Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MMO binası örnek olacak
10 Ocak 2024 Çarşamba 18:07

MMO binası örnek olacak

Enerji verimliliğinin tasarrufla başladığının altını çizen MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, MMO Antalya Şube binasını sıfır enerjili bina haline getirmek için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Bunun için gerekli analizlerin yapıldı

Enerji verimliliğinin tasarrufla başladığının altını çizen MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, MMO Antalya Şube binasını sıfır enerjili bina haline getirmek için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Bunun için gerekli analizlerin yapıldığını ve tasarruf önlemlerinin alındığını kaydeden Atmaca, çalışmalar tamamlandığında MMO binasının sıfır enerjili binanın nasıl olması gerektiği konusunda örnek olacağını söyledi. 

 

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Basın Yayın Halkla İlişkiler Sorumlusu Ali Dellal ile birlikte gazetemizi ziyaret etti. Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Ali Yetgin ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Yusuf Katrağ ile uzun süre sohbet eden Atmaca, Oda olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Enerji verimliliğine dikkat çeken Atmaca, MMO Antalya Şube binasını sıfır enerjili hale getirmek için çalışmalara başladıklarını ve örnek olacağını söyledi. Elektrikli araçlarla ilgili bireysel olarak rastgele şarj istasyonlarının yapılmaması uyarısında bulunan Atmaca, karşılaşılabilecek risklere dikkat çekerek önlemlerin şimdiden alınması gerektiğinin altını çizdi. Şubat ayında genel kurul yapacaklarını bildiren Atmaca, başkanlığa yeniden aday olduğunu açıkladı. Ziyarette kentin trafik sorunu ve yerel seçimler de konuşuldu. Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Yetgin ve Katrağ ise samimi sohbeti için Atmaca’ya teşekkür etti.

sam-7095-001.jpg

YAPTIKLARI ÇALIŞMALARI ÖZETLEDİ

Kongrelerinin Şubat ayında yapılacağını bildiren Atmaca, yaptıkları bazı çalışmaları özetleyerek son dönemde sempozyum ve çalıştaylara ağırlık verdiklerine dikkat çekti. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu adına başkanlığını yürüttüğü Kent Sempozyumu ile Antalya’nın sorunlarını ve ihtiyaçlarını ortaya koyduklarını hatırlatan Atmaca, önerilerin de yer aldığı sonuç raporunun ortaya çıkarıldığını söyledi. 

 

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ TASARRUFLA BAŞLAR”

Özellikle binalarda enerji verimliliği konusuna odaklandıklarını belirten Atmaca, şunları dile getirdi:

“Enerji verimliliği denilince akla gelen çatıya veya arsaya güneş enerji sistemi koyalım ve enerji maliyetlerini düşürelim fikri oluyor. Güneşten yararlanmak güzel. Bunda bir sıkıntı yok ama öncelikle binanın mevcut enerji yükünün düşürülmesi lazım. Kullandığınız aletler verimsiz çalışıyorsa, verimsiz aletler kullanılıyorsa istediğiniz kadar güneşten yararlanın. Çünkü, enerjiyi boşuna harcıyorsunuz ve üreteceğim diye uğraşıyorsunuz. Biz yaptığımız çalışmalarda, binalarda enerji verimliliğinin tasarrufla başlatılması gerektiği bilincini oluşturmaya çalışıyoruz.”

 

“KOTA TANIMLANMALI”

“Yoğun enerji ve su kullanımının olduğu yerlerde kota tanımlamalarının yapılması lazım” diyen Atmaca, “Yoksa tasarruf önlemlerine gidilmiyor. Elektrik kullanımlarında kota tanımlanmalı ki, ‘Ben üretiyorum, parasını veriyorum istediğim kadar kullanırım’ mantığını aşabilelim. Suda da kuraklığa doğru gidiyoruz. Suda da aynı şekilde kota tanımlanmalı. Özellikle bina sektöründe yatırımcıyı tedbir almaya yöneltecek şekilde binanın tipine, kullanım amacına, kullanıcı sayısına göre kota tanımlaması yapılmalı, yasal bir sınır belirlenmeli” ifadelerini kullandı.

 

“ÖRNEK BİNA OLACAK”

Enerji verimliliğiyle ilgili farkındalık çalışmaları yaptıklarını ve kendi binalarında da önlemler almaya başladıklarını açıklayan Atmaca, “Sıfır enerjiye ulaşmak için binamızda çalışma yapıyoruz. Örnek bir bina olması için ön analizleri yaptık. Öncelikle tasarruf potansiyelini belirledik. Bütün analizlerimizi yaptık. Yüksek bir maliyeti var. Bu maliyeti karşılayabilir durumda olduğumuz zaman yapacağız” dedi. Enerji tasarrufuna yönelik bütün önlemleri alarak enerji ihtiyacını minimize ettiklerini bildiren Atmaca, hesaplarına göre yapacakları yatırımın 6 buçuk yılda kendisini amorti edeceğini ve daha sonra kâra geçileceğini söyledi. Böylece sıfır enerjili binanın nasıl olması gerektiğini ortaya koyacaklarına dikkat çeken Atmaca, “Neredeyse sıfır enerjili binaya yönelim var ama bunu direkt güneşten yararlandım, panelleri koydum, elektrik ürettim olmadığını, doğrusunun öncelikle tasarruf edilmesi gerektiğini, tasarruftan sonra kalan miktarın güneş veya başka bir alternatif yolla sağlanması gerektiğini, doğru sıfır enerjili bina yapımını anlatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Atmaca, bu çalışmaları Antaya’ya, bina sektörüne örnek olması için yaptıklarını kaydetti.

sam-7090.jpg

“YANGIN RİSKİ BÜTÜN ARAÇLARDA VAR”

Son dönemde sayıları hızla artan elektrikli araçlarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Atmaca, herhangi bir çarpışmada yangın riskinin sorulması üzerine kaza anında yangın riskinin bütün araçlarda olduğuna işaret etti. Mühendislikte her şeyin 3E kurulana göre işlediğini dile getiren Atmaca, “Emniyet, estetik ve ekonomi. Bir şeyi yaptığınızda estetik ve ekonomi var ama emniyet yoksa olmaz” diyerek araçlardaki hızlı teknolojik gelişmelere dikkat çekti. 

   

“RASTGELE ŞARJ İSTASYONU YAPILMAMALI”

Elektrikli araçlarla birlikte şarj istasyonlarının da hızla arttığına işaret eden Atmaca, “En büyük kaygı, bireysel olarak herkes elektrik saatinden şarj istasyonu çekiyor. Bu çok tehlikeli. Yangın güvenliği açısından da tehlikeli. Herkes aynı anda araçlarını şarj ettiğini düşünsenize, trafonun durumu ne olacak? Harmonikler nasıl etkilenecek? Yangın riski. Bunlarla ilgili önlemlerin baştan alınması lazım. Bireysel şarj istasyonu, apartmanların, sitelerin otoparklarına rastgele yapılmamalı” diye uyardı. 

 

“TRAFİĞE BÜTÜNCÜL BAKILMALI”

Trafik sorunun da dile getirildiği ziyarette Atmaca, her geçen gün daha da büyüyen trafik sorununa karşı önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. Raylı sistemlerin trafik sorununu çözmede önemli bir alternatif olduğuna işaret eden Atmaca, uzun süreli bir yatırım olduğu için zaman alacağını söyledi. Trafiği belli yönlere çevirmek için alternatif arayışlara ihtiyaç olduğunu belirten Atmaca, simülasyonlarla bunların çalışılması gerektiğini kaydetti. Trafiğe bütüncül bakılması gerektiğini de vurgulayan Atmaca, sorunların birbirine bağlantılı olduğuna işaret ederek yolların farklı kurumların sorumluluğunda olduğuna dikkat çekti. Atmaca, “Karayolları’nın, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, ilçe belediyelerinin bir plan dahilinde önlem oluşturması lazım” dedi.

 

“YEREL YÖNETİMLERDE TEKNİK İNSANLARIN YER ALMASINI TAKDİRLE KARŞILIYORUM”

Son günlerde herkesin dilinde olan siyasetin ve 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerin de konuşulduğu ziyarette Atmaca, teknik insanların özellikle yerel yönetimlerde daha fazla yer alması gerektiğini belirtti. Teknik insanların belediye başkanlıklarında veya meclis üyeliklerinde yer almasını takdirle karşıladığını bildiren Atmaca, yerel yönetimlerde teknik insanların olmasının kentlere katkı sağlayacağının altını çizdi ve böylece akıl, bilim ve tekniğe dayalı yapılan uyarıların daha fazla dikkate alınacağını söyledi.

 

“ZİYARETTEN MENUNİYET DUYDUK”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Ali Yetgin ise, hem ziyaret hem de verdiği bilgiler için Atmaca’ya teşekkür etti. Kendisini geliştirmiş, yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip insanların yönetim kademelerinde yer almasını desteklediğini belirten Yetgin, liyakatli kişilerin kentlerin geleceği konusunda daha fazla söz sahibi olması gerektiğine işaret etti. HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

Bu haber toplam 1300 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim