Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Muratpaşa teknolojiyle buluşturuyor
03 Eylül 2019 Salı 10:00

Muratpaşa teknolojiyle buluşturuyor

Muratpaşa Belediyesi, eğitim ve teknoloji tutkunlarını bu yıl ilk kez düzenleyeceği Teknoloji ve Drone Festivali’nde buluşturacak.

Bugüne kadar düzenlediği birçok etkinlikle tarih, kültür ve çevre konularında farkındalık yaratan Muratpaşa Belediyesi, yeni bir etkinliğe imza atıyor. Teknolojinin önemine ve teknoloji eğitimine dikkat çekmek isteyen Belediye, bu yıl ilk kez 7 – 8 Eylül tarihlerinde Muratpaşa Kent Meydanı’nda Teknoloji ve Drone Festivali’ni ‘Çocuklarımızın geleceği teknolojide’ temasıyla düzenliyor. Festival kapsamında eğitim çalışmaları, atölyeler, gösteriler, robot ve drone yarışları gerçekleştirilecek. Festivalin tanıtım toplantısı dün Erdal İnönü Kent Parkı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, festival partneri Tech Drone League Kurucusu Can Tayfun ve Antalyalı drone sporcuları katıldı. Başkan Uysal, amaçlarının eğlence değil eğitim ve kültür buluşması olduğunu vurguladı.

sam_9313.jpg

“İNSANLARIN YERİNİ MAKİNALAR ALIYOR”

Hafta sonunda gerçekleştirilecek Teknoloji Fuarı’nın Türkiye ve Antalya için önemine değinen Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Dünya özellikle son 15 yılda çok ayrı bir yere evrildi. Bunun son 10 yılı bütün dünyada ve kurumlarda ileri teknoloji kullanımı, robotlar, akıllı sistemlerin hakimiyetiyle şekilleniyor. Bütün dünya da işçi çalıştırmayan ve sadece robotlarla üretim yapan fabrikalar ortaya çıkıyor. Makinaların hakim olduğu sanayileşme düzeni hızla dünyamızı sarıyor. Bu bir büyük vaka ve insanlığın belki de tarihindeki en büyük değişim. 7 milyar insandan yaklaşık 1,5 milyar insan çalışarak dünyada iş gücü potansiyelini oluşturuyor. Bunun gelecek 10-15 yılda hızla 1 milyara küçüleceği. Dünyada makinelerin insanın yerini alacağı bir düzene geçileceği öngörülüyor. Buna karşı savunma olarak insanların işsiz kalmayacağı yeni iş gruplarına ve yeni mesleklere kayacağı ifade ediliyor. Gerçekçi analizler hiçbir zaman yeni ortaya çıkacak mesleklerin, iş gruplarının yoğun teknolojiyle ortaya çıkacak açık iş gücü istihdamına yetmeyeceği şeklinde. Bütün dünya buna sessiz sedasız evriliyor” dedi.

sam_9301.jpg

“TÜRKİYE’DE SONU FEST İLE BİTEN EĞLENCE ORGANİZASYONLARI AĞIRLIKTA”

Dev dalgalar halinde gelen teknoloji konusunun yeterince konuşulmadığını söyleyen Uysal, “Türkiye’de Milli Eğitim sistemine istisnai bazı durumlar dışında hiç girebilmiş değil. Özel okullar dahi yeni yeni entegre olmaya, bir kenarından başlamaya çalışıyor. Toplum olarak kubbede hoş bir seda gibi uzaktan böyle durumlar var noktasındayız ya da sonu fest ile biten eğlence organizasyonları ağırlıkta. Konunun ciddiyetini anlamadan hafif hafif kenarından dalış yapıyoruz. Daha çok montaja dayalı tesisleri de ileri teknoloji hamleleri gibi durmadan kitle iletişim araçları üzerinden yayınlayarak sanki ülkede böyle bir hassasiyet oluşmuş gibi davranmaya çalışıyoruz. Oysa gerçek bu değil. Örneğin dünya taşıt anlamında tamamen drone teknolojisine doğru hızla evriliyor. Kitle ulaşımında kullanılmaya başlandığı yerler var. Bütün dünya buna göre altyapısını hazırlıyor, biz hâlâ bambaşka şeyler konuşuyoruz. Bunu topluma anlatmamız ve genel seferberliğin içerisine dahil etmemiz lazım. Burada önemli olan eğitim sistemimizin bu zemine oturması. Gerisi teferruat. Yani boş işlerle vakit kaybediyoruz. Bu ülke, çocuklar bizim. Bu ülkenin dünyaya akredite ve dünya ile rekabet etmesi gerekiyor” diye konuştu.

sam_9327.jpg

“EĞELENCE FESTİVALİ DEĞİL, EĞİTİM VE KÜLTÜR BULUŞMASI”

Teknoloji Festivali’nin bir eğlence festivali olmadığını vurgulayan Uysal, bu bir eğitim ve kültür buluşması. Bütün Türkiye’mize bir çağrı buluşması. Boş işleri bırakın ve bir an önce dünyaya entegre olalım, gelecek kuşaklarımızın hayatına dönük doğru adımlar atalım, seferber olacağımız konuları doğru tespit edelim ve saçma sapan tartışmalarla gün geçirmeyelim. Güncel ve çağdaş eğitim çok önemli. Çocuklar eğlenecek de ama hedef o değildir” dedi.

 

“ROBOTİK EĞİTİMİ VERECEK 21 HOCAMIZ VAR”

Muratpaşa’da her zaman bütün Türkiye’de olmasını istedikleri şeyleri yapmaya çalıştıklarını ve üreten belediye olmaya gayret ettiklerini vurgulayan Uysal, şunları dile getirdi:

“Teknoloji Festivali de, yabancı transferi yapmadan hentbolcü yetiştirmemizden ya da asfalt fabrikası açmamızdan, park mobilyalarımızı, bitkilerimizi kendimizin üretmesinden farklı değil. Türkiye’de yeterince ciddiye alınmayan, kamusal sistemlere giremeyen bir eğitim modelini, kendi sosyal eğitim kurumlarımızda başlatarak yaygınlaştırma çabasındayız. 3 yıldır Zeytinköy’de, Memurevleri’nde, Ermenek’te bu eğitimleri veriyoruz. Binlerle ifade edilecek çocuğumuz bizim kurumlarımızda bu eğitimlerden geçiyor. Belediye bünyesinde robotik eğitimi verecek düzeyde 21 hocamız var. Şimdi de Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde inovasyon boyutunu bir teknoloji eğitimi birimine dönüştürüyoruz. Toplumun ihtiyaç duyduğu bütün teknoloji eğitimleri, yani robotik kodlama ve daha gelişmiş halleri, sistem tasarımı, yetişkinler için whatsapp kullanma eğitimine kadar, ihtiyaca dayalı müfredat oluşturan bir eğitim kurumuyuz.”

sam_9337.jpg

“TAKIMLAR KURUM TİŞÖRTÜ GİYECEK”

7-8 Eylül tarihlerinde Muratpaşa Kent Meydanı’nda düzenlenecek festivalin ayrıntılarıyla ilgili bilgiler paylaşan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada drone yarışları olacak. Dünyanın en iyi pilotlarından bazıları yarışacak. Ayrıca bizim yetiştirdiğimiz, robotik kodlama eğitiminden geçen çocuklarımız takımlara ayrılacak ve 2 saatlik bir eğitim hatırlatmasından sonra robot yetenek yarışmaları yapılacak. Komple bir toplumsal seferberliğe konu olabilir mi diye takımlarımız Antalya’da bilinen kurumların tişörtlerini giyecek. OSB, Ticaret Borsası, Yörük Türkmen Gençlik Derneği, Muratpaşa Muhtarlar Derneği tişörtü bunlardan bazıları. Daha birçok dernek ve kurumumuzun adına takımlar yarışacak. 20 takım olarak tasarlıyoruz. 20 takım robot yarışmalarını gerçekleştirecek. Takım sayısı 32’ye kadar çıkabilir.” Takımların 5-6 kişiden oluşacağını ifade eden Uysal, gelecekte belediye olarak drone eğitimleri verileceğini de kaydetti.

 

HERKESE DAVET

Son olarak herkesi festivale davet eden Uysal, geleceği yakalayan, gelecek kuşaklarını güvenceye alan, üretim biçimleri ve toplumsal organizasyonunu geleceğin ihtiyaçlarına göre hazırlayan bir Türkiye temenni etti.

 

“GELECEK ÇOK HIZLI GELECEK”

Tech Drone League Kurucusu Can Tayfun ise, şunları söyledi:

“Biz bir eğitim merkeziyiz. Aynı zamanda bir spor kulübüyüz ve 50 drone sporcumuz var. Gelecek hiç düşündüğünüz kadar uzakta değil, çok hızlı geliyor. Sanayi devriminden sonra, teknoloji devrimindeyiz. Sanayi devrimi dünyayı nasıl değiştirdiyse teknoloji devrimi değiştiriyor. Bundan sonraki devrim de uzay çağı devrimi. Bunu yakalamak istiyorsak bizde elimizi taşın atlına koymalıyız. Bu farkındalığı arttırabilmek için özellikle Antalya’dan başladık. İşin içinde eğitimi, kültürü ve eğlenceyi düşündük. Burada ortalama 100 kişi çalışacak. Bunların 30’a yakını pilot. Ağırlığı eğitime dayalı bir etkinlik düşünüyoruz. Drone sporu, dünyanın en hızlı gelişen sporu. 200’e yakın ülkede yılda bin 500’e yakın yarış yapılıyor. Ödülleri yüksek bir spor. Drone Ligin en kalabalık ekibi Antalya’da. İstanbul ve İzmir’de 6 sporcumuz var, burada 7 kişiyiz.”

sam_9347.jpg

DRONE GÖSTERİSİ YAPILDI

Toplantının ardından park içerisinde drone gösterisi yapıldı. Sinyal kesicinin olduğu alana giren bir drone, kırıma uğrayarak yere düştü. Muratpaşa Belediyesi’nin Zeytinköy Destek Eğitim Kursu’nda robotik kodlama eğitimi alan 13 yaşındaki Murat Eren Uysal ise, kendi ürettiği robotu tanıttı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2818 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim