Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KEMDER üyelerini bilgilendirdi
15 Aralık 2019 Pazar 16:45

KEMDER üyelerini bilgilendirdi

Üyelerini kaynaşma ve bilgilendirme toplantısında buluşturan Kepez İlçesi Müteahhitler Derneği, yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması konusunda üyelerini bilgilendirdi.

Kepez İlçesi Müteahhitler Derneği (KEMDER), geleneksel hale getirdiği kaynaşma ve bilgilendirme toplantısının 8’ncisini Cuma günü akşam, Sakarya Parkı içerisinde bulunan 100. Yıl Restorant’ta gerçekleştirdi. KEMDER yönetiminin konukları kapıda karşıladığı toplantıya, ATSO İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi üyeleri, Antalya Müteahhitler Derneği yöneticileri, Büyükşehir ve Kepez belediyeleri meclis üyeleri ve çok sayıda müteahhit katıldı. Dernek faaliyetleriyle ilgili bilgi vererek üyelerden yapı müteahhitlerinin sınıflandırılmasıyla ilgili çok sayıda soru aldıklarını belirten KEMDER Başkanı Mehmet Ali Ünal, bu konuda üyelerini bilgilendirmek istediklerini kaydetti. Her müteahhidin Müteahhitlik Yetki Belge numarası almasını zorunlu hale getiren Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik ile ilgili de ATSO İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyesi Hasan Cumhur Göncü bilgilendirme yaptı.

sam_1860.jpg

“HAFRİYAT HARCININ KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Dernek çalışmalarıyla ilgili üyelerine bilgi veren KEMDER Başkanı Mehmet Ali Ünal, hafriyat atıklarından ton başına alınan harçların kaldırılmasıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’yle görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi. Konuyu daha önce de defalarca dile getirmelerine rağmen bir karşılık bulamadıklarını söyleyerek Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e de ilettiklerini bildiren Ünal, kaldırılması için çalıştıklarını kaydetti.

 

“İŞ DENEYİM BELGESİ FİYATININ DÜŞÜRÜLMESİNİ BEKLİYORUZ”

İlçedeki müteahhitlerin Kepez Belediyesi’nden alının iş deneyim belgesi rakamlarının yüksekliğinden yakındığına dikkat çeken Ünal, bununla ilgili taleplerini Belediye Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyelerine ilettiklerini belirterek fiyatların Muratpaşa Belediyesi seviyesine çekilmesini istediklerini kaydetti. Taleplerinin olumlu karşılandığını söyleyen Ünal, Komisyonlarda incelendikten sonra olumlu bir sonuç beklediklerini ifade etti.

sam_1862.jpg

“MALİYETİ DÜŞÜRMENİN TEK ÇARESİ KAT KARŞILIĞI ARSA YÜZDESİNİ DÜŞÜRMEK”

Konut kredilerinin düşmesiyle birlikte inşaat yapım sürecinin hızlanmaya başlayacağını belirten Ünal, konut kredileri düşmesine rağmen ilçede daire fiyatlarının yükselmediğini söyledi. Maliyetlerin yüzde 50’ye yakın arttığına dikkat çeken Ünal, “Malzeme fiyatlarını düşüremiyor, daire fiyatlarını artıramıyoruz. Maliyetleri düşürmemizin tek yolu eskiden yüzde 50’ye kadar çıkan ve şimdilerde yüzde 40-45 dolayında olan kat karşılığı inşaat yüzdelerinin yüzde 40’ı geçmemesini sağlamak. En azından ürettiğimiz ürünün maliyetini düşürme yoluna giderek kârımızı artırmaya çalışmalıyız. Başka türlü düşecek yeri kalmadı. Çünkü, işçilik, malzeme fiyatları, hafriyat bedelleri, inşaat ruhsatları yüksek. Bir tek arsa yüzdeleri kaldı” diye konuştu.

 

“KİMSENİN HAKKINI HUKUKUNU YEMEDİK”

Derneğin kiracısı olduğu dubleks daireyi geçtiğimiz yıl 300 bin liraya satın aldıklarını hatırlatan Ünal, 210 bin lirasını ödediklerini, kalan kısmını da ödemeye devam ettiklerini söyledi. Konuyla ilgili sosyal medyada doğru olmayan söylentilerin dolaştığına dikkat çeken Ünal, kendileri kiracıyken büronun bir başkasına satıldığını, kendilerinin de büroyu yeni sahibinden satın aldıklarını bildirdi. Kendileri kiracı olduğu dönemdeki sahibinin bankadan kredi çektiğini ve krediyi ödeyemediği için gayrimenkule bankanın haciz yoluyla el koyduğunu söyleyen Ünal, “Banka, gayrimenkulü hukuki şartlara uygun olarak ihale yoluyla satıyor. Bizde satın alan 3’ncü kişiden satın aldık. Biz oturduğumuz yeri sahibinden satın aldık. Kimsenin hakkını hukukunu yiyerek bir mal edinimi sağlamadık. Bunun bilinmesini isterim” dedi. Sözlü uyarılara rağmen kullanımda olan dubleksin boşaltılmadığını da kaydeden Ünal, mahkeme yoluyla kira rücu ettireceklerini söyledi.

sam_1867.jpg

“H GRUBUNA BAŞVURU ÇOK BASİT”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen yapı müteahhitlerinin sınıflandırılmasıyla ilgili üyelerinden çok sayıda soru aldıklarını da belirten Ünal, önemli olarak vergi levhası, faaliyet belgesi, resmi sicil gazetesi ile imza sirkülerinin aslı ve postaneden KEP uzantılı e-imza istendiğini söyledi. Diğer evrakların Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden temin edilebildiğini, H grubu için başvurunun çok basit, G grubu için biraz daha zor olduğunu belirten Ünal, “Bu evrakları yanınızda götürürseniz geri dönmezsiniz” uyarısında bulundu.

 

“15 YILDA YAPILAN EN BÜYÜK İŞ DİKKATE ALINIYOR”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyesi Hasan Cumhur Göncü ise, yapı müteahhitlerinin sınıflandırılmasıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Eylül’de yürürlüğe giren yasanın 2 Aralık 2019’a kadar ertelendiğini belirten Göncü, bu tarihten itibaren her müteahhidin müteahhitlik karnesi almak zorunda olduğuna dikkat çekti. Firmaların 15 yıl içerisinde yapmış olduğu en büyük işin baz alındığını söyleyen Göncü, şunları dile getirdi:

“Herkesin yaptığı iş ruhsat bedeli olarak yazıyor. Herkes ruhsatın üzerindeki rakamın yüzde 60’ını alıyor. Bu rakamı sözleşmeyi yaptığı yıla göre EKAP üzerinden güncelliyor. Çıkan rakamı 2 ile çarpıyor. 15 yıl içerisinde yaptığınız en büyük iş sizi kurtarmıyorsa 5 yıl içerisinde yaptığınız toplam işleri bildirebiliyorsunuz. 5 yılda yapılan toplam iş 15 yılda yapılan en büyük işin güncellenmiş rakamının 3 katından fazla beyan edilemez. Yapmış olabilirsiniz ama beyan edemezsiniz. Zaten müteahhitlerin yüzde 90-95’i 15 yıl içerisinde yaptıkları en büyük işi bildirdikleri zaman alacakları karne yeterli oluyor. Hiç iş yapmayan, işe başlamayan firma da H sınıfı belge alıyor.”

sam_1878.jpg

“İSTENEN EVRAKLAR ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İNTERNET SİTESİNDE VAR”

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde her karne için gerekli evrakların listelediğini de söyleyen Göncü, “Müteahhit arkadaşımız siteye girer ve hangi karneyi alacaksa ona göre evrakları götürürse daha sorunsuz iş yapılır ve sistem daha hızlı yürür” dedi. Göncü, hesaplamayı da örneklendirerek anlattı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2227 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim