazım. Köy yerlerinin cazibesi artırılmalı. Bu sadece hayvancılığı değil, çiftçiliği de geliştirir. Köyden şehre göçün önüne geçilir. Köyden kaçış önlenir. Şuanda köylere geri dönüş yapanlar emekliler, yaşlı insanlar. Onlar da zaten kendileri süt bulamıyor. Tüketici konumundalar. Köylerde şuanda yumurta, tavuk, inek, süt üretimi yok denecek derecede.”

 

“KÜÇÜK ÜRETİCİ PİYASADA FİYAT DENGESİNİ SAĞLIYOR, DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ”

Açık sütün kapalı süte göre ucuz olduğuna dikkat çeken Ekin, “Açık süt, piyasada el freni gibi. Küçük üretici, fiyat dengesini sağlıyor. Küçük üretici olmasa, marketlerdeki süt fiyatları belki ikiye katlanır. Onun için küçük üreticinin daha fazla desteklenmesi lazım” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1118 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim