Bugün 30 Nisan 2024 Salı
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2392.293
    %-1.90
  • Dolar
    32.3845
    %-0.61
  • Euro
    34.6065
    %-1.12
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
'Bir estetik cerrahını cerrah yapan yaptığı değil, reddettiği ameliyatlardır'
07 Ağustos 2017 Pazartesi 11:19

'Bir estetik cerrahını cerrah yapan yaptığı değil, reddettiği ameliyatlardır'

Estetik cerrahi alanında çalışan sayılı kadın cerrahlardan olan Op. Dr. Duygu Aksoy… Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Acil Sorumlu Hekimliği, ardından da Atatürk Üni

versitesi'nde Plastik Cerrahi ihtisası yapmış ve Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Kafkas Üniversitesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı kurucu öğretim üyesi. Mikro Cerrahi alanında özel çalışmalar yapmış, ayrıca yurtiçi ve yurtdışı yayınlanmış onlarca makalesi mevcut. Halen Antalya'da kendine ait özel kliniğinde hizmet vereni  Türk Plastik Cerrahi Derneği Antalya Bölgesi Şube Başkanı olan, Opr. Dr. Duygu Aksoy ile  estetik konusunu konuştuk...

 

GÜNÜMÜZDE GÜZELLİK UĞRUNA YAPILANLARIN NE KADARI BİLİMSEL VE ETİK?

Konu güzellik olunca sağlık sanki ikinci plana atılıyor. Aslında sağlıklı olmanın ön planda olduğu güzelleşme işlemleri olarak algılar ve uygularsak o zaman etik olur. Neyi ne kadar yapmak lazım ve sınırlarımız ne olmalı. Cerrah olarak sınırlarımız olmalı. Hastanın isteği iyi dinlenmeli ve bizim ne yapabileceğimiz hastaya doğru anlatılmalı. Ayrıca sosyal medya ve internet üzerinden yapılan yanlış ve bilimsel olmayan reklamlar doğrultusunda değil, tıbbi veriler ve yöntemler doğrultusunda hareket etmeliyiz. Hastaları da bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Öncelikle hasta ile iyi iletişim kurmak gerekli. İsteği iyi dinlenmeli. Bizim ne yapabileceğimiz açıkça anlatılmalı. Yapılan işlem bizim için çok basit olsa bile hasta için ilk veya çok önemli olabilmekte. Bu yüzden hastayı iyi takip etmeliyiz ve işlem sonrası da kontrol ve takibe açık olmalıyız. Hasta doktoruna ve doktorunun ekibine güven duymalı. Bunun en kolay çözümü ise empati yapabilmek.

duygu_aksoy.jpg

İHTİYACI OLMAYAN HASTALARI REDDETTİĞİNİZİ DUYDUM DOĞRU MU?

Ameliyat için başvuran herkesi kabul etmediğim doğrudur. Reddettiğim hastalar ihtiyacı olmayan veya ameliyat beklentisi aşırı olan hastalar. Bir de psikolojik tedavi gören beden algı bozukluğu olan hastalar. Tüm bu hastalara da kırmadan, üzmeden anlatıyorum. Çok sevdiğim bir hocamın sözünü hiç aklımdan çıkarmam ‘’Bir estetik cerrahı cerrah yapan yaptığı değil reddettiği ameliyatlardır‘’ der. Yani doğru hasta seçimi çok önemli. Doğru hasta, doğru zaman, doğru metot, doğru doktor.  Bunların biri eksik olursa insanın başı ağrır. Allahın verdiği doğumsal deformasyonların dışında, kaybettiği güzelliği tekrar kazanmak isteyenler ya da böyle de yaşayabilirim ama daha iyi olursa kendimi daha iyi hissederim diyenler doğru hastadır. 

EN ÇOK KADINLAR MI, YOKSA ERKEKLER Mİ ESTETİK OPERASYON YAPTIRIYOR?

Konu estetik olunca akla tabi ki kadınlar geliyor. Erkekler de estetik yaptırıyor ve bu oran son yıllarda giderek daha da artıyor. Kadınlarda yüz uygulamaları ve meme estetiği ön planda iken erkeklerde saç ekimi ve yüz gençleştirme liposuction ön plana geçiyor.

ÖĞLE ARASI ESTETİKTEN BAHSEDİLİYOR BU NE KADAR DOĞRU?

Ameliyatsız bazı uygulamalar öğle arası yapılabilir. Hastaya iyi bir planlama her işlem için gerekli. Botoks, dolgu, PRP, mezoterapi, göz altı ışık dolgu, dudak dolgu, radyo frekans ve vitamin enjeksiyonları iş güç kaybı oluşturmayan işlemlerdir. Bunlar öğle arası yapılabilir.

2.jpg

ESTETİKTE DOKTOR SEÇİMİ NASIL YAPILMALI?

Bence anatomiyi iyi bilen hekim anormal ifade bozukluğu oluşturmaz. Estetik Cerrah olarak bizler yüz bölgesini en iyi bilen ve bu uygulamaların eğitimini resmi olarak müfredata bağlı olarak almış hekimleriz. Dolayısı ile yüz bölgesi ameliyatlarında yetkili bizleriz. Estetik Cerrahın uyguladığı teknik ve becerisi tabi ki çok önemli bu konuda. Ama şunu da göz ardı etmemek gerekir ki branşımız kanunlardaki açıklık nedeniyle çok istismara uğruyor. Kötü sonuçlara maruz kalmak istemiyorsak lütfen işi bilen ve hekim olan kişilere başvuralım. Muhakkak sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda işlem yaptıralım. Bu konuda aslında söylemek istediğim çok şey var. Ama en önemli vurgulamak istediğim şey lütfen estetik ameliyat olacak hastalar doktorlarını iyi seçsinler. Estetik ameliyatlar Estetik ve Plastik Cerrahlar tarafından yapılır. Diğer ameliyat dışı estetik işlemler yine Estetik cerrahlar ve Dermatoloji uzmanlarınca yapılır.  Hasta doktor iletişimi de çok önemli. Estetik cerrahınızla iyi bir enerji ve iletişim yakalamalısınız.

ESTETİKTE AŞIRI İSTEKLERLE KARŞILAŞIYOR MUSUNUZ?

Aslında biz yaratmıyoruz. Var olanı düzenliyoruz. Estetik Cerrahlar kendi isteklerine göre müdahalelerde bulunsalardı hasta ile çok ciddi sorunlar yaşanırdı. Ama doğru anatomik bilgiyi de hastaya vermek zorundalar. Çok aşırı istekleri olan hastayı ben ameliyat etmiyorum. Makul istek doktorun bilgisiyle örtüşünce gerisi kolay. Böylece orta yolu buluyoruz bence. İletişim iletişim iletişim…

ESTETİK YAPTIRAN BİRİSİ OPERASYONU BEĞENMEZ NE OLUYOR?

Benim önemsediğim en önemli şeylerden biri doğallık. Eğer aşırı uygulamalar yaparsak uzaylı görüntüsü kaçınılmaz olur. Doğal olanı kaybetmemek gerekir.  Operasyon sonrası yeni görüntüsünü sevemeyebilecek hastayı önceden anlamak önemli. Hasta ne istediğini iyi anlatırsa ve bu doğrultuda yapılan operasyonda sevmeme olasılığı pek yok. Sevmeme ve beğenmeme doktor için başarı kriteri değil. Kriter makul istekler doğrultusunda mutlu edilen hasta. Burada istenmeyen sonuç ve komplikasyondan bahsetmiyoruz tabi ki. Yüz germe gibi doku çıkarılan ameliyatlarda eskiye dönüş pek mümkün değil.

4.jpg

ESTETİK BİR ŞANS MI, APTALLIK MI?

Aptalca değil ama ilerleyen teknolojiyi ve gelişmeleri değerlendirmek ve iyi görünmek için estetik işlemlerden faydalanmak bence büyük şans. Neden daha dinç daha güzel görünmeyelim. Günümüzde televizyon programları, sosyal medya, dergiler, magazin haberleri hep güzelliği vurguluyor. Genç bir yüz ve cilt, sağlıklı fit bir vücudumuz neden olmasın. Estetik Cerrahiyi tesadüfen seçen bir hekim değilim. Türk Plastik Cerrahi camiası dünyada Türk Tıbbını en iyi temsil eden branşlardan biri. Kişilik olarak detaycı bir insanım. Güzellik de detayda gizli değil midir? Böylece branşımla bütünleştiğimi düşünüyorum. Ayrıca bize başvuran insanlar mutlu gidiyorlar. Böyle bir branş tercih edilmez mi?

ÇOK TEŞEKKÜRLER

Ben teşekkür ederim. Şahsınızda Antalya Son Haber Gazetesi'ne başarılar diliyorum. Yerel Gazeteleri oldukça önemsiyorum. Hem kentimizden hem de çevremizden önemli haberleri bizlere aktarıyorlar.  Bu Anlamda Antalya'nın çok şanslı bir kent olduğunu düşünüyorum.  Bu sebeple ilimizde yayın yapan tüm yerel gazeteleri ve sizleri kutluyorum.  Bize kendimizi ifade etme fırsatı tanıdığınız için bizler de sizlere çok teşekkür ederiz. (Röportaj: Eyüp KOÇAK)

Bu haber toplam 3048 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim