Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CHP'li kadınlardan müftü nikahına tepki !
31 Temmuz 2017 Pazartesi 15:43

CHP'li kadınlardan müftü nikahına tepki !

CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanlığı, müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesini CHP Antalya İl Başkanlığı'nda basın açıklamasıyla protesto etti.

Basın açıklamasını kadınlar adına CHP Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,  CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın,  CHP Antalya İl Başkanı Mustafa Erdem,  Antalya Büyükşehir ve Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya ve çok sayıda partili katılımlarıyla Deveci'ye destek verdi.

"KADINLARIN HAKLARI GASP EDİLMEK İSTENİYOR"

Türk Medeni Kanunu'nda kadınlara verilen hakların gasp edilmek istendiğini söyleyen Kadın Kolları  Başkanı Nilüfer Deveci,  iktidara yüklendi.  Türkiye'nin  bir çok sorunla boğuştuğu bir dönemde, müftülere nikah yetkisi verilmesinin manidar olduğuna vurgu yapan Deveci; "Medeni Kanun’un Türk Kadınına verdiği haklardan, yine ve daima rahatsız oldunuz! Gün geçmiyor ki,İktidar’ın gerici saldırılarına bir yenisi daha eklenmesin, çocuklar ve kadınlar hedef olmasın. Türkiye gündeminde çok acil çözümlenmesi gereken sorunlar varken; iç ve dış borçların trilyon dolarlara yaklaştığı, her dört gençten birinin işsiz olduğu, terörün hergün yüreklerimizi kasıp kavurduğu, basının ve bilimin dört duvar arasına hapsedildiği bir süreçte yapılacak hiçbir iş kalmamış gibi; iktidar aile kurumunda kadının yasalardan aldığı hakkı gasp etmeye çalışıyor. Biz kadınlar soruyoruz; Kadınlar her gün öldürülüyorken, Har gün tacize, tecavüze, şiddete uğruyorken, Mutfakta yoksulluğa karşı direnirken, Çalışma hakları elinden alınıyorken, 4+4+4 ile öğrenim hayatından uzaklaştırılıyorken, biz kadınların tek sorunu evlenme akdinin müftü aracılığıyla çözüme kavuşturulması mıdır" diye sordu.

"MEDENİ KANUNDAN NİÇİN KORKUYORSUNUZ?"

CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı  Nilüfer Deveci;  dini istismar aracı olarak kullananların kadınları  aşağıladığını verdiği örneklerle anlattı. AKP iktidarına seslenen Deveci; " Ey AKP! Bilin ki; “8 yaşındaki kız çocuğunun ayağı, sandalyede otururken yere değiyorsa evlenebilir” diye fetva veren tarikat şeyhlerinin; yurtlarda toplu istismara uğrayan çocuklara;“ bir kereden bir şey olmaz”; Ve kadına tecavüz edildiğinde “ kürtaj yapılacağına anne ölsün, biz bebeğe bakarız” diyebilen siyasetçilerin; 8-12 yaşındaki kız çocuklarını imam nikahı ile gelin etmesine izin vermeyeceğiz. Bu yasa tasarısı ile; evde doğum yapıldığında kimlik almak için doğum raporu aranmaksızın beyan üzerine kimlik verilmesi, zorla, erken yaşta evlilik,çocuk tecavüzü ve tacizlerinin meşrulaştırılıp,gerek kadın ve gerek çocuk ölümlerinin yeniden artması ve yeni hukuki sorunların oluşmasına neden olacaktır. Buna izin vermeyeceğiz! Medeni Kanun’un kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oluyorsunuz" ifadelerini kullandı.

BU, “LAİKLİK İLKESİ” NE AYKIRI

Bugünkü mevcut koşullarda, müftülüklere evlendirme yetkisinin verilmesinin sakıncalarına dikkat çeken Deveci;  alınan kararla  aile kurumunun ve sosyal hayatın, dini tahakkümün altına alınmak istendiğini vurguladı.  Yapılmak istenenin, laiklik ilkesine aykırı olduğunu hatırlatan Deveci; " Bugünkü koşullarda, mevcut şartlarda; Türkiye’de evlendirme memuru sayısında bir eksiklik, yetişememe durumu mu var? Bu yasa tasarısı Türk Medeni Kanunu’nun yok sayılmasıdır. Müftülüklere, resmi nikah kıyma yetkisinin verilmesi Medeni Kanun’a ve Laikliğe meydan okumadır. Kabul edilemez! Buna izin vermeyeceğiz! Müftülükler dini makamlardır. Laiklik İlkesi yurttaşların bir arada yaşamasının, demokrasinin ve kadın haklarının güvencesidir. Bu yasanın onaylanması halinde; Anayasa, Medeni Kanun ve Cumhuriyetin nitelikleri göz ardı edilecek. Kamu hizmetinin sadece bir inanca yönelik düzenleme ile, her açıdan ayrıştırılmaya çalışılan toplumun, nikah üzerinden de bölünmesine yol açacaktır. Dini nikah kıydıranlar, resmi nikah kıydıranlar.. Dini nikah resmileştiği takdirde,kadın-erkek eşitliği ortadan kalkacaktır. Müftülüğe, boşatma yetkisi de verilecek midir? Bu durum Cumhuriyetin niteliklerinden vazgeçmektir" sözleriyle tepkilerini sürdürdü.

LAİKLİK YOK EDİLMEK İSTENİYOR

Sinsice laikliğin ortadan kaldırılmak istendiğini ve gelinen noktadan endişe duyduklarını ifade eden CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci; "Bu topraklar dinine sahip çıkan, gelenek ve göreneklerine bağlı insanların evidir. Ancak; Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olmakla kadınlar evlenirken, Medeni Kanun’la hakları güvence altına alınmıştır.  Endişe ile görüyoruz ki İktidar, bu ve bunun gibi uygulamalarla sinsice, Laik düzeni yavaş yavaş yok etmeye çalışmaktadır.Bir arada yaşamamızı sağlayan, Laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir.Bu gün daha net görüyoruz ki, siyasi iktidarın son yıllarda “dava” dediği şey Laik düzenin ve Atatürk Cumhuriyeti’nin yıkılması davasından başka bir şey değildir. Buna izin vermeyeceğiz! Bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu, direnen, mücadele eden kadınlardır! Atatürk’ün biz kadınlara verdiği haklar; Türkiye’de kadınların sosyal statüsü, 1926 Medeni Kanunu ile resmen tanımlanmıştır. Bizlere düşen, bu Medeni Kanunu daha ileriye taşımaktır. Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak, Gelin kadınlar bir olalım.  Atatürk Cumhuriyeti’ni yıkmaya çalışan, geleceğimizi karartan, kadını toplumdan dışlayan her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu ve bu yasa tasarısının çıkmaması için elimizden geleni yapacağımızı ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha haykıralım. Bu düzenlemeyi derhal geri çekin! yaşasın tam bağımsız, laik, sosyal hukuk devleti! yaşasın kadınlar! Yaşasın hak, hukuk, adalet" sözleriyle basın açıklamasını tamamladı. Açıklama sonunda Antalya il binası önünde toplanan kadınlar; 'hak hukuk, adalet' sloganları attı. Açıklamanın ardından partililer olaysız dağıldı.  

Kaynak: Haber: Eyüp KOÇAK
Bu haber toplam 1165 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim