Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
90 yaşında By-Pass olup 30 yaş gençleşti
16 Ocak 2019 Çarşamba 04:02

90 yaşında By-Pass olup 30 yaş gençleşti

Manavgat’ta Lokum toptancılığı yapan 90 yaşındaki Süleyman Yavuz, geçirdiği kalp ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

By-Pass ameliyatı ile 30 yaş gençleşen Yavuz, mutluluktan gözyaşlarına hâkim olamadı.

EŞİNİN ELİNİ BIRAKMADI

Manavgat’ta Lokum toptancılığı yapan 90 yaşındaki Süleyman Yavuz, göğüs ağrısı şikâyeti ile OFM Antalya Hastanesi’ne sevk edildi.  Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kar’ın kararıyla akşam saatlerinde by-pass ameliyatı olan Yavuz, sağlığına kavuştu.  Sağlığına kavuştuktan sonra ailesiyle birlikte hastanede mutluluk pozu veren Yavuz, 60 yıllık hayat arkadaşı Hatice Yavuz’un elini hiç bırakmadı.

4 DAMARI DEĞİŞTİ

90 yaşındaki Süleyman Yavuz’un kalp ameliyatını gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Mustafa Kar,  hastanın sağlığına kavuşma sürecini şu sözlerle anlattı: “Süleyman Bey 9 Ocak günü evinde müphem şikâyetlerinden ötürü kontrol amaçlı hastanemize geldi.  Kendisine yapılan kardiyoloji tetkiklerinde Koroner anjiyo olması gerektiğini belirttik kendisi de kabul etti, koroner anjiyo yaptık. Anjiyo sonuçlarında ciddi koroner arter rahatsızlıkları vardı.  Anjiyo sırasında küçük bir ritim atağı geçirdi. Göğüs ağrısı oldu, 9 Ocak Çarşamba günü acil ameliyata aldık.  4 damarını değiştirdik. 1 gece yoğun bakımda misafir edip servise aldık.  2 gece daha misafir edip eve uğurlayacağız”

TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA İNSAN ÖMRÜ UZADI

Tüm dünyada ve ülkemizde insan ömrünün uzadığına dikkat çeken Op. Dr. Mustafa Kar;  Türkiye’de ve dünyada yaş ömrüne paralel olarak,  Baypass ameliyatlarında da değişkenliğin yaşandığına vurgu yaptı.  OFM Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Mustafa Kar, “ Süleyman Yavuz Bey, 1 Ocak 1930 doğumlu bir delikanlı.  Artık ülkemizde de dünyada olduğu gibi insan ömrü uzuyor.  İnsan ömrünün uzamasına paralel olarak By-Pass ameliyatında yaş grubu geriatrik yaş grubuna ilerliyor. Son 1 ay içerisinde 87 yaşında bir hanımefendi, 84 yaşında bir beyefendiyi ameliyat ettik. Bu neredeyse 9’ncu, 10’ncu Dekart ameliyatlar bunlar.  Tüm Türkiye’de ve dünyada insan ömrüne paralel biraz daha yaşlandı. Öte taraftan 38 yaşında bir hastam var onu da By-Pass yapacağım. Yaş skalamız hem alt tabaka hem üst tabakada hem alt hem tavanda giderek makas açılıyor.  Bu yaş grubu hastalarımızda ikincil hastalıklar daha sık karşılaşılıyor. Var olan hastalıkların yanında yandaş hastalıklar da oluyor.  Bazen bu durum cerrahın elini kolunu bağlayabilir ama biz şanslıydık.  Yandaş bir hastalığı olmadığı için karar zor olsa da alınması gerekiyordu.  Hastamız ameliyat olmasaydı hoş olmazdı.  90’lı yaş ve üzeri hastaların kalp ameliyatları son derece az.  Yandaş hastalıklar çok fazla oluyor. Demansı, osteoporozu, akciğer ve böbrek fonksiyonları hep son dönemde olduğu için cerrahi açıdan problemli olabiliyor. Biz bu konuda şanslıydık.  Total süremiz 3 saat sürdü. Bundan sonra hastamız hayatına kaldığı yerden devam edebilecek” diye konuştu.

RİSK GRUBUNDAKİLERE YILDA 1 KEZ ‘KALP CHECK-UP’I ŞART

İleri yaştaki insanların kalp sağlığına dikkat etmesi gerektiğini, risk faktöründe olanların yılda 1 kez check-up yaptırmasının yararlı olacağını anlatan Op.Dr. Kar, “İleri yaşlarda kalp sağlığını koruma diye bir şey söz konusu değil. Korunma daha genç yaşlarda olur. Hastalığı tanımak, bilmek, hastalık olduğunda korkmadan ilgili doktora başvuruda bulunmak gerekiyor.  Şikâyet olmasa bile ileri yaştaki hastalar her yıl mutlaka kardiyak checkup olmalı.  Şikâyeti var, aile hikâyesi ve hazırlayıcı faktörler varsa bu süre 6 aya kadar inebilir.  Maalesef Türkiye’de kardiyovasküler ölümler hala riskli duruyor.  Bunun birçok faktörü var. Bu faktörün değiştirilebilecek olsa da ölüm oranları hala yüksek. Bunun nedeni diyabet sıklığı tüm dünyadan daha sık bir şekilde Türkiye’de ilerliyor. Sigaraya başlama hızı Türkiye’de tüm dünyadan daha hızlı bir şekilde yayılıyor.  Toplum olarak gergin, hızlı, agresif bir toplum olduk.  Bu da kardiyoloji hastalıkların daha sık yaşanmasına neden oluyor.   Kişiler kendilerinin hekimi olmalı. Kişiler vücundaki değişikliğinin farkında olurlarsa hastalığa bağlı komplikasyonlar az olur. Hastalığın tedavisi daha kolay, daha masrafsız ve daha kısa sürede olur” ifadelerini kullandı.

“TABURCU OLUNCA İLK EŞİMİ ALNINDAN ÖPECEĞİM”

90 yaşında olduğu kalp ameliyatı ile sağlığına kavuşan Süleyman Yavuz,  3 aydır belirli aralıklarda kalp konusunda sıkıntı yaşadığını söyledi. Bir gün aniden fenalaşınca eşini uyardığını söyleyen Yavuz, “3 aydır bu rahatsızlık var. Devamlı beni yokluyordu. Bir gün hanımı uyardım. Hemen yiğenimin oğlunu çağırdılar.  Oradaki doktorumuz hemen Antalya’ya sevk etti. Şuan çok iyiyim. Yeniden doğmuş gibiyim. Ne mutlu doktorlarımıza. 4 kızım 7 torunum var.  90 yaşına kadar sağlıklı yaşadım. Eşimle iyi anlaşırdık.  Haftada bir kez et yerdim. Süt, yumurta, pekmez, kuşburnu reçeli ile beslenirdim.  Ama o günler geride kaldı. Tansiyon ve kolestrolüm yoktu.  Taburcu olduktan sonra ilk yapacağım şey eşimi alnımdan öpmek istiyorum. Hemen müdahale etmiş, ameliyata razı olmuş. İnşallah birkaç güne kalkarım. Mutluyum bu memlekette olduğum için” diye konuştu. Mutluluktan gözyaşlarını tutamayan Süleyman Yavuz, hastanede eşinin elini bir an olsun bırakmadı.  Süleyman Yavuz’un eşi Hatice Yavuz ve Kızı Neriman Büyüklü de duygu düşüncelerini dile getirdi. Eşinin yeniden hayata dönmesinden dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Hatice yavuz,  eşini sağlığına kavuşturan tüm doktorlara teşekkür etti. 

AKDENİZ DİYETİ İLE BESLENİRDİ

Süleyman Yavuz’un kızı Neriman Büyüklü,  babasının akdeniz diyeti ile sağlıklı beslendiğini aktardı. “Babam biz kendimizi bildik bileli akdeniz diyeti ile beslenirdi. Peynir, süt, yoğurt, bol sebze, protein, balık, etle beslenirdi. Babamın ve annemin bu yaşta sağlıklı olmalarının en büyük nedeni hareketli olmaları.  Sürekli her işlerini kendileri yaparlar.  Araba kullanırlar, şehirler arası gidip gelirler.  Pekmez kaynatıyor, üzümleri kendileri topluyorlar. Her işi kendileri yapıyorlar. Yazın Elmalı’da, kışın Kumluca’da yaşıyorlar” diyen Büyüklü, babalarının sağlığına kavuşmalarından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.  (Haber: Eyüp Koçak)

   

Bu haber toplam 1390 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim