Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kesik Minare’nin silueti eski haline çevrilsin”
10 Haziran 2019 Pazartesi 18:15

“Kesik Minare’nin silueti eski haline çevrilsin”

Muratpaşa Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Mecliste İyi Parti Meclis Üyeleri Ufuk Çiftçi, Mustafa Hazar ve Kamil Korkmaz gündem dışı olarak Kesik Minare’nin siluetinin eski haline çevrilmesi için Kaleiçi Komisyonu, sivil toplum..

Muratpaşa Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Mecliste İyi Parti Meclis Üyeleri Ufuk Çiftçi, Mustafa Hazar ve Kamil Korkmaz gündem dışı olarak Kesik Minare’nin siluetinin eski haline çevrilmesi için Kaleiçi Komisyonu, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların birlikte geliştireceği bir eylem planı hazırlaması önerisinde bulundu.

Muratpaşa Belediyesi Meclis salonunda gerçekleştirilen Haziran ayı meclis toplantısında 19 gündem maddesi ve gündem dışı eklenen 3 madde ile birlikte 22 madde görüşüldü. Maddeler oy birliği ile kabul edildi.

“ANTALYA’DA AKLA İLK GELEN TARİHİ DEĞER”

Kesik Minare’nin tarihi önemine değinen İyi Parti Grup sözcüsü Kamil Korkmaz; “Yurtiçinde ve dışında ismi anıldığı zaman Antalya’mızı akla getiren tarihi değerlerimiz var. Aspendos, Perge, Termesos, Yivli Minare gibi. Bunlardan biri de Kesik Minare. Kesik Minare Antik Çağlardan başlayıp Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerini görerek günümüze kadar ulaşan uzun bir tarihi geçmişe sahip. Milattan sonra 2’nci yüzyıla tarihlenen antik bir tapınağın üzerine milattan sonra 5’inci veya 6’ncı yüzyılda antik tapınağın mimari parçaları kullanılarak büyük bir kilise yapılmış. Bizanslılar tarafından yapılan bu yapı Meryem Ana adına yapılan Panaghia Kilisesidir” şeklinde konuştu.

“KÜLAHININ YANMASINDAN DOLAYI KESİK MİNARE CAMİİ OLARAK ANILIYOR”

Yapının milattan sonra 7’nci yüzyılda Arap akınları sırasında tahrip edildiğini ekleyen Korkmaz; “Milattan sonra 9’uncu yüzyılda bazı ilave bölümlerle yenilendi. Eser Selçuklular zamanında Camiye çevrildi. 1361 yılında Kıbrıs Kralı 1’inci Peter Antalya'yı işgal edince tekrar kilise yapıldı. Yapının tekrar camiye çevrilmesi Sultan 2’nci Beyazıt'ın oğlu Şehzade Korkut döneminde gerçekleşti. Bundan dolayı hem Antik Bizans hem de Selçuklu yapı unsurları içeren eser Korkut Camii diye anılıyor. 1800’lü yılların yaklaşık ortasına kadar kullanılan Cami geçirdiği bir büyük yangınla kullanılmaz hale geldi ve o yangından sonra da kullanılmadı. Cami-i Kebir, Merkez Cami veya Cuma’nın Cami olarak da anılan Şehzade Korkut Camisi; büyük yangında minaresinin ahşap olan külahının yanmasından dolayı Kesik Minare Camii olarak anılıyor” ifadelerini kullandı.

“NORMAL BİR MİNARE HALİNE GETİRİLDİ”

Kesik Minare’nin Antalya’nın simgesi durumuna geldiğini belirten Korkmaz; “Bugünlerde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tadilatı yapılıyor. Ancak bu tadilat süresince Kesik Minare simgesel halinden çıkarılarak normal bir minare haline getirildi ve kamuoyunda büyük bir tepkiye yol açtı. Nasıl ki dünyaca ünlü Pisa Kulesi’nin eğikliği ortadan kaldırıldığı zaman hiçbir değeri kalmayacaksa, Antalya’mızın bir simgesi olan Kesik Minare’nin de normal minareye çevrilmesi Antalya’mıza ve tarihimize ihanettir” diye konuştu.

“İBADETE DEĞİL, TARİHİ DEĞERİN YOK EDİLMESİNE KARŞIYIZ”

Korkmaz, ibadete karşı olmadıklarını tarihi yapının değerinin yok edilmesine karşı olduklarını kaydederek; “Minarenin siluetini eski haline çevrilmesi için Kaleiçi komisyonumuzun, sivil toplum kuruluşları ve halkımızla birlikte geliştireceği bir eylem planı hazırlamasını istiyoruz” diyerek konunun ilgili komisyonlarca takip edilmesini talep etti. AYSEL ÖNER’İN HABERİ  

Bu haber toplam 4482 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim