Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yükselen kota umutlandırdı
21 Ocak 2021 Perşembe 17:24

Yükselen kota umutlandırdı

Rusya, Türkiye’den satın aldığı domates için uyguladığı kotayı 200 bin tondan 250 bin tona yükseltti. Dün akşam Rusya’nın konuya ilişkin kararnamesinin onay sürecinin tamamlanarak yayımlandığını bildiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kararnamenin 10 gün

Rusya, Türkiye’den satın aldığı domates için uyguladığı kotayı 200 bin tondan 250 bin tona yükseltti. Dün akşam Rusya’nın konuya ilişkin kararnamesinin onay sürecinin tamamlanarak yayımlandığını bildiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kararnamenin 10 gün sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı. Kotanın yükseltilmesiyle maliyetleri karşılamayan fiyatların artacağına yönelik umutlarının arttığını belirten ANTKOMDER Başkanı Hasan Ali Yılmaz, mağduriyetlere yol açan kotanın tamamen kaldırılması beklentisinde olduklarını kaydetti.

 

Rusya’nın 2015 yılındaki krizden sonra Türkiye’den satın aldığı taze meyve sebze ihracatının lider ürünü domatese uyguladığı kota devam ediyor. Geçtiğimiz yılki 200 bin tonluk kota, yıl bitmeden dolmuş ve üreticiler ile ihracatçılar büyük sıkıntı yaşamıştı. Hem Türkiye’deki üreticiler ile ihracatçıları hem de Rusya’da yükselen fiyatlar nedeniyle Rus vatandaşlarını sıkıntıya sokan domates kotasına ilişkin girişimler sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 200 bin ton olan kota önceki gün Rusya’da yayımlanan kararname ile bu yıl için 250 bin tona çıkarıldı. Üreticilerle ihracatçıların beklentisi ise, yıl bitmeden dolması beklenen kotanın tamamen kaldırılması. Kotanın yükseltilmesiyle ilgili söylentilerin bile piyasaya olumlu yansıdığına dikkat çeken Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Hasan Ali Yılmaz, kararın yürürlüğe girmesiyle fiyatların istenilen seviyeye geleceğini düşündüklerini ve yaşanan mağduriyetin giderileceğine yönelik umutlu olduklarını bildirdi. Yılmaz, kotanın tamamen kaldırılması gerektiğini de vurguladı.

 

MÜJDEYİ BAKAN PEKCAN VERDİ

Domates üreticisi ve ihracatçısını umutlandıran müjdeyi dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan verdi. Bakan Pekcan yaptığı paylaşımda, “Rusya'nın domates ihracatımıza yönelik uyguladığı kota 200 bin tondan 250 bin tona yükseltildi. Rusya’nın konuya ilişkin Kararnamesinin onay süreci tamamlandı ve kararname az önce yayımlandı. Kararname 10 gün sonra yürürlüğe girecek. Çiftçilerimize, ihracatçımıza hayırlı olsun” açıklamasında bulundu.

bakan-ruhsar-pekcan.jpg

“MALİYETLERİ KARŞILAMAYAN FİYATLAR DÜZELECEK DİYE BEKLİYORUZ”

Rusya’nın Türkiye’den aldığı domates için uyguladığı kotanın 200 bin tondan 250 bin tona yükseltilecek olmasının söylentisinin bile üreticiyi umutlandırdığını ve fiyatlara etki yaptığını belirten ANTKOMDER Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Domates fiyatları şuanda 1 lira 50 kuruş, 2 lira seviyesinde. Kotanın artacağının söylentisi bile fiyatların canlanmasına yetti. Yürürlüğe girdiğinde fiyatların eski seviyesine geleceğine yönelik umudumuz var. Çiftçinin mağduriyeti giderilecek diye düşünüyoruz. Şuanda maliyetleri bile karşılamayan fiyatlarda düzelme bekliyoruz. Çünkü, şuandaki fiyatlarla çiftçi maliyetlerini kurtaramıyor” dedi.

 

“UMUDUMUZ BELİRDİ”

Kış dönemi olması nedeniyle çiftçilerin zor şartlar altında üretim yapmaya çalıştığını belirten Yılmaz, “Çiftçilerimiz ürünlerini soğuktan koruyabilmek için sabaha kadar soba yakıyor. Bunlar da maliyetleri artırıyor. Zarar oluyor. Fiyatlar böyle giderse çiftçilerimiz ayakta kalamaz. Kotanın artmasıyla beraber umudumuz belirdi” diye konuştu.

hasan-ali-yilmaz-antalya-yas-sebze-ve-meyve-komisyoncular-dernegi-(antkomder)-baskani-aralik-2019--001.jpg

“KOTANIN TAMAMEN KALDIRILMASI HERKESİN MENFAATİNE”

250 bin tonluk kotanın ne zaman dolacağının Rusya’daki tüketimle alakalı olduğunu belirten Yılmaz, “Kotanın ne zaman dolacağını bilemiyoruz. Gönül ister ki tonaj sınırlaması kaldırılsın. Gönlümüz kotanın tamamen kaldırılmasından ve hiç uygulanmamasından yana. Kotanın Rusya vatandaşlarına da zararı var. Onlar da domatesi pahalı yiyor. Kotanın kaldırılmasıyla hem üreticilerimizle ihracatçılarımız rahatlar hem de Rusya vatandaşları daha ucuza yer. Tamamen kaldırılması herkesin menfaatine olur” açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1408 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim