Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kiracılardan protesto
24 Aralık 2023 Pazar 17:42

Kiracılardan protesto

Antalya’daki kiracılar, yüksek kira bedellerini protesto etti. Fahiş kira ücretlerine adeta isyan eden kiracılar, “11 bin 402 lira maaşla 15 bin lira kiraya bizi kim mahkum etti?” diye sordu. Kiracılar Dayanışması Platformu kurucularından Cengiz Kul,

Antalya’daki kiracılar, yüksek kira bedellerini protesto etti. Fahiş kira ücretlerine adeta isyan eden kiracılar, “11 bin 402 lira maaşla 15 bin lira kiraya bizi kim mahkum etti?” diye sordu. Kiracılar Dayanışması Platformu kurucularından Cengiz Kul, “Sosyal devletin kanunları çerçevesinde haklarımızın korunmasını, yasal olmayan tahliye kararlarının kaldırılmasını, fahiş kira artırımlarının önüne geçilmesini, ev sahiplerinin kontrollü bir biçimde denetlenmesini istiyoruz” dedi.

untitled-1-y-018.jpg

Kiracılar Dayanışması Platformu tarafından fahiş kira bedelleri protesto edildi. Dün Attalos Meydanı’nda gerçekleştirilen protesto öncesinde platform üyeleri son şehitlerin isimlerini tek tek okuyarak tüm şehitleri andı. “Barınmak Anayasal haktır, hakkımız elimizden alınamaz” yazılı pankart açan kiracılar, “Yabancılara toprak satışı durdurulsun, vatanımızda mülteci olduk barınamıyoruz, tahliye taahhütnamesi kaldırılsın, kira sözleşmesi e-devletten taahhütname noterden, belediyelerde kira tespit komisyonu istiyoruz, kira sorunu şiddete dönüyor çözüm istiyoruz, maaşlarımızın tamamını ev kiralarına vermeye hayır, hak-sız mıyız barınamıyoruz, evden atılma korkusu ile yaşamak istemiyoruz” yazılı pankartlarla dikkat çekti. Yaptıkları protesto esnasında çadır açan kiracılar, “Sokağa atılmak istemiyoruz, barınma hakkımız engellenemez, kiracılar çadıra mahkum edildi, mağdur sokakta hükümet nerede?” şeklinde slogan attı.

untitled-copy.jpg

“SESİMİZİ İLGİLİLERE DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

“Yola çıkarken sadece ve sadece yaralarımıza derman aramak, mağdur kiracı arkadaşlarımızın kanunlar çerçevesinde haklarının korunmasını ve refah içinde kaliteli bir yaşam sürmesini amaçladık” diyen Kiracılar Dayanışması Platformu kurucularından Cengiz Kul, “Fakat görüyoruz ki bizim yaramıza derman aradığımız yerler ağır enflasyon şartlarında yaraya derman değil tuz olmuşlardır. Bizler ne bir siyasi partinin güdümünde ne herhangi bir bürokratın fikirlerinde bu meydanlarda yer almadık, alamayız. Bizler sıradan kendi yağında kavrulan bir halk hareketi olarak bu meydanlardan sesimizi ilgili makamlara duyurmaya çalıştık ve çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

untitled-1-py-021.jpg

“BARINMA SORUNU PSİKOLOJİK VE MADDİ OLARAK DERİNDEN ETKİLİYOR”

Barınma sorununun büyüklüğüne dikkat çeken Kul, “Günümüzde bu ülkenin halkı artık yeme-içme ve giyinme sorununu unutmuş, daha da önemlisi barınma sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Barınma sorunu insanları psikolojik ve maddi anlamda derinden etkilemiştir. İntiharlar artmış, darplar çoğalmıştır. Bir kırlangıç kuşu bile göç ettiği yerde ilk önce çamur toplayıp yuvasını yapma çabasına giriyor. Hayvan bile hayvanlığıyla eğer kendine bir barınağın, doğanın vermiş olduğu iç güdüyle şart olduğunu biliyorsa, sosyal devlet diye nitelendirdikleri bu ülkenin siyasileri kuş kadar bile düşünemiyorlar mı ki bu sorunun üstesinden gelemiyorlar? Bu halkın kaderi sokaklara atılan, ev sahibi kiracı cinayetleri, kendini yaşama küstürüp yakan insanlar olamaz. Bizler alnı secdede emperyalist düşüncenin altında ezilip giden bir halk olmak istemiyoruz” şeklinde konuştu.

untitled-1y-005.jpg

“KİRALAR DÜŞMEDİ”

Yetkililerden çok şey istemediklerinin altını çizen Kul, şöyle konuştu:

“Sosyal devletin kanunları çerçevesinde haklarımızın korunmasını, yasal olmayan tahliye kararlarının kaldırılmasını, fahiş kira artırımlarının önüne geçilmesini, ev sahiplerinin kontrollü bir biçimde denetlenmesini istiyoruz. Yani adalet zengine sihirli değnek fakire, garibana keskin kılıç olmasın istiyoruz. Artık adaletin gerçekten işlediğini, hep gücü olanın değil garibanın da haklı olduğu davada yüzünün güldüğünü görmek istiyoruz. Biz kiracıların sokak hayvanları gibi sokağa atılıp sonradan da kaderine terk edilmesini istemiyoruz. Bazı bakanların çıkıp ‘Kiralar düşüyor’ kelimesini neye dayanarak söylediklerini de çok merak ediyoruz. Kiralar düşmüyor, gıda fiyatları ucuzlamıyor. Asgari ücrete zam gelecek diye herkes pusuya yattı bekliyor. Önceden maaş zamanlarını iple çekerdik şimdi maaş zammı gelse de olur gelmese de. Bir aylık çalışmanın sonucunda cebimizde bir lira bile kalmıyor, tamamı kiralara gidiyor. Sizler bu halkın çektiği çileyi, ızdırabı ne zaman göreceksiniz? Görmediğiniz gibi lütfen insanları da algı yaparak kandırmayın. Yani kiralar düşmedi, insanlar hala aldıkları maaşın tamamını kiraya ödüyor.”

 

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Son olarak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini söyleyen Kul, “Emperyalist zihniyete karşı sonuna kadar direneceğiz. Çok yakın bir zamanda tekrar yılmadan, bıkmadan, usanmadan evlatlarımız, yaşlılarımız ve geleceğe umudu kalmamış gençlerimiz için tekrar Ankara'ya gideceğiz” dedi. Tüm siyasilere seslenen Kul, “Kiracılar sizlerin onlara ulaşmasını bekliyor. Malum önümüz seçim. Sevgili belediye başkan adayları, biz buradayız ve sizlerin de bizlere ulaşmasını bekliyoruz. Artık halkın sorununa göz yuman değil halkla halk olan, derdinde dertlenen, sevincinde sevinen yöneticiler istiyoruz. Sizler bize gelene kadar bizler durmayacağız. Hakkımızı savunmak için evlerimizde ailemizle huzurlu oturmak için barınma, yeme-içme, eğitim hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Artık adalet zengine sihirli değnek fakire keskin kılıç olmayacak” dedi. HABER: ÖMER ALİ YETGİN

Bu haber toplam 1165 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim