Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Ormanlar yıkım sürecinde”
14 Ağustos 2020 Cuma 17:39

“Ormanlar yıkım sürecinde”

“Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği” ile ormanların yıkım sürecinin başladığını söyleyen Tarım Orman İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü. Yönetmelikle 10 binlerce hektar orman alanının 49+49 yıllığına kiralanacağı

“Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği” ile ormanların yıkım sürecinin başladığını söyleyen Tarım Orman İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü. Yönetmelikle 10 binlerce hektar orman alanının 49+49 yıllığına kiralanacağının altını çizen Durmuş, 1-30 Nisan tarihleri arasında 1 aylık dönemde 21 bin müracaat alındığını belirterek Antalya’da yaklaşık 6 bin başvuru olduğuna dikkat çekti.

 

Tarım Orman İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, 23 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 26 Mart 2020 tarihinde Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey imzasıyla tüm taşra teşkilatlarına iletilen “Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği” ile ilgili Eğitim İş Antalya Şubesi’nde bir açıklama yaptı. Tarım Orman İş Yönetim Kurulu Üyeleri, Eğitim İş ve Tüm Yerel Sen temsilcileriyle birlikte Birşelik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık’ın katıldığı toplantıya, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ile çevreci Hediye Gündüz de destek verdi. Yönetmelikle orman alanlarının kiralanabileceğini kaydeden Durmuş, yönetmeliğin Anayasa’nın 169 ve 170’nci maddelerine aykırı olduğunu ifade etti. Nisan ayında ülke genelinde 21 bin başvuru alındığını bildiren Durmuş, müracaat edilen yerler arasında rantsal değer açısından en yüksek olan illerden Antalya, Muğla, İzmir, İstanbul, Balıkesir ve Mersin’in yer aldığına dikkat çekti.

 

“ANAYASA’YA AYKIRI”

Rantsal değeri yüksek kıyılarda bulunan orman alanlarını “Özel Ağaçlandırma” adı altında yandaşa peşkeş çekmenin hesabının yapıldığını iddia eden Durmuş, “Hem de anayasamıza aykırı bir şekilde. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 169. ve 170. Maddeleri gereğince ‘Ormanlar Daraltılamaz ve Amaç Dışı Kullanılamaz’ hükmü halen mevcut iken, Anayasa ve yasalara aykırı bir tamim emri ile bu uygulamanın yapılıyor olması, ormanlara yapılan en büyük ihanettir. Ayrıca ormanların korunması görevini Anayasal ve yasal çerçevede yürütmesi gereken Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü bu tamim emri ile ne yazık ki Anayasal suç işlemektedir” dedi.

sam_3939.jpg

21 BİN MÜRACAATIN 6 BİNİ ANTALYA’DA

23 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği”nin 26 Mart 2020 tarihinde Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey imzasıyla tüm taşra teşkilatına tamim edildiğini hatırlatan Durmuş, “Tüm dünya devletleri salgınla uğraşırken, 1-30 Nisan 2020 tarihlerinde bir aylık süreçte ülke genelinde toplam 21 bin müracaat alınmıştır. Müracaat edilen yerler, rantsal değer açısından en yüksek iller olan, Antalya, Muğla, İzmir, İstanbul, Balıkesir ve Mersin illeridir. Özel ağaçlandırma adı altında yapılan 21 bin adet başvuru ile 100 binlerce hektar orman alanı 49+49 (98 yıl) yıllığına kiralanıyor. Yapılan başvuruların yaklaşık 6 bininin Antalya’da, 4 bin 230’unun İzmir’de olması oldukça düşündürücüdür. Yönergeden de anlaşılacağı üzere, başvuru işlemlerinin özel müşavirlik ofisleri tarafından hazırlanıp yerel idare tarafından karara bağlanacak olması daha da düşündürücüdür. Ayrıca, temel görevi ormancılığın ve orman mühendisi mesleğinin korunup savunulması olan TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nin bu işin içinde olması asla kabul edilemez” diye konuştu.

 

“ARAZİLERİ KÖYLÜNÜN ALAMAYACAĞI AÇIK”

Talep sahiplerine orman arazilerinin teslim sürecinin başladığını bildiren Durmuş, “Burada yapılan hukuksuz uygulamaları meşrulaştırmak için, söz konusu arazilerin bulunduğu köy muhtarlıklarına yerel idare tarafından ilana çıkılarak 5 günlük süre içerisinde, köylüden aynı yer için talep olması halinde, önceliğin köylüye verileceği belirtilmektedir. Bu uygulama net olarak bir aldatmacadır. Ülkemizde uygulanan tarım ve hayvancılık politikaları sonucunda, köylüler ve çiftçi fakirleştirilmiş, kendi arazilerini işleyemez hale getirilmiştir. Hal böyle iken, söz konusu arazileri köylünün alamayacağı ve yandaşa peşkeş çekileceği çok açıktır” iddiasında bulundu.

 

 “DERHAL VAZGEÇİLMELİ”

“Bunun dışında yönetmelik gereği, ilk başvuruda elenenlere 1-30 Eylül 2020 tarihleri arasında ikinci bir şansın verilecek olması, orman alanlarının ranta dönüştürülme sürecini daha da hızlandıracaktır” diyen Durmuş, “Tarım Orman İş Sendikası olarak başta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’i son kez uyarıyoruz” diye konuştu. 49+49 yıllığına kiralanan orman alanlarının, asla orman olarak kalmayacağını vurgulayan Durmuş, “Bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Bunun adı yıkımdır” dedi.

 

“DAVA SÜRECİNİ BAŞLATTIK”

Konuyla ilgili hukuki mücadele de yürüttüklerini sözlerine ekleyen Durmuş, Türkiye Ormancılar Derneği ile birlikte Yönetmeliğin iptaliyle ilgili dava sürecini başlattıklarını bildirdi. Durmuş, fiili olarak da mücadele ederek, orman alanlarının korunması sürecini yürüteceklerini kaydetti. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1944 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim