Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Tarımsal kredi limitleri artırılmalı”
27 Eylül 2023 Çarşamba 16:46

“Tarımsal kredi limitleri artırılmalı”

Artan kredi maliyetlerine rağmen bankaların kredi vermekte isteksiz davrandıklarını belirten ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, “Tarımsal kredi kullandırma limitleri günün şartlarına uygun olarak artırmalı. Mevcut limitlerin iki katına çıkarılması, ihtiyacı

Artan kredi maliyetlerine rağmen bankaların kredi vermekte isteksiz davrandıklarını belirten ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, “Tarımsal kredi kullandırma limitleri günün şartlarına uygun olarak artırmalı. Mevcut limitlerin iki katına çıkarılması, ihtiyacı reel olarak karşılamaya yardımcı olacaktır” dedi.

 

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Eylül ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB toplantı salonunda yapıldı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır’ın şehir dışında olması nedeniyle Başkan Vekili Halil Bülbül, tarım ve ekonomi gündemiyle ilgili değerlendirme yaparak ATB’nin çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Sektörün sıkıntılarına değinen Bülbül, tarımsal kredi kullandırma limitlerinin günün şartlarına uygun olarak artırılması gerektiğini kaydetti.

 

“ORMAN YANGINLARINA KARŞI DAHA FAZLA ÇABA HARCANMALI”

Geçtiğimiz hafta Alanya’da yaşanan orman yangınında 190 hektar orman alanının kül olduğunu hatırlatarak, sayısız canlı türünün kaybedildiğine dikkat çeken Bülbül, “Yangından etkilenen hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yangınla mücadelede emek veren herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Son yıllarda hızla artan orman yangınları konusunda daha gelişmiş teknolojilerin kullanılması ve yangınları önlemeye yönelik tedbirlerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda daha fazla çaba harcamalı ve doğal yaşamımızı korumalıyız” dedi.

sam-4755.jpg

“TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMA YÖNETMELİĞİ, PEK MOTİVE EDİCİ DEĞİL”

Eylül ayının, sektörle ilgili düzenlemeler ve destekleme ödemeleri bakımından oldukça hareketli olduğunu söyleyen Bülbül, “Tarımsal üretim planlama yönetmeliği taslağı hakkında geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirmiştik. Değerlendirmelerimizi ve önerilerimizi de yazılı olarak bakanlığa iletmiştik. Yayımlanan yönetmelikle il düzeyindeki teknik komitelerde meslek örgütlerine 5/15 oranında yer verilmiş, merkezdeki kurul üye sayısı azaltılmış, ancak hiçbir meslek örgütüne yer verilmemiştir. Üretim planlamasının temelini oluşturacak kapasite ve talep bilgisine yönelik bir alım garantisi sunulmamıştır. Yönetmeliğin bu şekliyle pek motive edici olmadığını söylemek gerekir. Bu konudaki beklentilerimizin farklı olduğunu bakanlığa iletilen görüşlerimizde de belirttik. Planlamanın, ilk aşamada stratejik ürünler için uygulanacağı ifadesinin nasıl uygulanacağını merakla beklemekteyiz” diye konuştu.

sam-4760.jpg

“SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAYGINLAŞTIRILDI”

Sözleşmeli Üretim Yönetmeliği’ne de dikkat çeken Bülbül, “Yönetmelikte dikkat çeken bazı konular şunlar: Sözleşmenin bir nüshasının da bakanlık birimine teslim edilmesi, tarafların bakanlık kayıt sisteminde var olması, sözleşme konusu varlıkların sigorta ettirilmesi ve devam eden sözleşmelerin bir yıl içinde yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesi. Aslında sözleşmeli üretim uzun bir süredir uygulanıyordu, ancak yeni düzenleme ile yaygınlaştırılması öngörülmüş, uyuşmazlıklarda arabuluculuğa ve bakanlık kayıt sistemiyle entegre hale getirilmesi gibi konular düzenleme kapsamına alınmıştır” açıklamasında bulundu.

sam-4759.jpg

“DESTEKLEME ÖDEMELERİ YETERSİZ”

2023 yılı destekleme ödemelerinin ödenmeye başlandığına işaret eden Bülbül, “Bu ödemelerin yaklaşık 1.5 milyar TL civarında olacağını, bizzat bakanımızın ifadesinden anlıyoruz. Süt desteği iki taksitte, diğer desteklemeler ise tek bir ödeme olarak gerçekleştirilecek. Destekleme ödemelerinin yetersiz olmasına rağmen, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

“TARIMSAL KREDİ KULLANDIRMA LİMİTLERİ ARTIRMALI”

Seçimden sonra uygulamaya konan rasyonel zemin kararları ile resmi enflasyonun yarısı seviyesine yükseltilen politika faizinin, tepeden tırnağa tüm faizlerde zıplamaya neden olduğunu belirten Bülbül, şunları dile getirdi:

“Tüketici kredileri kısıtlanırken selektif ticari krediler ön plana alındı. Artan kredi maliyetlerine rağmen bankalar kredi vermekte isteksiz davranmaya devam etmekte. Enflasyon oranlarından arındırarak kredi artışlarını incelersek görüyoruz ki yıllık reel kredi büyümesi yüzde 20’nin altında seyretmekte. Özellikle tarımsal kredi büyümesinde uzun bir süredir ülkemiz ortalamasının altında bir kredi kullanım artışımız bulunmakta. Tarımsal kredi kullandırma limitleri günün şartlarına uygun olarak artırmalı. Mevcut limitlerin iki katına çıkarılması, ihtiyacı reel olarak karşılamaya yardımcı olacaktır.”

sam-4757.jpg

“ZEYTİN REKOLTESİ DÜŞTÜ”

Antalya’da geçtiğimiz yıl zeytin üretiminin, rekolte ve kalite açısından oldukça başarılı olmasına rağmen bu yıl, periyodisite nedeniyle bir "yok yılı" ile karşı karşıya kalındığını kaydeden Bülbül, “Geçen yıl resmi olarak 73 bin ton zeytin rekoltesi elde edilmişti. Fakat bu yıl, zeytin üretimi için uygun olmayan hava koşulları ve periyodisitenin etkileri gibi faktörlerin yanı sıra yeni meyve verecek ağaç sayısındaki artışı da dikkate alarak, tahmini olarak 45-50 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

 

"‘AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI VE TARIM’ EĞİTİMİ DÜZENLEYECEĞİZ”

Yaklaşık 3 yıldır yeşil mutabakat konusunda çalışma yaparak bu alanda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Bülbül, “Sektörümüz için özgün bir adım atarak, "Tarımsal Karbon Ayak İzi Hesaplama" yazılımını sektörün kullanımına sunduk. Ayrıca, 9 farklı online panel düzenleyerek, uzman konuşmacılarla üyelerimizi ve sektör temsilcilerini online olarak buluşturduk. Meslek komitelerimizden gelen talep üzerine 4 Ekim’de "Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Tarım" başlıklı bir eğitim etkinliği düzenleyeceğiz. Bu konuda ilgi duyan tüm üyelerimizi ve faydalanmak isteyen herkesi bekliyoruz” dedi. HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

Bu haber toplam 1028 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim